Superpokal Slovenije 2011 (Rogaška Slatina)

Torek, 4. oktobra:
KRKA : UNION OLIMPIJA 80:72 (20:13, 17:18, 19:17, 24:24)
Krka: Đurković 4, Rojc, Petrov, Murić 5, Pavič 4, Stinson 18 (7 skokov), Dragić 6, Krivec 3, Balažič 8, Klobučar 1, Baxter 20, Jordan 11 (5 skokov).
Union Olimpija: Ćapin 15, Blažič 4, Thompson 13, Woodside 10, Murić 3, Jagodnik 5, Green 19 (5 podaj), Kokol, Varda 2 (5 skokov), Markota, Drobnjak 1, Gverič.

STATISTIKA

Čeprav so prvaki Lige Telemach iz Novega mesta novo sezono uradno že začeli - s porazom na vnaprej odigranem dvoboju regionalne lige ABA z Maccabijem -, pa superpokalni obračun le velja za začetek nove sezone. Košarkarska zveza Slovenije ga prireja od leta 2003. Več uspeha so imeli doslej Ljubljančani, ki so zmagali šestkrat, Krka pa je bila prvič najboljša lani.

Prizorišče je bilo tudi po tradiciji dvorana novega prvoligaša, tako da sta se ljubljanska in dolenjska zasedba podali v Rogaško Slatino. Začetek je bil še zadržan, prvi pa so povedli krkaši. Sredi prve četrtine je predvsem po zaslugi Dannyja Greena prvič povedla tudi Olimpija, a vodstvo z napakami in izgubljenimi žogami hitro zapravila, tako da je moral po košu Marka Djurkoviča za 18:11 ljubljanski strateg Sašo Filipovski že vzeti minuto odmora. V nadaljevanju je Krka nato doživela krajši strelski mrk. Ljubljančani so to, čeprav so imeli tudi sami precej težav z učinkovitostjo, izkoristili in se Novomeščanom povsem približali po košu in dodatnem prostem metu Gorana Jagodnika v 16. minuti (27:26). Krka pa je tedaj spet stopila na plin, nekaj minut pozneje pa po nešportni osebni napaki Benjamina Woodsida in košu Jimmyja Baxterja povedla za sedem točk. Novomeščani so nato do polčasa izkoristili nenatančne mete tekmecev in njihove izgubljene žoge, tako da je prednost narasla na devet točk. A Aleksander Ćapin je s košem in dvema prostima metoma tik pred koncem ter znižanjem na 31:37 napovedal zanimiv drugi polčas.

Prav Ćapin je s serijo točk na začetku drugega dela omogočil svoji ekipi, da se je spet povsem približala Krki (38:39). Toda ponovila se je ljubljanska zgodba iz prvega dela. Preveč napak in zgrešenih metov, pri katerih je izstopal Ratko Varda, so omogočili Krki, da si je spet zagotovila prednost. Edo Murič je s trojko, ukradeno žogo in prostima metoma skorajda sam popeljal Dolenjce spet do varne prednosti (49:40 v 25. minuti). Približno takšno prednost pa so državni prvaki prenesli tudi v zadnjih deset minut dvoboja.

Vendar je bil na vrsti še en preobrat. Zadnjo četrtino so odlično začeli Olimpijini košarkarji, delni izid 6:0, tudi po zaslugi nešportne osebne napake Balažiča, pa je pomenil, da sta bili ekipi osem minut pred koncem spet povsem skupaj (56:54). Odločilnega koraka pa niso zmogli in Krka se je počasi spet odlepila. Ljubljančani so občasno še zagrozili, s trojkami prišli le na nekaj točk zaostanka, vendar so Novomeščani po zaslugi Baxterja (z 20 točkami je bil najboljši strelec tekme) in Balažiča superpokalno tekmo mirno pripeljali do zanje mirnega in zmagovitega konca.

IZJAVE PO TEKMI:

Nenad Trajković, trener Krke:
"Moštvo Uniona Olimpije ni popolno, saj določeni tujci, ki so zelo dobri strelci iz razdalje, niso mogli igrati, zato mislim, da bo Ligi ABA in Evroligi ljubljanska ekipa povsem drugačna. Veselim se že naslednjih dvobojev. Mi se zavedamo naših slabosti in delamo na tem, da jih odpravimo."

Simon Petrov, košarkar Krke:
"Celo tekmo smo vodili in kontrolirali potek tekme, zato mislim, da smo zasluženo zmagali, je pa res, da moramo določene slabosti v prihodnje popraviti. Vesel sem, da nam je že na začetku uspelo osvojiti lovoriko in to proti dobri Unionu Olimpiji. To je bil enostavno naš večer, zame pa druga uradna tekma po poškodbi, za katero upam, da se ne bo več ponovila."

Sašo Filipovski, trener Uniona Olimpije:
"Naša igra ni bila na dobri ravni in lahko rečem, da je bila to, če vzamemo v obzir še pripravljalne obračune, naša najslabša tekma. Veliko igralcev ni igralo po svojih zmožnostih in še takrat, ko smo se Krki približali, smo delali veliko napak v napadu, grešili proste mete in lahke koše, v obrambi pa smo bili enostavno preslabi. Novomeščani so za tri točke zadeli le trikrat, kar pomeni, da smo slabo branili pod košem. Vseeno verjamem, da bodo moji izbranci v nadaljevanju sezone pokazali pravi obraz."

Goran Jagodnik, košarkar Uniona Olimpije:
"Če bi igrali tako, kot tudi treniramo, potem mislim, da bi bilo drugače. Košarkarji Krke so tekmo kontrolirali vseh 40 minut, mi smo se nekajkrat približali, a grešili proste mete. Želeli smo si pokala, imeli smo v načrtu, da sezono začnemo z lovoriko. Na lanskem Superpokalu Slovenije smo imeli vsaj izgovor, saj nismo bili popolni, letos ga pa nimamo."

Predtekma (prva tekma 3. kroga Pokala Spar):
ROGAŠKA CRYSTAL : TERME OLIMIA 89:58 (20:10, 23:18, 21:9, 25:21)
Rogaška Crystal:
Strnad, Komerički, Šučur, Tomič 6, Ambrož 6, Milašinovič 3 (5 podaj), Petrovič 1, Blesić 27 (5 skokov), Pešič 6, Šoškič 8, Miljković 28 (7 skokov), Smajlović 4.
Terme Olimia: Globovnik 4 (6 skokov), Hrovat, Kolar, Trupaj 2, Maček 11, Gobec 1, Abramovič 24, Hunski, Razboršek, Pungartnik, Stahl 4, Terzan 12.

Superpokal Slovenije 2011 je organizirala Košarkarska zveza Slovenije in KK Rogaška Crystal, ki je soorganizacijo dogodka prejel zaradi uvrstitve iz 2. SKL v Ligo Telemach, kakor je to tradicija v tem tekmovanju. 

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se