Išči po strani...

Četrta zmaga reprezentance gluhih na EP-ju

02.07.2012 / Reprezentance Naslovnica Tekmovanja
Avtor: KZS/Tone Petrič
Konya - Na evropskem prvenstvu gluhih v košarki v Konyji so bile danes odigrane tekme četrtega kroga. Ob 16. uri je slovenska košarkarska reprezentanca pod vodstvom trenerja Križana odigrala tekmo proti Veliki Britaniji in zmagala s 102:48.

Tekmo je začela v postavi: Damjan Šebjan, Miha Jakofčič, Luka Žabot, Klemen Javornik in Peter Ranković. Britanci so takoj udarili z vso močjo, z trdo obrambo so odrivali Slovence izpod koša. V napadu so Britanci prodirali do koša prek krila in v treh minutah naredili delni izid 6 : 0. Trener Križan je po minuti odmora spremenil taktiko in Rankovića postavil pod koš, Javornika in Jakofčiča napotil v napade prek kril. Sprememba je obrestovala, prvo četrtino je Slovenija zaključila z 13:9. V tretji minuti druge četrtine je v igro vstopil Saša Lukić in z njegovimi meti z razdalje je Slovenija vzpostavila kontrolo nad Britanci. Žabot je z hitrimi premiki v smeri koša izsiljeval napake Britancev in s tem proste mete. Jakofčič pa je naredil štiri uspešne prodore po levi. Polčas je bil 41 : 22 za slovenske reprezentante.

V drugem polčasu je bil prevladovalo strelsko razpoloženje Lukića, Jakofčiča, Makuc in Javornika. Britanci so skušali z umazanimi prijemi ustavljati Lukića, bilo je nekaj ostrih besed med njim in Britanci, a jih je sodnik pomiril z opozorilom na tehnično napako. Igra se je nadaljevala z visokim tempom slovenskih reprezentantov, ki so že na britanski polovici igrišča ustavljali njihove napade in jim kradli žoge. Rezultat med zadnjima dvema četrtinama je bil 68 : 31. V zadnji četrtini je trener zahteval, da v teh desetih minutah morajo doseči stotico, kar so njegovi igralci to »normo« res izpolnili. Mladi reprezentanti, vključno z Robertom Vlahom, ki je vstopil na igrišče  dve minute pred koncem, so po celem igrišču tesno pokrivali britanske košarkarje ter jim nasuli za dobro mero košev. Tako so potem Slovenci slavili zmago nad Veliko Britanijo z rezultatom 102: 48. Ker ta tekma ni bila odločilna, je Miha Zupan vso tekmo presedel na klopi.

Jutri, v torek, 3. julija bo Slovenija odigrala zadnjo tekmo predtekmovanja in sicer ob 16. uri po turškem času proti Litvi.
Klemen Javorik, mladi reprezentant:

"Na današnji tekmi sem igral v prvi peterki. Pričetek tekme sem odigral prehitro, ob menjavi me je Miha Zupan okaral in mi rekel, naj se umirim in sprostim, nakar sem se vrnil v igro in odigral dobro igro. Vesel sem da sem dosegel  svojih 16 točk za reprezentanco Slovenije. Jutri nas čaka tekma proti Litvi in upam, da bom še bolje odigral."
 
Bogdan Tanasič, pomočnik trenerja:

"Tekme na evropskem prvenstvu gredo po načrtovanem, kot smo si zamislili. Po težki tekmi z reprezentanco Rusije je prišla na vrsto malo lažja tekma z Veliko Britanijo. Tekmec  v evropskem merilu  ne pomeni visoke kvalitete, ampak spada v nižjo kategorijo evropske košarke gluhih, zato so na tej tekmi dobili priložnost predvsem mlajši igralci, ki imajo ponavadi malo minutaže na tekmah. Glavni igralci in nosilci te reprezentance so odigrali manjše minutaže kot običajno. Od mladih igralcev je najbolj izkoristil minutažo Klemen Javornik, ki je imel dobro realizacijo v napadu, predvsem pa je imel ukradenih devet žog. Kar pomeni, da je odigral dobro obrambo, enako moram pohvaliti tudi Luko Žabota, ki je tudi s svojo agresivno igro in pa natančnimi prostimi meti prispeval k dobremu rezultatu. V zadnji četrtini pri rezultatu 79: 35 smo se v time outu dogovorili, da zaigramo presing po celem igrišču in poizkusimo v pičlih desetih minutah doseči stoti koš. Igralci so z conskim presingom po celem igrišču ukradli in prestregli veliko žog ter z lahkimi koši zaključevali naše napade. Tako smo tekmo končali z rezultatom 102 : 48.  Zadnji nasprotinik na predtekmovanju na EP bo reprezentanca Litve. Vsi jo dobro poznamo, je aktualni evropski (Bamberg 2008) in svetovni prvak (Palermo 2011). Ta tekma v bistvu ne odloča o ničemer, le o prestižu. Biti prvi ali drugi v skupini je vseeno, pomemben pa bo tekmec, ki ga bomo dobili v četrtfinalu iz druge skupine, to tekmo pa bo treba zmagati in igrali bomo v najmočnejši postavi."
 
SLOVENIJA : VELIKA BRITANIJA 102:48 (13:9, 41:22, 31:68)

Strelci za Slovenijo: Šebjan 4, Jakofčič 21, Žabot 6, Makuc 20, Vlah 1, Javornik 16, Lukić 29, Ranković 5
 
Ostale tekme 4. kroga:

Italija : Poljska                   96 : 92
Rusija : Izrael                     84 : 64
Hrvaška : Litva                  34 : 112


Generalni sponzor

Sponzorji

Partnerji