Nazaj

#mojtim po porazu proti Avstraliji četrti na OI v Tokiu

07
avg.
2021
  • Člani

Tokio - Košarkarji Slovenije so na olimpijskih igrah v Tokiu osvojili četrto mesto. V tekmi za bron so morali priznati premoč Avstraliji, ki je bila boljša s 107:93. Slovenija ostaja brez olimpijskega odličja v ekipnih športih, Avstralija pa je prvič v zgodovini prišla do košarkarske medalje na OI. Do zdaj je bila štirikrat četrta. Olimpijski prvaki so košarkarji ZDA, ki so bili v finalu boljši od Francije s 87:82. Zanje je to šestnajsti olimpijski naslov in četrti v nizu.

OLIMPIJSKI IGRE V TOKIU (Saitama Super Arena)

Tekma za 3. mesto:
Sobota, 7. avgust, 2021
SLOVENIJA - AVSTRALIJA 93:107 (67:78, 45:53, 19:20)

Dvorana Saitama, brez gledalcev, sodniki: Vazquez (Portoriko), Rosso (Francija), Kallio (Kanada).
Slovenija: Rupnik, Nikolić, Prepelič 18 (3:3), Murić 5, Tobey 13 (2:2), Blažič 12 (1:2), Dimec 6, Dragić 9, Čančar 8, Dončić 22 (5:6).
Avstralija: Goulding 6, Mills 42 (8:10), Ingles 16, Thybulle 11 (1:3), Exum 12 (2:2), Landale 14 (2:3), Kay 6.

STATISTIKA TEKME
FOTOGALERIJA

Slovenija je po uvodnih štirih navdušujočih zmagah proti Argentini, Japonski, Španiji in Nemčiji olimpijski turnir končala z dvema porazoma, nesrečnim proti Franciji in zasluženim v tekmi za bron proti Avstraliji. Sanje v polfinalu je Slovencem vzel Nicolas Batum z blokado meta Klemna Prepeliča v zadnji sekundi, medaljo pa Patty Mills, ki je dosegel 42 točk ob metu iz igre 15:31.

Triinpetdeset prejetih točk v prvem polčasu, enajst izgubljenih žog, zgolj 31-odstotni met za tri točke (5:16), predvsem pa 26 točk Pattyja Millsa v prvih dvajsetih minutah je bil za Slovenijo slab obet pred drugim delom. Nesrečen poraz proti Franciji je očitno pri slovenskih košarkarjih pustil močan pečat.

Slovenija je vodila le v prvi četrtini po delnem izidu 10:0 (17:13), nato pa se je začel šov avstralskega branilca iz San Antonio Spurs. Mills je v drugi četrtini dosegel 17 točk; po njegovi petindvajseti je Avstralija v 17. minuti povedla s 45:35. Zaostanek je v slovensko izbrano vrsto vnesel nemir in nervozo.

Luka Dončič, ki je bil s strani obiskovalcev spletne strani Mednarodne košarkarske zveze izbran za najkoristnejšega igralca olimpijskega turnirja, je v prvem polčasu dosegel devet točk ob metu 2:8. Po sedem sta jih dodala Jaka Blažič in Klemen Prepelič.

Drugi del ni spremenil podobe na parketu. Slovenija ni bila razpoložena, Avstralija pa je vse napake spretno izkoristila. Nekajkrat so se izbranci Aleksandra Sekulića približali na obetajoč zaostanek, a žal je imela Avstralija vsakokrat pripravljen odgovor. Po 60:66 v 27. minuti je povedla s 75:64, 80:83 v 34. minuti je pretvorila v 90:80, premalo pa sta bili tudi dve zaporedni trojki Luke Dončića za 86:92 šest minut pred koncem, saj je Avstralija v naslednji minuti znova vodila s 97:86.

Luka Dončić je tekmo končal z 22 točkami, osmimi skoki, sedmimi podajami, a tudi osmimi izgubljenim žogami. Klemen Prepelič je zbral 18 točk (trojke 3:6, 7 skokov), Mike Tobey jih je dodal 13 in Jaka Blažič 12.

Izjave po tekmi:

Aleksander Sekulić, selektor Slovenije:
"Čestitke Avstraliji. Odigrali so neverjetno tekmo in izkoristili svoje izkušnje. Patty Mills je bil neverjeten, kadar je imel žogo, se je nekaj zgodilo. To nas je utrudilo. Naredili smo tudi nekaj napak v obrambi. Tudi za našo ekipo bi rad poudaril, da je vse od začetka igrala neverjetno košarko. Vedeti je treba, da smo edina ekipa v polfinalu, ki smo morali v kvalifikacije in že takrat smo načrtovali svoj vrh. Tukaj smo se nato skoraj borili za zlato. Na parketu so v vsem tem času pustili duše in srce. Iz Tokia lahko gremo z dvignjenimi glavami. Za Luko Dončića pa bi rad poudaril, da ga je treba zaščititi, ko se proti njemu na parketu na pravilen in nepravilen način bori po pet košarkarjev."

Klemen Prepelič, košarkar Slovenije:
"Avstralci, posebej Patty Mills, so igrali odlično tekmo. Na vse načine smo ga skušali ustaviti, ko nam je to delno uspelo, je razigral druge. Za nas je težko. Zdaj po tekmi boli, posebej po tem, kako smo igrali in predstavljali svojo državo. A dobro je to, da nas čaka lepa prihodnost, saj imamo mlado ekipo in lep potencial. To nikakor ni zadnja beseda, ki jo je Slovenija povedal na parketu."

Luka Dončić, košarkar Slovenije:
"Avstralija je danes igrala izjemno košarko. Zaslužila ji je bron, saj je igrali boljše od nas. Ponosen sem na to ekipo. Žal mi je za navijače, vem, da so vsi navijali za nas. Tudi mi smo si kolajno želeli, morda smo bili na obeh tekmah malce preveč čustveni, obnašati bi se morali drugače, a tudi nas so po teh dveh mesecih dela in borbe preplavila čustva. Lahko rečem le, da smo naredili vse, da bi se vrnili z odličjem."

Jaka Blažič, košarkar Slovenije:
"Razočaran sem nad današnjo igro. Od prve do zadnje sekunde nismo bili pravi. Bili smo nervozni, Avstralci pa so pokazali vse svoje izkušnje in kako se igra. Ponosen na naše dosežke tukaj, na žalost pa se danes ni izšlo. Avstralci so imeli razigranega Pattyja Millesa, prepozno smo ga začeli pokrivati po celem igrišču. Tudi sodniki se danes niso izkazali, naklonjeni nam niso bili čez cel turnir. Avstralija je bila boljša, nas pa v prihodnji letih čakajo novi turnirji, kjer bomo pokazali več."

Zoran Dragić, košarkar Slovenije:
"Čustveno smo bili popolnoma prazni po Franciji. Skušali smo stopiti skupaj, skušali smo zmagati, dobiti kolajno. Na žalost ni šlo. A na turnirju smo pokazali, da imamo mlado ekipo in da to reprezentanco čaka lepa priložnost, vse do Pariza. Danes smo začeli dobro, nato pa smo delali preveč napak, izgubili preveč žog. In vedno ko smo se približali, so dali lahke koše. Avstralci so imeli tudi svoj dan in izredno zadevali. Lahko rečem le, da smo dali vse od sebe, a žal ni šlo."

SPLETNA STRAN OLIMPIJSKEGA TURNIRJA V TOKIU
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se