Nazaj

Aleš Antauer častni član Košarkarske zveze Slovenije

17
sep.
2020
  • Novice

Ljubljana – Na praznik slovenske košarke 17. septembra je Košarkarska zveza Slovenije ob 70-letnici, ki jo praznuje tekom leta 2020, izročila priznanja in nagrade KZS ter podelila naziv častnega člana. To je posmrtno postal Aleš Antauer. Priznanje je prevzel njegov brat Igor Antauer.

PRIZNANJE KOŠARKARSKE ZVEZE SLOVENIJE

Priznanje Košarkarske zveze Slovenije se podeli posameznikom in organizacijam za prispevek k razvoju košarke na Slovenskem ali za pomemben tekmovalni dosežek.

MIRAN JERIČ
Miran Jerič se je s košarko začel ukvarjati v začetku 70-ih let. Ko je zaradi portoroških sklepov košarka v Hrastniku zamrla do leta 1983, se je klub ponovno obudil tudi z njegovo pomočjo. Prevzel je mesto podpredsednika in kasneje sekretarja ter nato uspešno vodil kluba vse do leta 2007. Poleg omenjenih funkcij je opravljal tudi delo trenerja, v klubu pa je aktiven še danes. Kar 15 let je bil član Nadzornega odbora Košarkarske zveze Slovenije, en mandat pa tudi njegov predsednik. (predlagatelj KK Hrastnik)

MILAN KORDIČ
Milan Kordič se je v 30 letih neprekinjenega trenerskega in 25 letih organizacijskega oziroma vodstvenega dela dotaknil življenj več kot 500 košarkarjev vseh starostnih kategorij. Svojega poslanstva ne opravlja zaradi denarja, slave ali izpostavljenosti. Razlogi se skrivajo v pristni in iskreni ljubezni ter predanosti košarki. Po zaslugi neomajne energije, volje ter znanja Milana Kordiča košarka in generacije košarkarjev v Beli krajini uživajo ugled odgovornih, delovnih in v širšem družbenem kontekstu ter na različnih področjih uspešnih posameznikov in ekipnih igralcev. Ker košarka, kot na treningih rad predava Milan, ni le igrišče in žoga, je način življenja. (predlagatelj KK Črnomelj)

PETER JUTERŠNIK
Peter Juteršnik je bil igralec v različnih selekcijah, tudi kadetski in mladinski reprezentant, danes pa je trener članske vrste Radenska Creativ ter vodja košarkarske šole in številnih šolskih tekmovanj. Je prejemnik plakete Zveze društev športnih pedagogov Slovenije in častni član KK Radenska Creativ. Prav tako je prejemnik plakete Športne zveze Murska Sobota, leta 2019 pa je prejel najvišje priznanje s področja športa v Sloveniji, Bloudkovo priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa. Profesor Peter Juteršnik je eden najzaslužnejših za ohranitev in razvoj košarke v pokrajini ob Muri po letu 1978. (predlagatelj KK Radenska Creativ)

NAGRADA KOŠARKARSKE ZVEZE SLOVENIJE

Nagrada Košarkarske zveze Slovenije se podeli posameznikom in organizacijam za izjemen prispevek k razvoju slovenske košarke ali za vrhunski tekmovalni dosežek.

BORIS FABJAN
Boris Fabjan je v slovenski košarki prisoten od leta 1971. Najprej kot igralec, košarkarski sodnik, nato sekretar KK Črnomelj, od leta 2002 pa je predsednik ŽKK Črnomelj in trener vseh selekcij v klubu. V svojem dolgoletnem delu v košarki je bil tudi ustanovitelj Športne zveze Črnomelj in njen dolgoletni  predsednik. Njegov prispevek k popularizaciji košarke v Beli krajini je neprecenljiv, s svojo aktivnostjo pa nadaljuje tudi po odhodu v pokoj. Trenerska organizacija se mu je leta 2009 za njegovo trenersko delo zahvalila s Plaketo za pedagoško delo z mladimi. (predlagatelj ŽKK Črnomelj)

LADIVOJ GORJAN
Ladivoj Gorjan že od leta 1975 deluje v Košarkarskem klubu Domžale, v začetnem obdobju je bil v klubu igralec in trener mlajših kategorij, že pri 25 letih pa je postal prvi trener članske ekipe. Kot članski trener je v klubu deloval vse do leta 2005, od leta 2005 pa do konca leta 2017 pa je bil direktor kluba. Vzporedno je bil je eden začetnikov organiziranja slovenskih košarkarskih reprezentanc, 14 let je bil trener slovenskih mladih reprezentanc in bil hkrati prvi selektor mlade reprezentance Slovenije do 22 let. Kasneje je kot predstavnik domžalskega kluba klub zastopal na raznih funkcijah na Košarkarski zvezi Slovenije, predvsem v Združenju košarkarskih trenerjev Slovenije. (predlagatelj KK Domžale)

DANICA NANA GUBERINIČ
Danica Guberinič je bila košarkarica ljubljanskih klubov Olimpije in Ježice. V letih 1977 do 1979 je kot članica jugoslovanske ženske reprezentance nastopila na Evropskem prvenstvu 1978 na Poljskem, kjer je z osvojila srebrno medaljo. Za jugoslovansko reprezentanco je odigrala 33 tekem.  Nana Guberinič je ena izmed štirih slovenk z medaljami na večjih mednarodnih košarkarskih tekmovanjih. Živi v Domžalah, še vedno aktivno podpira žensko košarko, s svojimi karikaturami pa ''olepša obraze'' številnih košarkarskih delavcev. (predlagatelj ŽKK Domžale)

MIRKO KAPLJA
Litijske in slovenske košarke si ne moremo zamisliti brez Mirka Kaplje. Mirko Kaplja se je rodil leta 1943. Ob ustanovitvi kluba je bil star deset let in se je že kot pionir takoj priključil v aktivnosti kluba. Tako je edini še aktivni član, ki deluje v klub že od vsega začetka to je že 67 let. Do leta 2018 je bil predsednik Košarkarskega kluba Litija, sedaj pa je njegov častni predsednik. Vseskozi se je zavzemal za razvoj košarke in povezovanje na področju regije (Zasavja) in celotne Slovenije. Kot dolgoletni župan je vseskozi podpiral razvoj košarke in tudi ostalega športa. Mirko Kaplja ima velike zasluge, da so bile leta 1992 na gradu Bogenšperk ustanovljene državne reprezentance Slovenije. (predlagatelj KK Litija)

JOŽE PALČNIK
Jože Palčnik je eden tistih srečnežev, kateremu je košarka postala način življenja. V KK Šentjur je vstopil pred 18 leti, kot peti zaporedni predsednik kluba. Funkcijo je opravljal devet let. Z umikom od predsedniške vloge se ni oddaljil od kluba.  Zaradi neskončne košarkarske strasti je športni navdušenec brez primere. Najprej na lokalni, nato še na državni ravni. Jože je kritičen in intenziven v soočanjih z različnimi pogledi v košarki. Zna poslušati in izraziti svojo misel. Pri tem je razpet med silovitostjo izbruha in meditativno zadržanostjo, svetovljansko modrostjo realnosti in nostalgijo košarkarske jugo romantike. (predlagatelj KK Šentjur)

ČASTNI ČLAN KOŠARKARSKE ZVEZE SLOVENIJE

Častni član je največja nagrada Košarkarske zveze Slovenije, ki jo je v 70 letni zgodovini zveze prejela le šesterica - Ivo Daneu leta 1968, Janez Wallas in Marjan Cirer leta 1978 ter Peter Breznik, Boris Kristančič in Marko Sok (posmrtno) leta 2010. Podeli se posamezniku, za izjemne zasluge in dosežke za delo na tekmovalnem, strokovnem in organizacijskem področju za delo v košarki. Naziv »častni član KZS« daje prejemniku le protokolarne pravice in se lahko podeli tudi posmrtno).

ALEŠ ANTAUER (posmrtno)
Žal prezgodaj preminuli košarkarski delavec Aleš Antauer je najgloblje sledi pustil pri košarkarskemu klubu Zlatorog. V klubu iz Laškega je najprej deloval kot trener, nato je bil sekretar in direktor kluba, ob izgradnji dvorane Tri lilije pa tudi njen upravnik. Svoj čas je bil izvrsten košarkar, svoje aktivnosti pa opravljal tudi v KK Celje, KK Šentjur in ŽKK Cinkarna Celje. Močno je bil vpet v delo Košarkarske zveze Slovenije. Med drugim je bil predsednik Združenja košarkarskih prvoligašev, med evropskim prvenstvom v Sloveniji leta 2013 pa je opravljal vlogo vodje navijaških središč. V vseh funkcijah, ki jih je opravljal je s svojo predanostjo, skrbnostjo, entuziazmom, dobro voljo, pozitivno naravnanostjo ter ekipnim duhom, pustil močan pečat. (predlagatelj KK Zlatorog)
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se