Nazaj

#rakete v sredin žreb za domače evropsko prvenstvo iz drugega bobna

06
mar.
2023
  • Članice

Ljubljana – Slovenske košarkarice so v pričakovanju tekmic, proti katerim bodo igrale v skupinskem delu junijskega EuroBasketa. Izvedele jih bodo na sredinem žrebu, ki ga bo ob 17. uri gostilo Brdo pri Kranju. Del evropske košarkarske smetane bodo četrtič zapored tudi slovenske košarkarice. #rakete se v žreb podajajo iz drugega kakovostnega bobna. Neposredni prenos žreba na Sportklubu.

Deset let po moškem EuroBasketu bo Slovenija znova gostila druženje najboljših evropskih košarkarskih reprezentanc. Le, da se bodo za naslov prvakinj stare celine med 15. in 25. junijem 2023 tokrat borila dekleta. Poleg Ljubljane bo dve skupini uvodnega dela 39. evropskega prvenstva gostil še izraelski Tel Aviv.

Vse tekme v Sloveniji se bodo igrale v ljubljanski dvorani Stožice. Poleg dveh predtekmovalnih skupin bo v Ljubljani odigran celoten finalni del, od vseh četrtfinalnih tekem dalje pa vse do velikega finala, ki bo na sporedu v nedeljo, 25. junija.

RAZPORED TEKEM 39. EVROPSKEGA PRVENSTVA ZA ŽENSKE

Poleg Slovenije in Izraela, ki sta imeli kot gostiteljici vnaprej zagotovljeno mesto na prvenstvu, se bodo v lov za naslov prvakinj podale še Belgija, Češka, Črna gora, Francija, Grčija, Italija, Latvija, Madžarska, Nemčija, Slovaška, Srbija, Španija, Turčija in Velika Britanija.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EP 2023

Ekipe bodo v predtekmovanju razdeljene v štiri štiričlanske skupine. Dve bosta potekali v Tel Avivu, dve v Ljubljani, zaključni boji ter tekmi za medalje pa bosta v Stožicah. Udeleženke ženskega EuroBasketa so pred sredinim žrebom razporejene v štiri kakovostne bobne. #rakete so glede na Fibino svetovno jakostno lestvico uvrščene v drugi kakovostni boben.

1. boben: Španija, Francija, Belgija, Srbija
2. boben: Turčija, Italija, Grčija, SLOVENIJA
3. boben: Velika Britanija, Črna gora, Slovaška, Češka
4. boben: Madžarska, Latvija, Nemčija, Izrael

V uvodnem skupinskem delu se bodo reprezentance pomerile po sistemu vsaka z vsako. Prvouvrščene reprezentance vsake skupine se bodo po odigranih treh tekmah neposredno uvrstile v četrtfinale. Drugo in tretjeuvrščene reprezentance skupin čaka repasaž za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih.

Gostiteljici prvenstva sta imeli možnost izbrati reprezentanco, ki bo igrala v posamezni državi. Češka je soglašala, da bo nastopila v Izraelu, v skupini skupaj z gostitelji. Slovenija se je za partnerstvo dogovorila s Srbijo, s tem, da bo slednja igrala v drugi skupini kot #rakete. Neposredni prenos sredinega žreba iz Brda pri Kranju boste lahko od 17. ure dalje spremljali na Sportklubu in Fibinem YouTube kanalu.

SPLETNA STRAN EVROPSKEGA PRVENSTVA 2023

Slovenke bodo na prvenstvu stare celine zaigrale četrtič zapored. Na svojem prvem prvenstvu leta 2017 v Pragi so v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu dve leti kasneje pa so se uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile končno deseto mesto. Desete so bile tudi pred dvema letoma, ko sta EuroBasket gostili Španija in Francija. Naslov prvakinj bodo branile košarkarice Srbije.

Vstopnice za tekme ženskega EuroBasketa v ljubljanskih Stožicah gredo v prodajo 15. marca, natanko tri mesece pred začetkom prvenstva.

Georgios Dikaioulakos, selektor slovenske ženske reprezentance:
''To, da je reprezentanca drugič zapored v drugem kakovostnem bobnu, je vsekakor novo lepo priznanje za slovensko košarko in dokaz, da se dela dobro. Žreb seveda z zanimanjem pričakujemo, a kakšnih posebnih želja glede nasprotnic nimam. Kljub temu, da bomo igrali pred domačimi navijači, se ne smemo postaviti v vlogo favorita, pač pa moramo napasti iz ozadja. Ne glede na to, kaj nam bo žreb namenil pa obljubljamo bojevito in nepopustljivo igro. Slediti moramo svoji filozofiji. Cilj bo vsekakor preboj iz skupine, v tekmah na izpadanje pa je marsikaj mogoče.''

Teja Oblak, kapetanka slovenske ženske reprezentance:
'' Seveda je nekaj povsem normalnega, da si želimo karseda lažje tekmice v skupinskem delu prvenstva, saj bi s tem imele nekoliko lažje delo za napredovanje v izločilni del turnirja. A glede na to, da si na domačem parketu želimo doseči odmeven rezultat, je vsekakor dejstvo, da bomo morale premagati tudi poimensko močnejšo reprezentanco. Upam, da bo sreča na naši strani.''

Eva Lisec, slovenska reprezentantka:
''Če sem iskrena, kakšnih posebnih pričakovanj pred sredinim žrebom nimam. Seveda upam, da nas bo malo spremljala tudi sreča. Na prvenstvu ne bo slabe reprezentance in za dosego dobrega rezultata bomo morale zmagovati ne glede na to, kdo nam bo stal na drugi strani igrišča.''

Zala Friškovec, slovenska reprezentantka:
''Mislim, da vse punce že nestrpno čakamo, da izvemo s kom se bomo pomerile v skupinskem delu EuroBasketa in se v glavah že začnemo pripravljati na tekmice. Upam, da nam bo žreb vsaj malce naklonjen. A ne glede na nasprotnice nas bo čakalo težko delo, saj na prvenstvu nastopa šestnajst najboljših evropskih reprezentanc. Naša naloga bo, da se dobro pripravimo in turnir pričakamo v najboljši možni formi.''
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se