Nazaj

#rakete čakata gostovanji na Poljskem in Turčiji, na seznamu 14 košarkaric

16
nov.
2022
  • Članice

Ljubljana - Pred slovenskimi košarkaricami je drugi cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga bosta junija prihodnje leto gostila Slovenija in Izrael. Obe reprezentanci sta sicer kot gostiteljici na prvenstvo neposredno že uvrščeni. #rakete se bodo zbrale v nedeljo ter se po treh dneh treningov odpravile na dve gostovanji. V četrtek, 24. novembra se bodo pomerile s Poljsko in v nedeljo, 27. novembra še s Turčijo. Selektor Georgios Dikaioulakos je na reprezentančni seznam uvrstil 14 košarkaric.

KVALIFIKACIJE ZA EP ŽENSKE 2023

3. kolo
Četrtek, 24. november 2022, ob 17.30 uri
Gniezno - Mestna športna dvorana
POLJSKA : SLOVENIJA

4. kolo
Nedelja, 27. november 2022, ob 16. uri po slovenskem času
Mersin - Športna dvorana Servet Tazegul
TURČIJA : SLOVENIJA


#rakete v kvalifikacijah nastopajo v skupini D. V prvem kvalifikacijskem ciklu lanskega novembra so bile na domačem parketu poražene proti Turčiji z 62:78, na gostovanju v Albaniji pa so zmagale z visokih 127:28. V prihodnjih dneh jih čakata dva gostujoča dvoboja. V četrtek, 24. novembra bodo gostovale na Poljskem, tri dni kasneje pa se bodo v Mersinu pomerile še s Turčijo.

Selektor slovenske izbrane vrste, priznani grški strokovnjak Georgios Dikaioulakos je na reprezentančni seznam za tokratni tekmi uvrstil 14 košarkaric, ki se bodo v nedeljo zbrale v Ljubljani. Žal bosta odsotni Nika Barič, ki se sooča z bolečinami v rami ter Teja Goršič zaradi poškodbe kolena. Poleg preizkušenih imen in novinke Ajše Sivka, ki je s člansko reprezentanco nekaj dni prvič vadila spomladi, se po štirih letih premora v reprezentanco vrača Rebeka Abramovič. Odlična branilka kranjskega Triglava je slovenski dres nazadnje nosila februarja 2018.

Na selektorjevem seznamu so REBEKA ABRAMOVIČ (Triglav Kranj), TINA CVIJANOVIČ (Empoli, Italija), BLAŽA ČEH (Cinkarna Celje), LEA DEBELJAK (Cinkarna Celje), ZALA FRIŠKOVEC (Polkowice, Poljska), TINA JAKOVINA (Crvena zvezda, Srbija), MOJCA JELENC (Cinkarna Celje), GALA KRAMŽAR (Triglav Kranj),  ALEKSANDRA KROŠELJ (Castors Braine, Belgija), EVA LISEC (Dinamo Kursk, Rusija), TEJA OBLAK (Praga, Češka), EVA RUPNIK (Namur, Belgija), MARUŠA SENIČAR (Cinkarna Celje) in AJŠA SIVKA (Famila Schio, Italija)

PODSTRAN ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Georgios Dikaioulakos, selektor slovenske ženske reprezentance:
''Pred nami je nekaj novih dni skupnega druženja ter tekmi kvalifikacij proti Poljski in Turčiji, ki jih jemljemo kot priprave na junijski EuroBasket, kamor smo kot gostitelji sicer že uvrščeni. Nadaljevali bomo z zgodbo, ki smo jo začeli lanskega novembra in jo spomladi dobro nadgradili. A to nikakor ne pomeni, da nas rezultat ne bo zanimal. Žal tokrat z nami ne bo poškodovane Teje Goršič in znova ne Nike Barič, ki ima manjše težave s staro poškodbo. Čeprav si je želela biti del reprezentance v tem ciklu, menimo da je bolje, da miruje in okreva ter dobro pripravljena nadaljuje sezono. Ostale igralke so zdrave in komaj čakajo, da se zberemo in zaigrajo za svojo državo. Morda bomo na prihajajočih tekmah videli nekaj novih obrazov in s tem povečali našo bazo, igralke pa nagradili za njihov trud, dobro delo in napredek, ki ga kažejo v igri.''

Kako do uvrstitve na evropsko prvenstvo?
Žensko evropsko košarkarsko prvenstvo bosta med 15. in 25. junijem 2023 gostila Slovenija in Izrael. Obe reprezentanci sicer moči merita tudi v kvalifikacijah, a sta na prvenstvo neposredno že uvrščeni. Osemintrideset reprezentanc, pet več kot v kvalifikacijah za zadnje evropsko prvenstvo, je  razdeljenih v 10 kvalifikacijskih skupin. Osem skupin sestavljajo po štiri reprezentance, v dveh skupinah pa nastopajo po tri reprezentance.

IZIDI IN LESTVICE KVALIFIKACIJ ZA EP 2023

Na evropskem v Ljubljani in Izraelu bo nastopilo 16 reprezentanc. Poleg Slovenije in Izraela se bo na prvenstvo uvrstilo vseh deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance. Pri določanju končnega vrstnega reda v posamezni skupini se bodo upoštevali rezultati vseh odigranih tekem. Pri določanju najboljših štirih drugouvrščenih ekip, ki si bodo priigrale vozovnico na evropsko prvenstvo, pa rezultata s četrtouvrščeno ekipo znotraj skupine ne bosta upoštevana. V primeru, da bosta med štirinajstimi potniki na evropsko prvenstvo tudi Slovenija in Izrael, si bo napredovanje priigrala še peta oziroma šesta drugouvrščena reprezentanca.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2023
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se