Nazaj

EP ZA ŽENSKE: Z dvignjeno glavo nadaljevati s trdim delom

03
jul.
2019
  • Članice

Beograd – Slovenske košarkarice z dvignjeno glavo zapuščajo elitno reprezentančno druščino 37. evropskega prvenstva. V predtekmovanju v Nišu so premagale Turčijo ter izgubile z Madžarsko in Italijo, izločilni obračun z Belgijo, bronasto reprezentanco z EuroBasketa 2017, pa jim bo zavoljo izgubljene priložnosti zagotovo ostal še dolgo v spominu. Izbranke selektorja Damirja Grgića so dokazale, da se lahko s srčno in pogumno igro merijo z vsako reprezentanco.

Ne glede na izpad v repasažu lahko Slovenke ponosne zapustijo Beograd, saj so se prvič v zgodovini uvrstile med dvanajst najboljših ekip v Evropi in s tem izboljšale 14. mesto s premiernega evropskega prvenstva 2017 v Pragi. In čeprav je razočaranje v slovenskem taboru v tem trenutku veliko, bodo prikazane igre prav gotovo še dodatna spodbuda za naprej. Slovenska reprezentanca se je na prvenstvu predstavila z najmlajšo zasedbo in od nadaljnjem trdem delu je pred Slovenkami nedvomno lepa košarkarska prihodnost.

VSE TEKME SLOVENSKE REPREZENTANCE NA EP
VSE O REPREZENTANCI SLOVENIJE NA EP

Sicer pa bo že 15. julija znano, kdo bo gostil evropsko prvenstvo leta 2021. Kandidaturo za organizacijo ženskega EuroBasketa so oddale Španija, Francija, Švedska in Ukrajina. Žreb kvalifikacijskih skupin za nastop na prvenstvu bo 22. julija, reprezentančna okna za igranje tekem pa bodo med 10. in 18. novembrom 2019, med 8. in 16. novembrom 2020 ter med 31. januarjem in 8. februarjem 2021.

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
"Najprej moram čestitati in se zahvaliti vsem igralkam, ki so se od sredine meseca maja zavzeto borile za slovenski dres. Hvala sodelavcem v štabu za opravljeno delo in hvala košarkarski zvezi za vso podporo, ki smo jo bili deležni. Užitek in čast je bilo biti del te reprezentančne zgodbe. V zadovoljstvo mi je bilo delati s to ekipo čudovitih ljudi. Ko sem pred tremi leti in pol prevzel vodenje članske reprezentance, sem obljubil, da bomo slovensko žensko košarko dvignili na višji nivo. Čeprav imamo eno najskromnejših zaledij v Evropi, mislim, da nam je to uspelo. Naredili smo to, kar smo načrtovali, dvignili slovensko žensko košarko stopničko višje. Z najmlajšo ekipo smo dokazali, da se lahko enakovredno kosamo z vsemi evropskimi reprezentancami in se prvič v zgodovini uvrstili med dvanajst najboljših ekip. Kljub izpolnjeni želji pa ostaja nekaj grenkega priokusa. Ne morem se znebiti občutka, da bi na prvenstvu lahko dosegli še veliko odmevnejši rezultat. Čas bo pokazal, ali nam je zmanjkalo znanja ali izkušenj. Težko se je sprijazniti s tem, saj smo bili res zelo blizu preboja med osem najboljših ekip oziroma v kvalifikacije za olimpijske igre. Žal se nam ni izšlo in ne preostane nam drugega, kot da dvignemo glave in z nadaljnjim trdim in kvalitetnim delom našo žensko košarko še naprej peljemo proti evropskemu vrhu. Kako naprej, je v tem trenutku še prezgodaj govoriti. Osebno naprej potrebujem nekaj časa, da se spočijem. Za konec se moram zahvaliti še košarkarski javnosti. Podpora je bila izjemna. Hvala vsem, ki so bili z nami v Nišu in Beogradu. Česa takšnega ne jaz, ne igralke še nismo doživeli. Veseli nas, da so slovenski navijači prepoznali kakovost ženske reprezentance. Vsi, ki delamo v slovenski ženski košarki si želimo, da bi takšna podpora postala stalnica na vseh tekmah, tudi v kvalifikacijah. Kult imamo že zdaj. To moramo graditi še naprej in slovensko žensko košarko s trdim delom in zanosom še bolj utrditi na evropskem košarkarskem zemljevidu.''
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se