Nazaj

Slovenke v pričakovanju tekmic na evropskem prvenstvu

10
dec.
2018
  • Članice

Ljubljana – V Beogradu bo v sredo ob 13. uri potekal žreb skupin za ženski EuroBasket 2019, del evropske košarkarske elite pa bodo drugič v zgodovini tudi slovenske reprezentantke. Dan kasneje se bo odvil še žreb evropskih prvenstev za mlajše moške in ženske reprezentančne selekcije.

Evropsko prvenstvo za košarkarice bo v Srbiji in Latviji potekalo med 27. junijem in 7. julijem 2019. Slovenke so se na prvenstvo uvrstile drugič v zgodovini, potem ko so na EuroBasketu premierno nastopile leta 2017 v Pragi. Vozovnico na prvenstvo so si izbranke selektorja Damirja Grgića priigrale po odličnih igrah v kvalifikacijah, ko so zasedle drugo mesto v skupini E, na domačem parketu pa med drugim ugnale tudi zvezdniško zasedbo Francije.

REZULTATI SLOVENSKE REPREZENTANCE V KVALIFIKACIJAH ZA EP 2019
SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EP 2019

Pred žrebom so reprezentance razporejene v štiri kakovostne bobne. Slovenke so glede na Fibino jakostno lestvico, kjer trenutno zasedajo 63. mesto in rezultate v zadnjem obdobju uvrščene v vrh četrtega kakovostnega bobna.

Prav tako je že znano, da bo slovenska reprezentanca skupinski del odigrala v Srbiji (v drugi skupini kot reprezentanca Srbije), saj jo je srbska košarkarska zveza izbrala za partnersko zvezo, Latvijci pa so izbrali švedsko reprezentanco.

1. boben: Španija, Francija, Turčija, Rusija
2. boben: Belgija, Latvija, Italija, Češka
3. boben: Srbija, Ukrajina, Madžarska, Črna gora
4. boben: Slovenija, Belorusija, Velika Britanija, Švedska

SPLETNA STRAN EVROPSKEGA PRVENSTVA

Na prvenstvu bo šestnajst reprezentanc razdeljenih v štiri skupine. Uvodni del prvenstva se bo odvijal v Zrenjaninu, Nišu in Rigi, zaključne boje prvenstva pa bo gostila beograjska arena.

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
''Izjemno veseli in ponosni smo, da je slovenska ženska članska reprezentanca drugič zapored v družbi najboljših šestnajstih evropskih reprezentanc. To je vsekakor lepa nagrada za ves vloženi trud košarkaric in priznanje za vse delavce v slovenski ženski košarki. Ob tej priložnosti vsem še enkrat iskreno čestitam ter se zahvaljujem štabu reprezentance in vodstvu košarkarske zveze za vso podporo pri našem delu. Žreb skupin seveda z zanimanjem pričakujemo, a kakšnih posebnih želja glede nasprotnic nimamo. Potrebno se je zavedati, da je Slovenija šele drugič na evropskem prvenstvu ter še vedno palček med evropsko elito. A že na prejšnjem prvenstvu in v kvalifikacijah smo dokazali, da se lahko enakovredno kosamo tudi z velikimi reprezentancami. Ne glede na to, kaj nam bo ples kroglic namenil pa obljubljamo, da bomo na prvenstvo odšli dobro pripravljeni ter s svojo igro, ki jo krasi borbenost in nepopustljivost bili trn v peti vsakemu nasprotniku.''

Slovensko delegacijo bosta na žrebu skupin v Beogradu zastopala predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec in direktor članskih reprezentanc Matej Likar. Selektor ženske članske reprezentance Damir Grgić se zaradi klubskih obveznosti v Celju žreba ne bo udeležil.

Dan po žrebu skupin za ženski EuroBasket bo v Beogradu tudi žreb za vsa evropska prvenstva mlajših starostnih skupin, ki se ga bo udeležil vodja reprezentanc mlajših starostnih skupin na KZS Mirko Jurjavčič. Vse tri fantovske ekipe bodo v letu 2019 nastopile v diviziji A, dekliški reprezentanci U18 in U16 pa v diviziji B.

Dekleta U18: Divizija B, 5.-14. julij 2019, Skopje (Makedonija)
Fantje U20: Divizija A, 13.-21. julij 2019, Tel Aviv (Izrael)
Fantje U18: Divizija A, 27. julij - 4. avgust 2019, Volos (Grčija)
Fantje U16: Divizija A, 9.-17. avgust 2019, Videm (Italija)
Dekleta U16: Divizija B, 15.-24. avgust 2019, Sofija (Bolgarija)

Neposredni prenos sredinega in četrtkovega žreba si boste lahko ogledali na TEJ POVEZAVI.

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se