Nazaj

1. SKL (Ž): Konjice proti Mariboru do pomembne zmage

25
apr.
2018
  • 1. SKL za ženske

Ljubljana - V sredo so bile na sporedu vse štiri tekme 13. kola drugega dela 1. SKL za ženske. V Mariboru sta se za četrto mesto udarili domača ekipa in Konjice. Zmage so se veselile Konjičanke. Vodilno Celje je bilo pričakovano boljše od Domžal, Triglav je visoko ugnal Akson Ilirijo, Grosupeljčanke so premagale Ježico.
Avtor: KZS/Lenart

1. SKL za ženske, 13. kolo 2. dela:

Sreda, 25. april:
MARIBOR : KONJICE 43:58 (3:15, 16:13, 13:15, 11:15)

Kuzma 12 (5 skokov), Dautović 10 (15 skokov), Cvijanović 7 (5 skokov); Božičevič 20 (5 skokov), Ramšak 12, Podgrajšek 8.

STATISTIKA

Obračun mariborskega in konjiškega kolektiva v 13. kola drugega dela 1. SKL je bil za obe ekipi izjemno pomemben v boju za četrto mesto. Do dveh točk so prišle košarkarice Konjic, ki bodo na jutrišnji tekmi proti ekipi Grosupljega skušale priti do druge zmage v dveh dneh in polfinalnega obračuna s Cinkarno Celje.

Pomembnost obračuna je bilo lahko zaznati v uvodnih minutah. Tea Ramšak je prvi konjiški napad zaključila s košem, nato pa je sledil petminutni strelski post, ki so ga s trojko prekinile gostje. Edini koš iz igre v prvih desetih minutah je za Mariborčanke dosegla Tina Cvijanovič, varovanke Stojana Finka pa so si že v tem delu priigrale prednost 12 točk. Mariborčanke so v drugi četrtini razigrale in se Konjičankam približale na šest točk zaostanka. Končni rezultat prve četrtine je s trojko postavila Živa Božičevič. Varovanke Žige Ravnikarja so v prvem polčasu zadele zgolj pet metov iz 35 poskusov.

Mariborčankam se je uspelo v tretji četrtini dvakrat približati na pet točk zaostanka, vendar je ob koncu tega dela tekme sledil padec in prednost košarkaric iz Slovenskih Konjic je ponovno narasla. Pet minut do konca tekme so gostje vodile s 15 točkami naskoka, kar je zadostovalo za eno najpomembnejših zmag v tej sezoni. Srečanje so Konjičanke dobile z rezultatom 58:43.

Simona Kuzma je za Mariborčanke dosegla 12 točk, dvojni dvojček je dosegla Merisa Dautović, ki je ob 10 točkah zbrala še 15 skokov. Najboljša strelka konjiške ekipe je bila Živa Božičevič, ki je zadela štiri mete za tri točke in tekmo zaključila z 20 točkami.

Konjice se bodo jutri ob 19. uri pomerile z ekipo Grosupljega. V primeru zmage bodo zasedle četrto mesto po rednem delu, v nasprotnem primeru pa bo v polfinale napredoval Maribor.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Žiga Ravnikar, trener Maribora:
"Menim, da so dekleta k današnji tekmi v obrambi pristopila dobro. Pritisk neposredne uvrstitve na četrto mesto se je odrazil pri igri v napadu. Celotno tekmo smo igrali v krču in iz njega se ni dalo. Zato so zaslužne tudi košarkarice Konjic, katerim čestitam za zasluženo zmago."

Stojan Fink, trener Konjic:
"Zasluženo smo zmagali, zato si igralke zaslužijo vse čestitke."

Sreda, 25. april:
TRIGLAV : AKSON ILIRIJA 91:56 (17:10, 31:13, 22:18, 21:15)

Šarić 21 (6 skokov), Abramovič 18 (6 skokov, 8 asistenc), Kozina Bubnič 14; Stergar 24 (8 skokov), Mičunović 18 (6 skokov), Jamnik 7.

STATISTIKA

V Kranju je bil na sporedu obračun Triglava in Akson Ilirije, ekip, ki se bosta ponovno srečali v polfinalu državnega prvenstva, saj bodo Kranjčanke redni del zaključile kot druge, Ljubljančanke pa tretje. Tudi četrti medsebojni dvoboj v tej sezoni je pripadel varovankam Ernesta Novaka.

Kranjske košarkarice so vodile od prve do zadnje minute, najvišjo razliko pa naredile v drugi četrtini. Slednjo so dobile z 18 točkami naskoka in na glavni odmor odšle s prednostjo 25 točk.

Kranjčanke so bile boljše v vseh statističnih parametrih. Zbrale so 21 skokov več, bile bolj natančne pri metu iz igre, izkazale so se tudi s 27 asistencami. V drugem delu prednost domačink ni več tako eksponentno rasla, srečanje se je zaključilo z rezultatom 91:56.

Kranjčanke so nastopile s sedmerico, najboljša strelka domače ekipa pa je bila tokrat Ana Šarić z 21 točkami. Dvojni dvojček je dosegla Maja Jakobčič (11 točk, 12 skokov). Pomembno vlogo je odigrala Lara Kozina Bubnič, ki je povratek po poškodbi kronala s 14 točkami. Za Ilirijo se je med strelke vpisalo pet košarkaric. Prevladovali sta Ela Stergar je dosegla 24 točk in njena soimenjakinja Mičunović, ki se je zaustavila pri 18.

Ilirija je že zaključila z rednim delom sezone, Kranjčanke pa bodo v soboto gostovale pri vodilni ekipi Cinkarne Celje.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Ernest Novak, trener Triglava:
"Odigrali smo daleč pod nivojem, ki ga pričakujem od deklet."

Alen Ploj, trener Akson Ilirije:
"Čestitam Triglavu za korektno in dobro odigrano tekmo ter zmago. Čestitke in pohvale tudi mojim igralkam, ki so redni del sezone zaključile na tretjem mestu in s tem presegla pričakovanja."

Sreda, 25. april
DOMŽALE : CINKARNA CELJE 37:113 (13:31, 4:21, 11:32, 9:29)

Dremel 18 (10 skokov), Hribar, Tajher in Pintar po 4; Friškovec 30 (5 skokov, 5 podaj, 6 prid. žog), Krošelj 29 (5 skokov, 9 podaj), Ocvirk 19 (15 skokov, 6 podaj).

STATISTIKA

Košarkarice Cinkarne Celje so na gostovanju v Domžalah zabeležile 27. par točk, v soboto pa bodo skušale na derbiju 1. SKL za ženske proti Triglavu ohraniti stoodstoten izkupiček po rednem delu. Domžale drugo sezono zapored zaključujejo brez zmage na zadnjem mestu. Srečanje je zaznamovalo rekordnih 21 trojk Cinkarne Celje.

Obračun med vodilno in zadnjeuvrščeno ekipo je po pričakovanjih zanesljivo pripadel aktualnim državnim prvakinjam. Slednje so na tekmo v Domžale pripotovale zgolj z osmimi igralkami, priložnost za igro je dobila šesterica. Damir Grgić je počitek namenil vsem tujkam v svoji ekipi, saj je pred Celjankami zahteven ritem končnice.

Vse štiri četrtine so zanesljivo pripadle Celjankam, ki so zadele neverjetnih 21 metov za tri točke, kar je tudi daleč najboljši dosežek v zadnjih desetih sezonah 1. SKL. Lastni rekord izpred meseca dni so presegle za tri zadete trojke. Po sedem trojk sta dosegli Aleksandra Krošelj in Zala Friškovec.

Peterica košarkaric Cinkarne Celje je zaključila tekmo z valorizacijo višjo od 24. Najučinkovitejši sta bili Friškovčeva (30) in Krošljeva (29), dvojni dvojček sta dosegli Althea Gwashavanhu (15 + 14 skokov) in Larisa Ocvirk (19 + 15 skokov). Pri domačinkah je 18 točk dosegla Ula Dremel, ki je pridobila še 10 skokov.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Vlado Velikonja, trener Domžal:
"Čestitam Celjankam za prepričljivo zmago. Kljub veliki razliki, smo danes imeli tudi mi svetle trenutke. Predvsem Ula Dremel je odigrala eno boljših partij. Žal smo imeli slab odstotek meta, da bi bila razlika manjša, a nikakor nisem razočaran. Lepe praznike in počitnice vsem."

Damir Grgić, trener Cinkarne Celje:
"Čeprav končni rezultat ni bil pomemben, čestitam mojim igralkam za pristop in novo zmago. Prav tako pa bi čestital in podal priznanje igralkam ter trenerju ŽKK Domžale za vztrajnost in borbenost v tej naporni sezoni."

Sreda, 25. april:
GROSUPLJE : JEŽICA 61:57 (17:14, 24:13, 14:21, 6:9)

Gabrijel 15 (6 podaj), Zoran 13, Ahac 11 (8 skokov); Kropivšek 16 (7 skokov), Bajrektarević 10 (6 skokov), Ziherl 9 (6 skokov).

STATISTIKA

Grosuplje je proti Ježici prišlo do enajstega uspeha v tej sezoni 1. SKL, ob tem imajo varovanke Slavka Duščaka še 16 porazov. Ježičanke so doživele 17. poraz, desetkrat so zabeležile po dve točki. Grosupeljčanke zaradi negativnega izkupička na medsebojnih tekmah z Mariborom in Konjicami ne morejo več upati na polfinale.

Bolje so tekmo v Grosupljem odprle domačinke, ki so hitro povedle z 11:2, a so Ježičanke do konca prve četrtine ujele priključek (17:14). Pet minut do konca prvega polčasa so gostje po zaostanku s petimi točkami doživele strelski mrk, kar so Grosupeljčanke znale izkoristiti in si z delnim izidom 13:0 priigrati lepo zalogo prednosti pred nadaljevanjem srečanja.

Gostje so v drugem polčasu vztrajno lovile priključek, a neuspešno. Nekajkrat se je Ježica približala na pet točk zaostanka, a so Grosupeljčanke odbile vsak napad ljubljanske ekipe. Končni izid 61:57 je sekundo pred koncem s trojko postavila košarkarica Ježice, Meta Šeruga.

Pri Grosupljem je bila strelsko najučinkovitejša Maša Gabrijel s 15 točkami (6 podaj), Tinkara Zoran je pristavila 13 točk. Pri Ježici je Teja Kropivšek dosegla 16 točk (7 skokov), Sandra Bajrektarević je v statistiko vpisala 10 točk, ujela je še 6 odbitih žog.

Grosuplje se bo v 14. kolu že jutri pomerilo s Konjicami, Ježica je že končala z nastopi v 1. SKL.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Slavko Duščak, trener Grosupljega:
"Tekmo smo odprli s tremi zadetimi meti za tri točke, kar nam je pripomoglo k dvigu samozavesti. Na krilih dobrega uvoda v srečanje smo tudi nadaljevali. Na koncu nam je nekoliko zaškripalo, vendar smo se uspešno izvleki. Čestitam dekletom za zasluženo zmago."

Mojca Markovič, trenerka Ježice:
"Čestitke ekipi Grosupljega za zmago. V končnici so imele domačinke malce več športne sreče pa tudi zbranosti. Športna tekma je bila lep zaključek sezone, tako, da smo sedaj z mislimi že usmerjeni v prihodnjo."


Lestvica 1. SKL za ženske:

M Ekipa Z/P Točke
1. Cinkarna Celje 27/0 54
2. Triglav 23/4 50
3. Akson Ilirija 15/13 43
4. Maribor 12/16 40
5. Konjice 12/15 39
6. Grosuplje 11/16 38
7. Ježica 10/18 38
8. Domžale 0/28 28

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se