Išči po strani...

Slovenija brez poškodovane Oblakove brez možnosti v Litvi

04.07.2012 / Reprezentance Članice Naslovnica
Avtor: KZS/Aljaž Močnik
Kaunas - Slovenska ženska članska reprezentanca je izgubila svojo drugo tekmo v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu. V Litvi je proti domači reprezentanci klonila s 46:65, že od konca 4. minute pa je igrala brez Teje Oblak, ki si je poškodovala koleno.

KVALIFIKACIJSKA TEKMA ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE ZA EUROBASKET 2013:

Skupina C, 7. kolo, sreda, 4. julij:

LITVA : SLOVENIJA 65:46 (12:15, 10:9, 23:8, 20:14)
Slovenija: Zdolšek 2 (0:2), Jakovina, Barič 8 (1:2), Erkić 12 (0:1), Dover, Oblak, Zalar, Jagodič, Osterman 2, Trebec 13 (1:2), Piršič 9 (3:3), Panič.

STATISTIKA IN VEČ O TEKMI

FOTOGALERIJA

Slovenija je odločno začela svojo drugo tekmo proti favoritinjam kvalifikacijske skupine C, a je ekipo znova čakal velik šok. V protinapadu ob koncu četrte minute tekme jo je hudo skupila še tretja slovenska reprezentantka to poletje. Oblakova si je pri zaustavljanju poškodovala desno koleno, bila nemudoma prepeljana v bolnišnico, že v četrtek pa bo v ljubljanskem Kliničnem centru opravila dodatne preglede.

Izguba ene najpomembnejših branilk se v slovenski igri sprva ni pretirano poznala, veliko pa je k temu pripomogla tudi agresivna obramba v povezavi z ozko postavitvijo pod obročem. Litvanke so tako v prvi četrtini, ki jo je naša reprezentanca dobila z 12:15 zadela le enega izmed sedmih poizkusov za tri točke.

Nov šok je za Slovenijo sledil osem minut pred polčasom. Najboljša strelka reprezentance Sandra Piršič, do tedaj s sedmimi točkami in štirimi skoki najboljša posameznica med Slovenkami, je po sijajni asistenci kapetanke Maje Erkić (na koncu 12 točk in 5 podaj) najprej zgrešila neoviran met izpod koša, na drugi strani pa natanko osem minut pred polčasom (12:17) napravila še svojo tretjo osebno napako.

Selektorju Borisu Zrinskemu je ni preostalo drugega, kot da na parket prvič na tekmi v ogenj pošlje Leo Jagodič. Veliko razliko v povprečni višini med postavama so Slovenke z izjemno borbo uspešno nadomeščale. Slabe štiri minute pred polčasom je Tina Trebec (s 13 točkami in 8 skoki na koncu najboljša v slovenski reprezentanci) zadela za 17:22, po brezidejni igri pa so se Litvke približale na 20:22. Črne minute je na svojem prvem nastopu v teh kvalifikacijah prekinila Martina Osterman (22:24), ki je nekaj sekund pred tem zamenjala Trebčevo, Slovenija pa je na polčas odšla z dvema točkama prednosti (22:24).

Litvanke so po prihodu iz slačilnice znale izkoristiti številne težave naše vrste. Drugi polčas so začele z delnim nizom 13:0 (35:24), vmes je Piršičeva napravila že svojo četrto, 14 minut pred koncem tekme (37:26) pa še peto osebno napako. Domača reprezentanca je v Kaunasu tretji del igre, na krilih izkušene Sandre Linkevičiene, z 18 točkami, devetimi skoki in tremi podajami prvega imena tekme, dobila s 23:9 in vsega je bilo konec.

Po tekmi v deželi z obale Baltskega morja je jasno, da Slovenijo na premierno evropsko prvenstvo popeljeta le obe zmagi na preostalih dveh tekmah, a po dveh scenarijih. V primeru, da Litva v soboto (7. julij) premaga Slovaško, naši vrsti nato čez teden dni na gostovanju v Ružomberku pri isti reprezentanci zadostuje že minimalna zmaga. V nasprotnem primeru (zmaga Slovaške proti Litvi, ob dveh slovenskih zmagah) bi se vse tri reprezentance znašle v krogu treh ekip s šestimi zmagami in dvema porazoma. Tu ima trenutno Slovenija najslabše izhodišče z razliko med danimi in prejetimi koši -20 (Litva odigrane 3 od 4 tekem; koš razlika +22, Slovaška 2/4; -3, Slovenija 3/4; -20). 

IZJAVE PO TEKMI:

Boris Zrinski, selektor Slovenije: 

"Tekmo smo dobro začeli, nato pa nas je močno šokirala in oslabila poškodba Teje Oblak, ki je bila z velikimi bolečinami odnešena s parketa. Vsi skupaj si želimo, da poškodba ni hujše narave. Dokler smo imeli moči, smo se z nasprotnicami enakovredno borili. Na začetku drugega polčasa nas je čakal nov šok. Sodniki so spremenili svoj kriterij sojenja, Sandra Piršič pa je hitro dobila peto osebno napako. Ne glede na vse si punce zaslužijo vse čestitke za izjemno borbenost, a prekratka klop ob neobjektivnem sojenju je naredila svoje."

Maja Erkič, kapetanka Slovenije:

"Težko je karkoli reči po taki tekmi. Glave so sicer še vroče, a menim, da bi lahko z Litvo igrale še tri dni, pa zaradi sodniškega kriterija nebi uspele zmagati. S puncami si nimamo kaj očitati, saj smo do zadnje sekunde na parketu puščale zadnje atome moči. Kljub številnim težavam, ki nas tarejo še vedno ni vsega konec. Čakata nas še dve kvalifikacijski tekmi."

Tina Trebec, Slovenija:

"Tekmo proti favorizirani Litvi smo dobro začele, a nas je krepko šokirala poškodba Teje Oblak. Vseeno smo do konca prvega polčasa z borbo uspele parirati nasprotnicam, kar pa v drugem polčasu na žalost več ni bilo dovolj. Naša igra je padla, s soigralkami smo se trudile, a Litovke so bile premočne."

BELGIJA : SLOVAŠKA 54:63 (20:15, 16:13, 9:32, 9:12)
Mayombo 11, Strubbe 8; Vyunchalova 14, Jalčova 13.

STATISTIKA IN VEČ O TEKMI

Nizozemska je bila prosta.


LESTVICA:

1.

Liva

6

5/1

439/340

11

2.

SLOVENIJA

6

4/2

392/372

10

3.

Slovaška

5

4/1

333/290

9

4.

Belgija

6

0/6

339/416

6

5.

Nizozemska

5

1/4

263/348

6


1. KOLO

2. KOLO

3. KOLO

4. KOLO

5. KOLO

6. KOLO

CELOTEN RAZPORED KVALIFIKACIJ


 

 POVEZAVE DO STRANI, POVEZANIH Z REPREZENTANCO ČLANIC: 


Generalni sponzor

Sponzorji

Partnerji