Nazaj

#rakete v kvalifikacijah za EP 2023 s Poljsko, Turčijo in Albanijo

20
avg.
2021
  • Članice

Ljubljana – Žensko evropsko košarkarsko prvenstvo bosta konec junija 2023 gostila Slovenija in Izrael. Obe reprezentanci bosta sicer merili moči tudi v kvalifikacijah, a sta na prvenstvo neposredno že uvrščeni. Ples kroglic je Slovenkam namenil stari znanki Turčijo in Poljsko ter Albanijo, s katero se #rakete še niso pomerile.

Osemintrideset reprezentanc, pet več kot v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo, je  razdeljenih v 10 kvalifikacijskih skupin. Osem skupin sestavljalo po štiri reprezentance, v dveh skupinah pa bodo nastopile po tri reprezentance.

Na evropskem prvenstvu v Sloveniji in Izraelu, ki bo potekalo med 15. in 25. junijem 2023 bo nastopilo 16 reprezentanc. Poleg Slovenije in Izraela se bo na prvenstvo uvrstilo vseh deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance.

Usodo reprezentanc je na žrebu delila nekdanja kapetanka slovenske ženske reprezentance in ambasadorka evropskega prvenstva leta 2023 Maja Erkić.

KVALIFIKACIJSKE SKUPINE ZA ŽENSKI EUROBASKET 2023

SKUPINA A: Nemčija, Bosna in Hercegovina, Belgija, Severna Makedonija
SKUPINA B: Litva, Ukrajina, Francija, Finska
SKUPINA C: Romunija, Madžarska, Španija, Islandija
SKUPINA D: Poljska, SLOVENIJA, Turčija, Albanija
SKUPINA E: Bolgarija, Hrvaška, Srbija
SKUPINA F: Danska, Črna gora, Rusija, Avstrija
SKUPINA G: Portugalska, Velika Britanija, Grčija, Estonija
SKUPINA H: Luksemburg, Slovaška, Italija, Švica
SKUPINA I: Nizozemska, Češka, Belorusija, Irska
SKUPINA J: Izrael, Latvija, Švedska

Prvi kvalifikacijski cikel se bo odvil med 7. in 15. novembrom 2021, drugi cikel bo na sporedu med 20. in 28. novembrom 2022, medtem ko bo zadnji potekal med 5. in 13. februarjem 2023. Reprezentance se bodo v posameznem kvalifikacijskem oknu med seboj pomerile na domačem in gostujočem parketu.

PREDVIDEN RAZPORED TEKEM V SKUPINI D

1. kolo, 11. november 2021
POLJSKA : ALBANIJA
SLOVENIJA : TURČIJA
2. kolo 14. november 2021
TURČIJA : POLJSKA
ALBANIJA : SLOVENIJA

3. kolo, 24. november 2022
POLJSKA : SLOVENIJA
TURČIJA : ALBANIJA
4. kolo, 27. november 2022
ALBANIJA : POLJSKA
TURČIJA : SLOVENIJA

5. kolo, 9. februar 2023
POLJSKA : TURČIJA
SLOVENIJA : ALBANIJA
6. kolo, 12. februar 2023
SLOVENIJA : POLJSKA
ALBANIJA : TURČIJA

Pri določanju končnega vrstnega reda v posamezni skupini se bodo upoštevali rezultati vseh odigranih tekem. Pri določanju najboljših štirih drugouvrščenih ekip, ki si bodo priigrale vozovnico na evropsko prvenstvo, pa rezultata s četrtouvrščeno ekipo znotraj skupine ne bosta upoštevana. V primeru, da bosta med štirinajstimi potniki na evropsko prvenstvo tudi Slovenija in Izrael, si bo napredovanje priigrala še peta oziroma šesta drugouvrščena reprezentanca.

Slovenski skupinski del evropskega prvenstva 2023 bo na sporedu v Celju in Kopru, Izraelci bodo reprezentance gostili v Tel Avivu, medtem ko bodo evropske prvakinje okronane v Ljubljani.

Teja Oblak, slovenska reprezentantka:
'' Glede na to, da bo Slovenija gostila EuroBasket leta 2023 in smo na prvenstvo že uvrščene, sem žreb kvalifikacij zagotovo spremljala veliko mirneje, kot sicer. Super je, da se je Košarkarska zveza Slovenije odločila in dogovorila, da tudi gostiteljici prvenstva nastopata v kvalifikacijah, saj bomo tako tudi v prihodnjih dveh letih imele prave reprezentančne akcije. To bo vsekakor odlično izhodišče za nadaljnjo gradnjo našega ekipnega duha, hkrati pa lepa priložnost za preizkus in dokazovanje nekaterih mladih košarkaric, ki vse bolj trkajo na vrata članske reprezentance. Na parketu se bomo pomerile s starima znankama Turčijo in Poljsko, s katerima se v zadnjem obdobju redno srečujemo, ter Albanijo proti kateri bomo igrale prvič. Naš cilj bo vsekakor enak, kot če na prvenstvo še ne bi bile uvrščene. Nadaljevati uspešno kvalifikacijsko serijo zmag in osvojitev prvega mesta v skupini.''
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se