Nazaj

EP ZA ŽENSKE: Slovenke za uvod proti Madžarski

26
jun.
2019
  • Članice

Niš – V četrtek bodo slovenske košarkarice dočakale težko pričakovani začetek 37. evropskega prvenstva, ki ga gostita Srbija in Latvija. Skupinski del bo do nedelje potekal v Rigi, Zrenjaninu in Nišu, kjer bodo v dvorani športnega centra Čair igrale tudi Slovenke. Izločilne dvoboje bo v naslednjem tednu gostil Beograd. Izbranke selektorja Damirja Grgića za uvod čaka dvoboj proti Madžarski. Vse tekme slovenske reprezentance si bo mogoče ogledati v prenosu na Kanalu A.

ŽENSKO EVROPSKO PRVENSTVO 2019
SKUPINSKI DEL – Niš, športni center Čair

1. KOLO, skupina C
Četrtek, 27. junija 2019, ob 16.00
MADŽARSKA : SLOVENIJA


Slovenske košarkarice bodo šele drugič zaigrale v družbi najboljših evropskih ekip. Ob krstnem nastopu pred dvema letoma v Pragi so končale na 14. mestu med šestnajstimi reprezentancami, v predtekmovanju pa so premagale Grčijo ter izgubile proti Franciji in Srbiji. Tokrat jih do nedelje čakajo obračuni z Madžarsko, ki zadnja leta ogromno vlaga v žensko košarko ter Turčijo in Italijo, ki imata bogato košarkarsko tradicijo.

SPLETNA STRAN EVROPSKEGA PRVENSTVA

Po mnenju strokovnjakov naj bi o medaljah na prvenstvu odločale branilka naslova Španija, Belgija, Francija ter Srbija, zanimivo pa bo spremljati tudi razplet do šestega mesta, ki še vodi v kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu leta 2020. Slovenijo uvrščajo na rob osmerice, ki bi z nekaj sreče ob Švedski in Rusiji lahko postala presenečenje prvenstva. Prvouvrščene reprezentance vsake skupine se bodo po odigranem skupinskem delu neposredno uvrstile v četrtino finala, drugo in tretjeuvrščene reprezentance skupin čaka repasaž za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih (A2:B3, A3:B2 – v ponedeljek, 1. julija in C2:D3, C3:D2 – v torek, 2. julija), zadnjeuvrščene ekipe po odigranem skupinskem delu pa bodo z nastopi na prvenstvu zaključile.

Slovenke neobremenjene iz tekme v tekmo, zanima jih le lastna igra
Selektor Damir Grgić in njegove izbranke pa si z napovedmi strokovnjakov ne belijo glave. Zanima jih le lastna igra, saj jih le ta lahko vodi do dobrega rezultata. Ljubiteljem košarke se želijo predstaviti z agresivno, bojevito in hitro igro, ki jih je krasila v zadnjem reprezentančnem obdobju, obrise le te pa so kazale v pripravljalnih tekmah.

PODSTRAN ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE ZA EP 2019
VSE O REPREZENTANCI SLOVENIJE NA EP

Začetek prvenstva Slovenke pričakujejo povsem neobremenjene. V turnir se bodo podale iz tekme v tekmo, njihove misli pa so zadnje dni osredotočene zgolj na uvodni obračun z Madžarsko. V Nišu računajo tudi na številno podporo glasnih slovenskih navijačev. Točno število je sicer težko napovedati, saj se bo večina na deveturno pot z avtomobilom podala v lastni režiji. Glede na privlačno destinacijo ter dejstvo, da bodo na tribunah tudi Slovenci, ki živijo v Nišu in okolici, bi se jih lahko zbralo tudi blizu 500. Za dodatno energijo so člani slovenske skupnosti iz Niša poskrbeli že dan pred začetkom prvenstva, ko so reprezentanco po dopoldanskem treningu pričakali pred dvorano Čair in dekletom pripravili prijetno presenečenje.

Igrati pogumno, a predvsem pametno
Visoke Madžarke - v ekipi so kar tri izjemno visoke košarkarice, med katerimi z 208 cm izstopa daleč najvišja igralka na prvenstvu Bernadett Hatar - naj bi na papirju sicer veljale za najlažje tekmice v skupini C, a je potrebno poudariti, da Madžari ogromno vlagajo v žensko košarko. Imajo tudi bogato tradicijo, saj se na evropskih prvenstvih že lahko pohvalijo z dvema srebrnima in petimi bronastimi kolajnami. Pred dvema letoma so jih na Češkem v repasažu za četrtfinale izločile Italijanke, ki so tedaj so slavile za vsega točko (49:48). V pripravah na ženski EuroBasket naše vzhodne sosede sicer niso blestele. Vknjižile so vsega eno zmago (nad Bosno in Hercegovino), izgubile pa so z Belorusijo, Latvijo (dvakrat), Češko in Turčijo. A je potrebno opozoriti, da so v primerjavi s pripravami Madžarke čez noč postale močnejše, saj se jim je iz ekipe Phoenix Mercury iz lige WNBA pridružila naturalizirana Yvonne Turner.

VSE O REPREZENTANCI MADŽARSKE NA EP

Slovenija in Madžarska sta se v preteklosti že pomerili na uradnih tekmah. V kvalifikacijah za EP 2003 so bile denimo obakrat uspešnejše Madžarke, nazadnje pa sta se reprezentanci srečali na pripravljalnem turnirju v Székesfehérváru pred EP 2017, ko so dve zmagi zabeležile Grgićeve izbranke. Seveda vsi skupaj upamo in si želimo, da bi bilo tako tudi tokrat v Nišu.

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
"Ne glede na prikazane igre v pripravljalnem obdobju je Madžarkam potrebno priznati vlogo favoritinj, saj imajo bogato in uspešno reprezentančno zgodovino. Mi se bomo osredotočili zgolj na našo igro. Pripravili smo nekaj taktičnih zamisli. Zavedamo se zahtevnosti tekme in tekmeca. Gre za zelo izkušeno reprezentanco, ki ima veliko dobrih lastnosti. Potrebno bo kontrolirati skok, saj so Madžarke v tej prvini igre zelo močne. Najbolj pomembno pa bo potrebno zadržati zbranost od prve do zadnje minute ter se držati dogovorov iz slačilnice."

Annamaria Prezelj, slovenska reprezentantka:
"Pri vseh igralkah je prisotna velika želja. Na Madžarsko smo se dobro pripravile in to nameravamo na tekmi tudi pokazati. Madžarka je zelo dobra reprezentanca, ki ima v primerjavi z nami prednost v višini. A me bomo primanjkljaj v centimetrih nadoknadile z bojevitostjo in hitro igro. Po dobrih pripravah nas ni zajela evforija. Vemo, da moramo dobro delo na treningih in pripravljalnih tekmah prenesti na parket dvorane v Nišu. Komaj čakam, da pridem v dvorano in vidim vse te navijače, ki nas bodo prišli podpirati. Verjamem, da nam bodo dali dodatnega zagona.''

Po Madžarski v petek sledi že Turčija

2. KOLO, skupina C
Petek, 28. junija 2019, ob 16.00
SLOVENIJA : TURČIJA


Le dan po uvodnem obračunu se bodo Slovenke ob 16. uri znova podale na parket dvorane Čair v Nišu. Na drugi strani igrišča jim bodo stale Turkinje, ki veljalo za favoritinje skupine. Tudi na Fibini svetovni lestvici kotirajo zelo visoko, iz dosedanjih evropskih prvenstev pa se lahko pohvalijo s po eno srebrno in bronasto kolajno. V pripravljalnem obdobju so prikazale dva različna obraza. V igri so nihale vse od bleščečih predstav do visokih porazov.

VSE O REPREZENTANCI TURČIJE
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se