Nazaj

#rakete na EP s Francijo, Veliko Britanijo in Nemčijo

08
mar.
2023
  • Članice

Brdo pri Kranju –  Mednarodna košarkarska zveza FIBA je ob dnevu žena na Brdu pri Kranju izvedla žreb skupin 39. evropskega prvenstva za ženske, ki bo v Ljubljani in Tel Avivu potekalo med 15. in 25. junijem letos. Na njem bo četrtič zapored igrala tudi slovenska reprezentanca. Ples kroglic je #raketam namenil skupino C, v kateri se bodo pomerile proti Franciji, Veliki Britaniji in Nemčiji.
Foto: KZS/alesfevzer.com

FOTOGALERIJA ŽREBA SKUPIN 39. EVROPSKEGA PRVENSTVA ZA ŽENSKE

Ekipe 39. EuroBasketa bodo v predtekmovanju razdeljene v štiri štiričlanske skupine. Dve bosta potekali v Tel Avivu in dve v Ljubljani. Vse tekme v Sloveniji se bodo igrale v ljubljanski dvorani Stožice. Poleg dveh predtekmovalnih skupin bo v Ljubljani odigran celoten finalni del, od vseh četrtfinalnih tekem dalje pa vse do velikega finala.

SPLETNA STRAN EVROPSKEGA PRVENSTVA ZA ŽENSKE 2023

Skupina A (Tel Aviv): Črna gora, Latvija, Španija, Grčija
Skupina B (Tel Aviv): Belgija, Italija, Češka, Izrael
Skupina C (Ljubljana): Nemčija, Velika Britanija, SLOVENIJA, Francija
Skupina D (Ljubljana): Turčija, Slovaška, Madžarska, Srbija

Srečo pri žrebu sta delili dve nekdanji odlični košarkarici Rankica Šarenac in Katia Levitsky. Ples kroglic je #raketam namenil reprezentance Francije, Velike Britanije in Nemčije. Uvodno tekmo bodo Slovenke odigrale prvi dan prvenstva 15. junija proti Veliki Britaniji, dan kasneje proti Nemčiji, nato pa se bodo po dnevu premora za konec skupinskega dela 18. junija pomerile še s Francijo.

Prvouvrščene reprezentance vsake skupine se bodo po odigranem skupinskem delu neposredno uvrstile v četrtino finala. Drugo in tretjeuvrščene reprezentance skupin čaka repašaž za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih (A2:B3, B2:A3, C2:D3, D2:C3), ki bo na sporedu 19. junija v Tel Avivu (skupini A in B) ter 20. junija v Ljubljani (skupini C in D). Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 22. junija, polfinalna dvoboja ter prvi kvalifikacijski tekmi za uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre 24. junija, odločilna tekma za olimpijski kvalifikacijski turnir in boja za medalje pa v nedeljo, 25. junija.

RAZPORED IN DATUMI TEKEM EVROPSKEGA PRVENSTVA ZA ŽENSKE 2023

Od tekmic v skupinskem delu prihajajočega evropskega prvenstva imajo Slovenske največ izkušenj s Francozinjami. Odigrale so pet medsebojnih tekem ter dvakrat zmagale in trikrat izgubile. #rakete so z Veliko Britanijo odigrale le eno pripravljalno tekmo in jo tudi dobile (enkrat so sicer ugnale še Anglijo), z Nemčijo pa se sploh še niso pomerile.

Georgios Dikaioulakos, selektor slovenske ženske reprezentance:
''Skladno s svojo filozofijo nisem imel posebnih želja na žrebu, saj je moje mnenje, da mora ekipa, ki želi poseči po najvišjih mestih, premagati vse tekmece. Preživeli bodo le najboljši in najbolj čvrsti, zato v slovenski reprezentanci gojimo zmagovalno, borbeno miselnost. Vemo, da je Francija tradicionalno vedno v boju za medalje, zelo spoštujem tudi Nemčijo in Veliko Britanijo, ki na evropskih prvenstvih še nista naredili rezultata, vendar imata obe zdaj zelo nadarjeno generacijo igralk. Na prvenstvu bodo vse reprezentance prišle lačne dobrega rezultata, a mi se ne bojimo nikogar. Slovenija mora biti najbolj lačna od vseh in pred svojimi navijači v Stožicah prikazati najbolj bojevito košarko, ki bo v ponos Slovencem. Kaj bo to prineslo, pa bomo videli tekom evropskega prvenstva.''

Tina Jakovina, slovenska reprezentantka:
"Francija, Velika Britanija in Nemčija so zelo kakovostne reprezentance. Še najbolje poznamo Francozinje, s katerimi smo se pomerile na našem prvem evropskem prvenstvu v Pragi in se jim dobro upirale. Proti Veliki Britaniji smo odigrale le eno prijateljsko tekmo, zagotovo največja neznanka pa je Nemčija, s katero se v tej zasedbi še nismo srečale. Osebno te igralke kar dobro poznam, saj sem dve leti igrala z njimi, hkrati pa je bila zdajšnja pomočnica selektorja dve leti moja trenerka. Na prvenstvu se bomo morale osredotočiti predvsem na našo igro in prikazati čim boljšo košarko. Ob tej priložnosti bi v Stožice že zdaj povabila čim večje število gledalcev, saj sem prepričana, da lahko skupaj dosežemo lep uspeh."

Eva Lisec, slovenska reprezentantka:
"Vedno sem mnenja, da se z nasprotnicami ne smemo preveč obremenjevati. Za dosego odmevnega rezultata bomo morale premagati tudi najboljše reprezentance, ki imajo po imenih močnejše zasedbe. Upam samo, da bomo na prvenstvu zaigrale v polni postavi ter bomo ekipi dodali še naturalizirano igralko, ki nam bo v borbi na igrišču še kako prav prišla."

Razkrit pokal za zmagovalke, prvič predstavljeni maskoti Isa in Sia
Žreb na Brdu, ki sta ga pripravila in izpeljala lokalni organizacijski odbor prvenstva ter Košarkarska zveza Slovenije,  je popestril zanimiv spremljevalni program. Na uvodu je za svetlobni spektakel poskrbela akrobatska skupina Dunking Devils, predstavnike udeleženih reprezentanc ter ostale goste pa so pozdravili predsednik FIBA Europe Turgay Demirel, predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, predsednik izraelske košarkarske zveze Amiram Halevy ter generalni sekretar FIBA Europe Kamil Novak.

Za posebej svečan trenutek je poskrbela srbska košarkarica Sonja Vasić, dvakratna evropska prvakinja in najkoristnejša igralka zadnjega EuroBasketa, ki ji je pripadla čast, da je razkrila povsem novi pokal za zmagovalke prvenstva. Košarkarski javnosti pa sta se prvič predstavili maskoti Isa in Sia.

Sestri dvojčici Isa in Sia izžarevata uradni slogan prvenstva Dare to Dream (drzni si sanjati). Vsaka je s svojim edinstvenim naborom moči in zmogljivosti sposobna narediti neverjetne stvari s strastjo in enotnostjo. Isa obožuje ocean in valove ter bi zagotovo deskala na valovih v Tel Avivu, če ne bi bila v polnem procesu treninga. Sia pa ima najraje gore, saj jo navdajo z močjo in mirnostjo, ki ju nato prenese na parket košarkarskega igrišča v Ljubljani. Ko ima ena od njiju še posebej odličen dan močno zablesti in poskrbi, da njena dvojčica stori enako ter skupaj podvojita trud in zabavo. Zato ju pridite pogledat na evropsko prvenstvo, kjer bosta prav gotovo uresničili svoje sanje.

Vstopnice za tekme v Stožicah na voljo od 15. marca dalje
Slovenke bodo na prvenstvu stare celine zaigrale četrtič zapored. Na svojem prvem prvenstvu leta 2017 v Pragi so v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu dve leti kasneje pa so se uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile končno deseto mesto. Desete so bile tudi pred dvema letoma, ko sta EuroBasket gostili Španija in Francija. Naslov prvakinj bodo branile košarkarice Srbije.

Vstopnice za tekme ženskega EuroBasketa v ljubljanskih Stožicah gredo v prodajo 15. marca, natanko tri mesece pred začetkom prvenstva.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se