Nazaj

#mojtim z vabilom za kvalifikacije za olimpijske igre

19
sep.
2019
  • Člani

Ljubljana - Mednarodna košarkarska zveza FIBA je po svetovnem prvenstvu na Kitajskem določila seznam 24 udeležencev kvalifikacij, na katerih bodo razdelili še štiri preostale vozovnice za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu. Iz Evrope sta posebni povabili na kvalifikacije, ki bodo od 23. do 28. junija, prejeli Slovenija in Hrvaška.

Na olimpijske igre 2020 v Tokio se je s svetovnega prvenstva uvrstilo sedem reprezentanc: dve iz Evrope (Španija, Francija), dve iz Amerike (ZDA, Argentina), po ena pa iz Oceanije (Avstralija), Afrike (Nigerija) in Azije (Iran). Osma ekipa v Tokiu so gostitelji Japonci, preostala štiri moštva pa bodo znana po dodatnih kvalifikacijah.

V kvalifikacije se je uvrstilo 16 držav na podlagi rezultata na svetovnem prvenstvu, in sicer Srbija, Poljska, Češka, Litva, Italija, Grčija, Rusija, Brazilija, Venezuela, Portoriko, Dominikanska republika, Nemčija, Nova Zelandija, Tunizija, Kanada in Turčija. Še osem reprezentanc pa je prejelo posebna povabila na podlagi njihove uvrstitve na svetovni lestvici. Iz Evrope sta to Slovenija in Hrvaška, iz Afrike Angola in Senegal, iz Amerike Mehika in Urugvaj, iz Azije in Oceanije pa Kitajska in Južna Koreja.

Štiriindvajset udeleženk kvalifikacijskih turnirjev bo na podlagi žreba razdeljenih na štiri turnirje, katerih gostitelji bodo določeni naknadno. Mesto na OI si bodo priigrali zmagovalci posameznih turnirjev.

Slovenija je na lestvici Fibe sicer zdrsnila s 7. na 16. mesto, a je dobila povabilo kot druga najvišje uvrščena evropska reprezentanca za Hrvaško (14). Lestvica se dela na podlagi zadnjih osmih let. Hrvaška je pred Slovenijo, ker se je črtalo evropsko prvenstvo leta 2011. Tam je Hrvaška izpadla v skupini, Slovenija pa v četrtfinalu.

Slovenska reprezentanca je do zdaj dvakrat nastopila na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre. Leta 1992 v Barceloni in leta 2008 v Pekingu, a obakrat neuspešno, tako da na svoj prvi olimpijski nastop še čaka. Pred igrami v Španiji je v Zaragozi tesno izgubila zadnjo tekmo proti Skupnosti neodvisnih držav (82:84). Vozovnice za igre na Kitajskem pa so slovenski košarkarji zapravili po porazu v četrtfinalu kvalifikacijskega turnirja v Atenah proti Portoriku (70:81).

Rašo Nesterović, generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije:
''Z današnjo objavo smo dobili dokončno potrditev vabila za kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu, kar je FIBA z objavljenimi kriteriji napovedala že pred začetkom pravkar končanega svetovnega prvenstva. O organizaciji kvalifikacijskega turnirja ne razmišljamo. Bo pa Košarkarska zveza Slovenije igralcem ter štabu zagotovila najbolj optimalne pogoje za vrhunsko pripravo in želimo si, da se bo reprezentanca zbrala v najmočnejši zasedbi.''
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se