Nazaj

1. SKL (Ž): Maribor po podaljšku ugnal Konjice; stotici Celja in Ježice

29
sep.
2018
  • 1. SKL za ženske

Ljubljana - Košarkarice kranjskega Triglava, aktualne pokalne prvakinje Slovenije, so sezono v 1. SKL za ženske začele z zmago proti ekipi Ilirije. Na štajerskem obračunu so košarkarice Maribora po podaljšku ugnale Konjice, Celjanke do zmage z novo stotico. Trimestno število točk so ob zmagi proti Domžalam dosegle tudi košarkarice Ježice.
Avtor: KZS/Lenart

1. SKL za ženske, 1. kolo:

Sobota, 29. september:
KONJICE : MARIBOR 59:64 (12:17, 6:12, 14:9, 23:17, 4:9) * po podaljšku
Božičevič 13, Šrot in Klančnik (6 skokov, 6 prid. žog) po 9; Elma Dautović 16 (11 skokov), Hribljan 14, Ribič 8.
STATISTIKA

Zmagovalca štajerskega obračuna prvega kola smo dobili šele po podaljšku, saj se je redni del tekme zaključil s 55:55. V dodatnih petih minutah so bile boljše Mariborčanke, ki so prišle do prvega para točk.

Obe ekipi sta pred sezono pomladili svoji zasedbi. Mariborčanke, ki še vedno ne morejo računati na pomoč slovenske reprezentantke Tine Cvijanović, so si v prvi četrtini priigrale prednost petih točk. V drugih desetih minutah se je domačim košarkarica zaustavilo v napadu. Dve minuti pred zaključkom prvega polčasa je Tori Šporar dosegla tretjo točko, nato pa je sledil mrk konjiških košarkaric, ki je trajal šest minut, v tem obdobju pa so si Mariborčanke priborile trinajst točk prednosti.

Ekipi sta v prvi polovici tekme izgubili 28 žog, štiri več so zapravile Mariborčanke. Po najvišji prednosti varovank Žige Ravnikarja, so sledile minute domačink. Po nekaj uspešno izvedenih napadih se je prednost razpolovila. Pred zadnjimi desetimi minutami je ekipa Stojana Finka zaostajala za šest.

Mariborčanke so zadnjo četrtino začele odlično in znova vodile z dvoštevilčno prednostjo. Nato pa je sledila nova ofenziva domačink, ki so vztrajno nižale prednost. Slabe tri minute pred koncem je trojko zadela Živa Božičevič in konjiške košarkarice so povedle prvič po uvodnih minutah. Maruša Podgoršek je pol minute pred iztekom igralnega časa zadela met za tri točke (+4), Mariborčankam pa je kljub temu uspelo izsiliti podaljšek.

V dodatnih petih minutah so bile boljše košarkarice Maribora. Zmago svoje ekipe je s skokom v napadu in košem potrdila Natalija Hočevar.

Najboljša strelka tekme je bila Elma Dautović, ki je dosegla 16 točk in ujela 11 skokov, a izgubila kar 11 žog. Pri domačinkah je Živa Božičevič dosegla 13 točk.

Mariborčanke v naslednjem kolu čaka še tretje gostovanje. Prihodnjo soboto jih čaka obračun proti Triglavu. Konjičanke bodo gostile ekipo Domžal.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Stojan Fink, trener Konjic:
"Od pekla do raja do pekla."

Žiga Ravnikar, trener Maribora:
"Sreča je bila na tej tekmi na naši strani. Odigrali smo zelo dober prvi polčas, v drugem pa popustili in dovolili nasprotnicam, da pridejo do priložnosti za zmago. Čestitam nasprotnicam za dobro igro ter moji ekipi za prvo zmago v sezoni."

Sobota, 29. september:
CINKARNA CELJE : GROSUPLJE 100:43 (34:14, 21:10, 20:5, 25:14)
Debeljak 17, Krošelj 16, Friškovec 12 (5 skokov, 5 asistenc, 5 prid. žog); Goršič 11 (6 skokov), Jurečič 10, Černač 8 (6 skokov).
STATISTIKA

Košarkarice Cinkarne Celje so prišle še do druge visoke zmage v tej sezoni državnega prvenstva. V sredo so s 56 točkami naskoka ugnale Maribor, tokrat pa so bile boljše od Grosupeljčank. Srečanje se je zaključilo z izidom 100:43.

Slovenske selektor in glavni trener celjske zasedbe je danes počitek namenil obema Američankama, ki sta bili najboljši strelki na prvi preizkušnji v tej sezoni. Grgić je minutažo skrbno razdelil med vse košarkarice, tako da ni nobena igrala več ko 20 minut oziroma manj kot devet. Že v uvodni četrtini so si aktualne državne prvakinje priigrale visoko prednost. Do konca prvega polčasa je bila prednost še višja. Dolenjke so v prvem polčasu dosegle 24 točk ter izgubile 19 žog. Aleksandra Krošelj je že v prvem polčasu dosegla 13 točk, skupaj pa so jih Celjanke dosegle 55.

V drugem polčasu so priložnost za nabiranje izkušenj in dokazovanje dobile najmlajše košarkarice v celjski ekipi. Sredi zadnje četrtine je bila na parketu ekipa, ki je v povprečju stara manj kot 17 let. Grosupeljčanke so v tretjem delu dosegle zgolj pet točk, boljši odpor pa so nudile na začetku zadnje četrtine.

Lea Debeljak, ki je še v prejšnji sezoni nosila dres grosupeljske ekipe, je bila s 17 točkami najboljša strelka tekme. 16 točk je dodala Aleksandra Krošelj, vsestranska Zala Friškovec pa je zbrala 12 točk in po pet skokov, asistenc ter pridobljenih žog. Dvomestno število točk je dosegla tudi 15-letna Mojca Jelenc (10). Pri Grosupeljčankah je Teja Goršič dosegla 11 točk ter ujela 6 skokov, novinka Jurečičeva jih je dosegla 10.

Dolenjke bodo v naslednjem kolu gostile Ježico, Celjanke pa bodo gostovale pri Akson Iliriji.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Damir Grgić, trener Cinkarne Celje:
"Čestitam mojim igralkam za dobro igro. Rad bi pohvalil vsa dekleta. Prav tako čestitam ekipi Grosupljega za korektno igro."

Slavko Duščak, trener Grosupljega:
"Glede na to, da smo včeraj naredili prvi trening 5:5, smo odigrali dobro prvo četrtino. V drugi in tretji četrtini nam je ogromno težav povzročala agresivna obramba Celjank. Hitro moramo dvigniti glave. Čestitam Celjankam za zmago."

Sobota, 29. september:
JEŽICA : DOMŽALE 102:46 (32:16, 24:10, 22:5, 24:15)
Meden 20 (6 prid. žog, 5 skokov), Bajrektarević 17 (8 skokov), Ziherl 16 (6 skokov); Hatič, Dremel in Tajher po 7.
STATISTIKA

Na zadnjem obračunu prvega kola 1. SKL za ženske sta se v Ljubljani pomerili domača Ježica in gostje iz Domžal. Do prvega para točk so z zanesljivo zmago prišle Ježičanke.

Trenerska menjava na klopi Domžalčank (še) ni prenesla sprememb, saj so košarkarice, ki že več kot dve sezoni čakajo na zmago, parket ponovno zapustile sklonjenih glav. Okrepljena Ježica je že v prvi četrtini naredila velik korak proti zmagi, v nadaljevanju pa le še višala razliko.

Tekmo je odlično odprla kapetanka Sandra Bajrektarević, sledile pa so ji še ostale soigralke, na čelu s Saro Meden, ki se je pred sezono vrnila iz Španije. Občasna slovenska reprezentantka je bila izjemno razpoložena, iz igre je zgrešila zgolj en met. Domžalska zasedba je izgubila preveč žog, da bi bila dostojen tekmec Ljubljančankam.

Ježica je bila boljša v vseh košarkarskih elementih, ob koncu tretje četrtine je prednost prvič presegla 40 točk, ta del tekme so domačinke dobile z 22:5. Pred zadnjimi desetimi minutami sta tako ostali odprti le še dve vprašanji - kakšna bo končna razlika in ali bodo Ježičanke dosegle trimestno število točk. Varovanke Mojce Markovič so zmagale za 56 točk, stoto točko pa je minuto pred koncem dosegla kapetanka Bajrektarevićeva.

Najboljša strelka tekme in MVP 1. kola državnega prvenstva za ženske je postala Sara Meden z 20 točkami, sicer pa je šest košarkaric Ježice doseglo dvomestno število točk. Bojana Đurić je dosegla štiri točke, ob tem pa zbrala osem skokov in kar enajst asistenc. Pri gostjah so po sedem točk dosegle Vanja Tajher, Zarja Dremel in Jasimna Hatič.

V drugem kolu bo Ježica gostovala pri ekipi Grosupljega, Domžalčanke pa v soboto, 6. oktobra, čaka tekma v Slovenskih Konjicah.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Mojca Markovič, trenerka Ježice:
"Odličen vstop mojih varovank v novo sezono. Krasila jih je čvrsta obramba, po kateri so izkoriščale možnost lahkih košev iz številnih protinapadov. Čestitke mojim košarkaricam za lepo predstavo in zmago, Domžalčankam pa za korektno igro."

Mladen Rajić, trener Domžal:
"Čestitke ekipi Ježice za zasluženo zmago. Naredili smo preveč napak, hkrati pa nismo uspeli nadzorovati skoka. Sezona se je šele začela. Gremo naprej, čaka nas še veliko dela."

ŽE ODIGRANO:

Petek, 28. september:
AKSON ILIRIJA : TRIGLAV 57:77 (16:22, 8:19, 15:22, 18:14)
Stergar 14 (14 skokov), Mičunović 12 (6 skokov), Pamić 8 (5 skokov); Burgar 12, Abramovič (5 asistenc), Špoljar in Žibert (5 asistenc) po 11.
STATISTIKA

V prvem kolu nove sezone državnega prvenstva za dekleta smo spremljali obračun Ilirije in Triglava. Tako kot vseh šest medsebojnih obračunov v prejšnji sezoni, so obračun dobile Kranjčanke, ki so bile uspešnejše z rezultatom 77:57.

Ljubljanska ekipa, ki se je med poletjem zadržala celotno ekipo ter se še okrepila s štirimi košarkaricami, se je dokazala kot neugoden nasprotnik. Čeprav je bila kranjska ekipa ves čas v vodstvu, so se varovanke Alena Ploja dobro upirale favoriziranim gostjam, ki bodo v tej sezoni zaigrale tudi regionalni Ligi WABA. Če Triglavu v prvi četrtini ni uspelo priti do višje prednosti, je bilo drugače v drugih desetih minutah. Kranjčanke so na glavni odmor odšle s +17, Ljubljančanke pa so v prvem polčasu dobile skok, tudi v ostalih košarkarskih elementih pa niso zaostajale za košarkaricam pod vodstvom Ernesta Novaka. Ključna je bila kranjska igra v obrambi oziroma nerazpoloženost ljubljanskih strelk, ki so do polčasa zadele zgolj šest metov iz igre. V drugem polčasu smo spremljali bolj izenačeno tekmo, zmaga gostujoče ekipe pa ni bila nikoli ogrožena.

Trener Triglava Ernest Novak je priložnost za igro ponudil enajstim košarkaricam, veliko minut za dokazovanje so dobile tudi mlajše igralke. Rebeka Abramovič je v prvem polčasu opravila izdatno delo in pripeljala svoje ekipo do lepe prednosti, v drugem delu pa ji je Novak namenil nekoliko več počitka. Na svoji prvi tekmi v članskem dresu Triglava sta se izkazali Novomeščanki Ajda Burgar in Anja Špoljar. Prva je bila z 12 točkami najboljša strelka Triglava, Špoljarjeva je dosegla točko manj. Če temu dodamo še dvomestni učinek staroselk Abramovičeve, Žibertove in Šarićeve, je to zadostovalo za prvi par točk kranjskega prvoligaša.

Na strani Ljubljančank sta mejo desetih točk presegli obe Eli. Mičunovićeva je dosegla 12 točk, Stergarjeva pa je 14 točkam dodala prav toliko skokov.

V drugem kolu Triglav pričakuje Maribor, Ilirijo pa čaka še ena težka domača tekma, saj na Ježico prihaja ekipa Cinkarne Celje.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Alen Ploj, trener Akson Ilirije:
"Na koncu je Triglav prišel do zaslužene zmage. Tri četrtine smo odigrali zelo korektno, na koncu pa nam je zmanjkalo moči. Glede na prikazano, imamo še veliko rezerv. Upam, da bomo iz tekme v tekmo napredovali ter se tudi rezultatsko približali nocojšnjim nasprotnicam."

Ernest Novak, trener Triglava:
"Odigrali smo solidno tekmo. Zavedamo se, da smo naredili kar precej napak, vendar le-te niso take, da jih ne bi mogli odpraviti. Na splošno sem s tekmo zadovoljen, se pa zavedam, da nas čaka še kar nekaj dela."

LESTVICA 1. SKL ZA ŽENSKE:

M Ekipa Z/P Točke
1. Cinkarna Celje 2/0 4
2. Maribor 1/1 3
3. Ježica 1/0 2
4. Triglav 1/0 2
5. Konjice 0/1 1
6. Akson Ilirija 0/1 1
7. Domžale 0/1 1
8. Grosuplje 0/1 1

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se