Nazaj

#mojtim po zmagi nad Nemčijo z vozovnico svetovnega prvenstva

14
nov.
2022
  • Člani

Koper – Slovenski košarkarji so si po lanskem nastopu na OI v Tokiu in letošnjem evropskem prvenstvu z zmago v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo z 81:75 proti Nemčiji danes v Kopru zagotovili tretji nastop po vrsti na velikih tekmovanjih. Slovenija se na SP sicer vrača po izpuščenem turnirju pred tremi leti. To bo njen četrti nastop na turnirju svetovne elite. Prvič je nastopila 2006 v Saporu in Tokiu, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji. Kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu se bodo sicer končale februarja prihodnje leto. #mojtim bo 24. februarja gostoval v Estoniji ter 27. februarja gostil reprezentanco Izraela.

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023
SKUPINA J, 4. kolo II. dela

Ponedeljek, 14. november 2022
Koper – Arena Bonifika
SLOVENIJA : NEMČIJA 81:75 (61:48, 41:34, 16:24)

Strelci za Slovenijo: Klavžar 10, Samar 14 (5 skokov in 12 podaj), Murić 14, M. Lapornik 14, Špan, Morgan 22 (13 skokov), Mahkovic 7, B. Prepelič, Macura, Stergar, Čebašek.

STATISTIKA TEKME
FOTOGALERIJA
IZIDI IN LESTVICE KVALIFIKACIJ ZA SP 2023

Selektor Aleksander Sekulić za tekmo proti Nemčiji ni spreminjal dvanajsterice igralcev. Tudi tokrat je izven kadra ostal Robert Jurković. Prav tako je na uvodu na parket pritekla enaka prva postava, tekmo so začeli Žiga Samar, Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Edo Murić in Jordan Morgan.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Oslabljena in pomlajena slovenska reprezentanca je tudi v Kopru do uspeha prišla z borbeno in taktično zrelo predstavo. Pot do dveh točk proti tretji ekipi z evropskega prvenstva v Berlinu, ki je podobno kot Slovenija nastopila le s peščico igralcev iz septembrskega turnirja, je nakazala v tretji četrtini, ki jo je dobila s 25:10.

Pod vodstvom naveze Žiga Samar - Jordan Morgan je prednost v tretji četrtini povišala na 61:48, v zadnjih desetih minutah pa jo je kljub seriji dvanajstih točk Nemčije v zaključku tekme uspešno zadržala.

Pri Sloveniji se je le šest igralcev vpisalo med strelce. Največ točk je dosegel Jordan Morgan, ki je zbral 22 točk (met 9:14) in 13 skokov. Žiga Samar je dosegel 12 podaj in 14 točk (met 6:14), po 14 točk pa sta prispevala še Edo Murić (met 6:10) in Miha Lapornik (met 3:9). Deset točk v 23 minutah na parketu je zbral 18-letni Urban Klavžar, sedem točk pa je dodal Blaž Mahkovic.

Aleksander Sekulić, selektor slovenske reprezentance:
''Zavedali smo se, kaj nam prinaša zmaga, zato smo izjemno veseli, da smo se uvrstili na svetovno prvenstvo. To je velika stvar za eno tako majhno Slovenijo. Ob tej priložnosti bi se zahvalil vsem, ki so se udeležili teh kvalifikacij. Žiga Samar in Urban Klavžar sta pokazala svoj potencial in znanje, Edo Murić je izjemno profesionalno pristopil k obema tekmama, Jordan Morgan pa je prišel v reprezentanco brez vprašanja. Uvrstitev smo dosegli z ekipno igro, borbenostjo in veliko želje.''

Edo Murič, kapetan slovenske reprezentance:
Zelo smo veseli, da smo se uvrstili na svetovno prvenstvo, saj smo zadnjega na Kitajskem gledali po televiziji. Slovenija si zagotovo zasluži mesto na takem tekmovanju. Veseli pa me tudi, da so mladi igralci, kot sta Samar in Klavžar, pokazali svoj talent. V čast mi je bilo igrati z njima in seveda z vsemi ostalimi, ki so prav tako pokazali srce in trdo delali, da bomo naslednje poletje spet uživali v predstavah Slovenije. Ključ do zmage podobno kot v Izraelu je bila igra v obrambi.''

Žiga Samar, slovenski reprezentant:
''Začeli smo dobro, borbeno, a nato naredili nekaj napak, kar so Nemci izkoristili in povedli za osem točk. Vseeno smo vztrajali pri agresivni igri, naredili preobrat in nato prednost zadržali kljub padcu zbranosti v zaključku tekme.''

Slovenija bo četrtič udeleženka turnirja dvaintridesetih najboljših reprezentanc na svetu, ki bo potekal od 25. avgusta do 10. septembra prihodnje leto na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Prvič je nastopila 2006 v Saporu in Tokiu, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji.

Kvalifikacije se bodo končale februarja prihodnje leto, ko bodo reprezentance odigrale še zadnji dve tekmi. #mojtim bo v petek, 24. februarja gostoval v Estoniji ter v ponedeljek, 27. februarja na domačem parketu gostil reprezentanco Izraela.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se