Nazaj

EP ZA ŽENSKE: Popravnega izpita ni več, Slovenke z ekipno igro nad Belgijo

02
jul.
2019
  • Članice

Končan je skupinski del 37. evropskega prvenstva za košarkarice. Karavana se iz Rige, Zrenjanina in Niša seli v Beograd, kjer bodo do konca tedna potekali boji za najvišja mesta. Med dvanajstimi najboljšimi reprezentancami stare celine je prvič v zgodovini tudi Slovenija. Izbranke selektorja Damirja Grgića v torek čaka obračun v dodatnih kvalifikacijah za četrtfinale. V beograjski Areni se bodo ob 18. uri pomerile z Belgijo, ki velja za favorite prvenstva. V kolikor za dekleta ne boste mogli navijati v živo, boste tekmo v neposrednem prenosu lahko spremljali na Kanalu A.

ŽENSKO EVROPSKO PRVENSTVO 2019
IZOČILNI DEL – Beograd, Štark Arena

DODATNE KVALIFIKACIJE ZA ČETRFINALE
Torek, 2. julija 2019, ob 18. uri
BELGIJA : SLOVENIJA


STATISTIKA V ŽIVO

Zmagovalke posameznih skupin uvodnega dela prvenstva so že neposredno uvrščene v četrtfinale. To so Španija, ki brani naslov iz Prage (v četrtfinalu čaka na zmagovalke iz torkovega dvoboja Italija : Rusija), gostiteljica zaključnih bojev Srbija (v nadaljevanju prvenstva se bo pomerila z boljšim iz ponedeljkovega obračuna Švedska : Latvija), Francija, ki je pred dvema letoma igrala v finalu (v lov na polfinale se bo podala z zmagovalkami tekme Belgija : Slovenija) ter Madžarska, ki je napredovala iz ''slovenske skupine'' iz Niša (na drugi strani igrišča jim bo stala uspešnejša reprezentanca iz ponedeljkovega dvoboja Velika Britanija : Črna gora).

RAZPORED IZLOČILNIH BOJEV 37. EVROPSKEGA PRVENSTVA
SPLETNA STRAN EVROPSKEGA PRVENSTVA

Četrtfinalni obračuni bodo na sporedu v četrtek, 4. julija, polfinalna dvoboja 6. julija, boji za končne uvrstitve pa v nedeljo, 7. julija 2019. Tekma za tretje mesto bo na sporedu ob 17.30 uri, veliki finale pa ob 20.30. Šest najboljših ekip ženskega EuroBasketa 2019 se bo uvrstilo na štiri olimpijske kvalifikacijske turnirje za nastop na poletnih igrah v Tokiu.

Pred Slovenkami glavna tekma EuroBasketa
Slovenija je skupinski del prvenstva v Nišu z eno zmago in dvema porazoma končala na tretjem mestu v skupini C. Izbranke selektorja Damirja Grgića so po dobri predstavi in nesrečnem porazu proti Madžarski (84:88) ter fanatični borbi in veliki zmagi nad Turčijo (62:55), proti Italiji na žalost pokazale povsem drugačen obraz. Po najslabši predstavi od začetka samih priprav na EuroBasket so bile proti našim zahodnim sosedam nemočne in visoko poražene (57:75).

VSE TEKME SLOVENSKE REPREZENTANCE NA EP
VSE O REPREZENTANCI SLOVENIJE

V kolikor želijo Slovenke računati na uspeh proti odlični zasedbi Belgije, slednja je na zadnjem EuroBasketu v Pragi osvojila bron in tudi tokrat sodi med glavne favorite za medaljo, bodo morale prikazati povsem drugačno igro kot na dvoboju proti Italiji. Selektor Grgić je pri svojih varovankah pogrešal prav vse dobre lastnosti, ki so njegove varovanke pripeljale med najboljše evropske reprezentance. Prav tako pa tudi odsotnost visoke Eve Lisec. Najvišja slovenska igralka po poškodbi mečne mišice v 29. minuti uvodnega dvoboja proti Madžarski izvaja intenzivne terapije in vsi v slovenskem taboru upajo, da bo v torek ob 18. uri Liščeva nared za vrhunec slovenske ženske članske reprezentančne košarke. Slovenke so v Beograd pripotovale v zgodnjih popoldanskih urah in bodo ob 18. uri preizkusile koše v dvorani Štark Arena.

Belgija v skupinskem delu prvenstva v Zrenjaninu resda ni prikazala vrhunskih predstav. Najprej je premagala Rusijo s 67:54 ter nato izgubila z Belorusijo z 61:69 in po pravi drami za konec še s Srbijo s 66:70. V belgijskem dresu najboljše igre kaže 192 cm visoka Emma Meesseman. V povprečju je na igrišču prebila dobrih 33 minut in se lahko pohvali s povprečjem 24 točk in 9 skokov. Nevarnost pa seveda preti s številnih igralnih mest, saj gre za zelo dobro reprezentanco, ki jo krasi kolektivna igra.

VSE O REPREZENTANCI BELGIJE

Slovenke imajo z Belgijkami sicer pozitiven izkupiček odigranih tekem. Po dveh porazih v kvalifikacijah za EP 1997 in 1999 so v zadnjih štirih dvobojih zmagale. Uspešne so bile na pripravljalni tekmi ter dvakrat v kvalifikacijah za EP leta 2013, zmagale pa so tudi na zadnjem medsebojnem merjenju moči 23. maja 2014 v Kranjski Gori.

A ne glede na zgodovino medsebojnih dvobojev, Belgijke veljajo za favoritinje tokratnega obračuna. In pravzaprav tudi letošnjega evropskega prvenstva. Njihova reprezentančna zgodba je v zadnjih letih v izjemnem vzponu, kar so dokazale s tretjim mestom na zadnjem evropskem prvenstvu v Pragi leta 2017 ter četrtim na lanskem svetovnem prvenstvu v Španiji.

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
"Proti Italiji psihološko nismo dobro odreagirali. Glave niso bile na pravem mestu, prav tako ni bilo niti prave energije in agresivnosti. Torej nič od tistega, kar krasi našo igro in nas je pravzaprav pripeljalo med najboljše evropske ekipe. In kadar ne igramo tako, imamo v igri velike težave. Belgija je prvi favorit prvenstva. Na zadnjih dveh velikih tekmovanjih so se uvrstili tik pod sam vrh, tokrat pa ciljajo še višje. V svojih vrstah imajo mogoče najboljšo igralko turnirja Emmo Meesseman. V tekmi so absolutni favoriti, a favoriti ne zmagujejo vedno. Mi bomo naredili vse, da se v urah do dvoboja dobro pripravimo in jih skušamo presenetiti. Na ugoden izid pa seveda lahko računamo le, če bomo prikazali ekipno igro. Potrebno bo pametno in agresivno igrati v obrambi, kontrolirati skok ter se držati taktičnih zamisli. V tem trenutku še ne vemo, če nam bo lahko pomagala Eva Lisec. Proti Italiji še ni bila povsem nared in z njenim nastopom nismo želeli tvegati."
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se