Nazaj

#mojtim s prvega mesta v polfinale olimpijskih kvalifikacij

01
jul.
2021
  • Člani

Kaunas – Manj kot štiriindvajset ur po prepričljivi zmagi nad Angolo so slovenski košarkarji ponovno stopili na parket Žalgirio Arene v Kaunasu. Izbrancem selektorja Aleksandra Sekulića so na drugi strani igrišča stali Poljaki, dvoboj pa je odločal o osvojitvi prvega mesta v skupini B olimpijskega kvalifikacijskega turnirja. #mojtim je tudi drugo nalogo opravil z odliko, Poljake ugnal s 112:77 ter se bo v sobotnem polfinalu ob 15.30 uri po slovenskem času pomeril z Venezuelo. V drugem polfinalu si bosta nasproti stali Litva in Poljska.
Foto: FIBA

OLIMPIJSKI KVALIFIKACIJSKI TURNIR

Četrtek, 1. julij, 2021
Kaunas – Žalgirio Arena
SLOVENIJA : POLJSKA 112:77 (83:60, 63:46, 29:26)

Strelci za Slovenijo: Rupnik 3 (5 podaj), Nikolić 6, Prepelič 17, Murić 3, Tobey 8 (10 skokov), Blažič 11, Hrovat 16 (5 skokov), Dimec 6, Dragić 11, Čančar 10, Čebašek 3, Dončić 18 (10 podaj, 6 skokov).

STATISTIKA TEKME
FOTOGALERIJA
PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Slovenski košarkarji so že na tekmi proti Angoli imeli pomoč glasnih navijačev, tokrat pa je bila ta še glasnejša, saj je iz Slovenije pripotovalo večje število košarkarskih navdušencev. Selektor Aleksander Sekulić je za igro na voljo imel tudi Klemna Prepeliča, ki sicer še čuti bolečine v vratu, na parket pa je na uvodu poslal enako zasedbo kot dan prej.

Slovenija je prikazala novo navdušujočo predstavo. Neustavljiva je bila predvsem v napadu; reprezentanci Poljske, ki je po imenih in izkušnjah vsaj za razred boljša od Angole, je do polčasa nasula 63 točk in 112 na koncu.

Podatek, da se je že v prvem polčasu med strelce vpisalo vseh deset igralcev, ki jim je selektor Aleksander Sekulić namenil minute na parketu, na koncu tudi vseh dvanajst ter da jih je deset zadelo vsaj eno trojko, zgovorno priča o ekipni moči, raznovrstnosti v napadu in kvaliteti posameznikov.

Seveda je pri slednjem na prvem mestu Luka Dončić, ki je bil znova prvo ime tekme. V prvem polčasu je zbral 13 točk, sedem podaj in pet skokov, tekmo pa je po dobrih 21 minutah na parketu končal pri 18 točkah (met 6:12, trojke 4:8), desetih podajah in šestih skokih (indeks 25).

Glede na to, da je Slovenija že v prvem polčasu vodila z dvajsetimi točkami razlike (63:43), je bilo nadaljevanje več ali manj formalnost. Tridesetica je padla v 32. minuti (92:62), najvišja razlika pa je bila 35 točk (104:69).

Slovenija je zadela 18 trojk oziroma 56% metov, zbrala je 33 podaj, skok je dobila s 44:27, imela pa je znova kopico igralcev z dvomestnimi številkami. Točko manj od Luke Dončića je dosegel Klemen Prepelič (17 točk, met 7:12, trojke 3:6), šestnajst jih je prispeval Gregor Hrovat (met 5:8), po enajst sta jih dodala Zoran Dragić in Jaka Blažič, deset pa Vlatko Čančar. Mike Tobey je imel deset skokov in osem točk.

Aleksander Sekulić, selektor moške članske reprezentance:
''Zadovoljen sem z novo odlično predstavo fantov. Priznam, da mi je v veselje gledati takšno košarko. Fante, ki se borijo en za drugega, ki igrajo nesebično košarko in ki se zabavajo v igri. Ponosen sem, da sem lahko njihov trener. Prepričan sem, da lahko s takšno mentaliteto in kemijo pridemo zelo daleč. A tako kot poudarjamo od samega začetka, je za nas pomembna le vsaka naslednja tekma.''

Jaka Blažič, slovenski reprezentant:
"Spet smo odigrali eno zelo dobro tekmo. Na začetku smo imeli sicer nekaj težav s tekmecem, saj je zadel kar nekaj zaporednih trojk, a ko je v igro prišla druga postava Slovenije in dvignila nivo čvrstosti v obrambi, je bilo hitro vse lažje. Smo samozavestni, polni energije in trudimo se, da bo Slovenija ponosna na nas. Pomembno je tudi, da smo enakomerno razporedili minutažo med igralce, tako da se ni nihče preveč utrudil."

Klemen Prepelič, slovenski reprezentant:
"Pokazali smo veliko mero borbenosti in v drugem polčasu tudi precej boljšo obrambo. Če bomo v obrambi tako nadaljevali, glede na to, da v napadu že nekaj let nimamo težav, mislim, da je pred nami lepa prihodnost. Petek moramo izkoristiti za regeneracijo in se čim bolje pripraviti na sobotni polfinale."

Slovenija je z dvema zmagama osvojila prvo mesto v skupini B in se bo za preboj v finale v soboto ob 15.30 uri po slovenskem času pomerila z Venezuelo, ki je zasedla drugo mesto v skupini A. Slednja je naprej s 65:76 izgubila z Litvo ter nato s 94:80 ugnala Južno Korejo. V drugem polfinalu si bosta nasproti stali Litva in Poljska. V nedeljo ob 18.30 uri po slovenskem času sledi še finalni obračun zmagovalcev polfinala, ki bo prinesel udeleženca olimpijskih iger.

SPLETNA STRAN OLIMPIJSKEGA KVALIFIKACIJSKEGA TURNIRJA V KAUNASU

Štirje olimpijski kvalifikacijski turnirji med 29. junijem in 4. julijem potekajo v Beogradu, Kaunasu, Splitu in kanadski Victorii. Na olimpijske igre se bodo uvrstili le zmagovalci iz vsakega prizorišča. V Tokio so že uvrščene Španija, Francija, ZDA, Argentina, Avstralija, Nigerija, Iran ter Japonska.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se