Nazaj

#mojtim začel operacijo Kaunas

10
jun.
2021
  • Člani

Ljubljana – Moška članska košarkarska reprezentanca se je zbrala v Ljubljani in se odpravila v Zreče, kjer bo opravila uvodni cikel priprav na olimpijski kvalifikacijski turnir v Kaunasu. Sekulićevi izbranci bodo v Zrečah vadili do nedelje, nato pa se preselili v Ljubljano.


Aleksander Sekulić, ki je v teh dneh za naslednji dve sezoni prevzel tudi dirigentsko palico češkega Nymburka,  je na zboru pozdravil enajsterico košarkarjev, saj kar nekaj reprezentantov še ni zaključilo s klubsko sezono. V Zrečah bodo tako do konce tedna trenirali Luka Rupnik, Jaka Blažič, Edo Murić, Jurij Macura, Žiga Dimec, Jan Kosi, Jakob Čebašek, Miha Lapornik, Gregor Glas, Blaž Mahkovic in Matic Rebec.

Selektor Sekulić bo poleg priprave moštva v prihodnjih dneh z zanimanjem pogledoval tudi v Španijo, Francijo, Nemčijo in Združene države Amerike ter spremljal zaključek tamkajšnjih prvenstev. Od uspeha ekip s slovenskimi reprezentanti bo namreč odvisno tudi dopolnjevanje in sestava slovenske izbrane vrste. Igralci se bodo #mojtim priključevali nemudoma po koncu klubskih obveznosti. Tako soigralci v začetku naslednjega tedna pričakujejo Zorana Dragića in Luko Dončića.

V kvalifikacije na žalost brez Gašperja Vidmarja
Kljub temu, da je zlati reprezentant Gašper Vidmar v prihajajočih olimpijskih kvalifikacijah silno želel obleči slovenski dres in pomagati izbrani vrsti, se to na žalost ne bo zgodilo. Nekdanjemu kapetanu #mojtim po koncu klubske sezone trenutno zdravstveno stanje namreč ne dopušča, da bi se s soigralci in tekmeci enakovredno kosal pod obročema. Tako je po pogovorih s selektorjem ter zdravniško službo padla odločitev, da bo priljubljeni Gapi v prihodnjih dneh zgolj goreč navijač slovenske reprezentance. Gašper Vidmar je za Slovenijo zbral 49 nastopov na uradnih tekmah. Tudi na zlatem EuroBasketu 2017 in nazadnje kot kapetan v delu kvalifikacij za SP 2019. Zadnjo tekmo za #mojtim je odigral 17. septembra 2018 proti Turčiji v Ljubljanskih Stožicah.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Za test dvakrat s Hrvati
Do odhoda v Litvo 25. junija bodo slovenski reprezentanti opravili predvidoma osemnajst treningov. Reprezentanca bo po Zrečah s pripravami nadaljevala v Ljubljani in na Bledu. Naslednji teden pa odigrala tudi edini pripravljalni tekmi. Obakrat se bo pomerila  s hrvaško izbrano vrsto. V sredo, 16. junija se bosta reprezentanci srečali na Reki in v petek, 18. junija v ljubljanskih Stožicah. Uri dvobojev ter vse informacije glede prodaje vstopnic za domačo generalko bodo znane v prihodnjih dneh.

Aleksander Sekulić, selektor moške članske reprezentance:
''Vesel sem, da smo se končno zbrali in začeli s projektom olimpijskih kvalifikacij. Priprave bodo zelo specifične, saj še ne vemo povsem, kdaj se nam bodo priključili preostali igralci, ki še igrajo klubske tekme. Upam, da se v polni zasedbi zberemo do 20. junija. V prvem delu priprav bomo postavili določene ideje in principe igre. Obenem pa moramo vzpostaviti ravnovesje glede stanja pripravljenosti igralcev, saj so nekateri s sezono pravkar končali, drugi pa so imeli nekoliko več časa za počitek. Iz vsakega treninga moramo potegniti maksimum. Naša naloga je, da se dobro pripravimo in turnir v Kaunasu pričakamo v najboljši možni formi.''

Jaka Blažič, slovenski reprezentant:
"Opažam, da smo na zbor vsi prišli izjemno dobro razpoloženi in zelo motivirani. Resda še nismo v kompletni postavi. Prve dni bomo izkoristili za dvig telesne pripravljenosti, hkrati pa že spoznali selektorjeve taktične zamisli, saj nas že naslednji teden čakata dve pripravljalni tekmi s Hrvaško. Časa do kvalifikacij nimamo veliko, a verjamem, da bomo z dobrim fokusom in pravo energijo ekipo čim prej spravili v pravi ritem."

Kako na olimpijske igre v Tokio?
Štirje olimpijski kvalifikacijski turnirji bodo med 29. junijem in 4. julijem potekali v Beogradu, Kaunasu, Splitu in kanadski Victorii. Na olimpijske igre v Tokio se bodo uvrstili le zmagovalci iz vsakega prizorišča. #mojtim bo premierni nastop na olimpijskih igrah lovil v Kaunasu v konkurenci Angole, Poljske, Litve, Venezule in Južne Koreje.

Slovenija bo v Litvi nastopila v skupini B, prvo tekmo pa bo igrala 30. junija  proti Angoli ob 15.30 uri po slovenskem času. Naslednji dan jo ob isti uri čaka obračun s Poljsko, v primeru osvojitve prvega ali drugega mesta v skupini pa se bo v polfinalu srečala z najboljšima ekipama iz skupine A, Litvo, Venezuelo ali Južno Korejo.

RAZPORED TEKEM NA TURNIRJU V KAUNASU

Po odigranih tekmah znotraj posamezne skupine (29. in 30. junija ter 1. julija) ter prostem dnevu (2. julij), bosta 3. julija namreč na sporedu polfinalna obračuna (A1 : B2 in A2 : B1), 4. julija pa še finalni dvoboj zmagovalcev polfinala, ki bo prinesel udeleženca olimpijskih iger.  V Tokio so že uvrščene Španija, Francija, ZDA, Argentina, Avstralija, Nigerija, Iran ter Japonska.

SPLETNA STRAN OLIMPIJSKEGA KVALIFIKACIJSKEGA TURNIRJA V KAUNASU
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se