Nazaj

#mojtim: Oslabljeni Slovenci klonili proti Turkom

22
feb.
2019
  • Člani

Ankara – Košarkarji Slovenije so v predzadnjem kolu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019 doživeli deveti poraz. Na gostovanju v Ankari so pred 10.000 glasnimi navijači morali priznati premoč Turčiji, ki je slavila zmago s 77:58. Izbranci selektorja Rada Trifunovića bodo kvalifikacije zaključili v ponedeljek ob 19. uri v Stožicah s tekmo proti Ukrajini.

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2019 – 5. KOLO DRUGEGA DELA


Ankara - dvorana Ankara Arena:
TURČIJA : SLOVENIJA 77:58 (11:17, 23:9, 24:16, 19:16)
Strelci za Slovenijo: Rebec 5, Rupnik 5, Murić 7, Mesiček 3, Šantelj, Kosi 10 (9 skokov), Hrovat 12 (7 skokov), Špan 3, Škedelj 3, Dragić 10, Glas.

STATISTIKA
FOTOGALERIJA
VRHUNCI TEKME

Čeprav je Slovenija v Ankari nastopila brez svojih dveh najvišjih igralcev, Žige Dimca in Vlatka Čančarja, tako da je bil njen prvi center novinec Leon Šantelj z 205 centimetri, je vrhunsko odigrala uvodno tretjino tekme. V 13. minuti je pred 10.000 gledalci vodila s 23:13. Na igrišču je tedaj imela tri debitante v izbrani vrsti - Jana Špana, Leona Šantlja in Miho Škedlja, ob tem pa je dobivala skok ter igrala čvrsto in strnjeno v obrambi.

Žal sanjski začetek ni trajal dolgo. Turški strateg Ufuk Sarica je v igro hitro poslal svoje visoke igralce, razigral se je organizator igre Dugrahan Tuncer, ki je v drugi četrtini dosegel enajst točk - do polčasa že 16 (na koncu 22), in gostitelji so v naslednji petih minutah naredili delni izid 13:0 ter na odmor odšli z do tedaj najvišjo prednostjo - 34:26.

To so v naslednjih štirih minutah povišali na 43:28, vseeno pa se slovenski fantje niso predali. Vztrajali so pri agresivni obrambi, kombinatoriki in ekipni igri v napadu ter z borbeno predstavo znova prišli na 45:38.

Borbenosti Sloveniji ni manjkalo - nenazadnje je imela 18 skokov v napadu, kar je njen rekord v teh kvalifikacijah, višine ter širše rotacije igralcev pa zagotovo. Medtem ko je Turčija igrala z vsemi dvanajstimi igralci, je Rado Trifunović večino časa v igri držal Zorana Dragića, Matica Rebca, Gregorja Hrovata, Jana Kosija ali Eda Murića ter jim dodajal ostalih pet, ki jih je imel na razpolago. Tako je tudi utrujenost botrovala drugemu najvišjemu porazu v teh kvalifikacijah.

Prvi strelec Slovenije je bil Gregor Hrovat z 12 točkami, sedmimi skoki, petimi ukradenimi žogami ter tremi podajami. Povratnik v izbrano vrsto Zoran Dragić je vseh svojih deset točk dosegel v drugem polčasu, 22-letni član Sixt Primorske Jan Kosi pa je le za en skok zgrešil dvojnega dvojčka - 10 točk, 9 skokov.

Radovan Trifunović, selektor slovenske moške članske reprezentance:
"Pričakovali smo težko tekmo, saj smo vedeli, da nam manjkajo centimetri. Vseeno so fantje z veliko mero borbenosti, kar dokazuje predvsem skok v napadu, to delno nadoknadili, žal pa je ta borba s precej višjimi in težjimi igralci Turčije zahtevala svoj davek. V drugem polčasu se nam je poznala utrujenost in temu je sledil visok poraz. Hkrati nam tudi meti z razdalje, ki so bili naše glavne orožje, niso šli od rok, pa še domačini so v nadaljevanju zaigrali precej bolj fizično, česar sodniki niso kaznovali. Kljub porazu si fantje zaslužijo pohvale za borbenost in vztrajanje vse do konca."

Edo Murić, kapetan slovenske reprezentance:
"Ko smo videli postavo Turčije in izvedeli, da Dimec in Čančar ne bosta mogla igrati, smo vedeli, da nas čaka huda in naporna borba. Manjkalo nam je centimetrov in igralcev. V takem primeru se moraš zanesti na koše z razdalje, mi pa smo bili danes v tem pogledu katastrofalni. Na drugi strani so Turki zadeli tudi nekaj težkih metov, gledalci v dvorani so se prebudili in razlika je hitro narasla. Zdaj se moramo zbrati za tekmo proti Ukrajini, ji vrniti za hud poraz, ki smo ga tam doživeli, nato pa čim prej pozabiti te kvalifikacije in misli usmeriti v boj za evropsko prvenstvo 2021."

Gregor Hrovat, slovenski reprezentant:
"Borili smo se, vendar so bili Turki fizično močnejši in višji, kar je bilo odločilno. Preveč smo nihali v igri, kar moramo do tekme z Ukrajino popraviti in te kvalifikacije končati z zmago.

LESTVICA SKUPINE I:

M Reprezentanca T Z P To +/-
1. Španija 11 9 2 20 +63
2. Turčija 11 8 3 19 +85
3. Črna gora 11 7 4 18 +23
4. Latvija 11 6 5 17 +23
5. Ukrajina 11 5 6 16 +17
6. SLOVENIJA 11 2 9 13 -80

SLOVENSKA REPREZENTANCA V ŠESTEM KVALIFIKACIJSKEM CIKLU
RAZPORED IN REZULTATI TEKEM SLOVENSKE REPREZENTANCE V KVALIFIKACIJAH ZA SP 2019
SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se