Nazaj

FIBA kvalifikacije za OI preložila na 2021, EuroBasket na 2022

09
apr.
2020
  • Člani
  • Članice

Ljubljana – Izvršni odbor FIBA se je prek videokonference sestal na izrednem sestanku o vplivu trenutne pandemije koronavirusa na košarkarska tekmovanja pod Fibinim okriljem in sporočil koledarske zasuke. Kvalifikacijski olimpijski turnirji za moške se bodo igrali med 22. junijem in 4. julijem 2021, moški EuroBasket pa je prestavljen na obdobje med 1. in 18. septembrom 2022.

FIBA je prejšnji teden pozdravila odločitev o prestavitvi olimpijskih iger v Tokiu v leto 2021 ter se Mednarodnemu olimpijskemu komiteju zahvalila za pravočasno reševanje trenutnega zapletenega položaja. Po natančni analizi možnih scenarijev in po priporočilih regionalnih odborov ter komisije za tekmovanja, pa je Izvršni odbor FIBA pripravil prilagojen koledar tekmovanj.

Kvalifikacijski olimpijski turnirji za moške se bodo namesto letošnjega junija tako igrali v obdobju med 22. junijem in 4. julijem 2021 (točne datume mora potrditi še Mednarodni olimpijski komite), moški EuroBasket pa je prestavljen na obdobje med 1. in 18. septembrom 2022.  Žensko evropsko prvenstvo za zdaj ostaja na koledarju, kot je bilo predvideno. Na sporedu bo med 17. in 27. junijem leta 2021.

Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije:
''Izvršni odbor FIBA je danes potrdil, kar smo na upravnem odboru FIBA Europe razpravljali in predlagali že v torek, in sicer spremembo termina EuroBasketa 2021. Prestavitev tega glavnega evropskega košarkarskega reprezentančnega dogodka za eno leto se mi zdi logična in smiselna ter je posledica prestavitve olimpijskih iger in kvalifikacij zanje. Odločitev pozdravljam, saj sicer ne bi bilo mogoče zagotoviti, da bi najboljši evropski igralci igrali na EuroBasketu 2021. Za tiste ekipe in igralce, ki bi igrali olimpijske igre in še pred tem kvalifikacije, bi bilo to namreč že tretje veliko tekmovanje v istem poletju, kar preprosto ne bi bilo mogoče.''
 

Brez evropskega prvenstva do nadaljnjega ostajajo tudi članske reprezentance v košarki 3x3. Po predvidenem koledarju bi se kvalifikacije v Tel Avivu oziroma Constanți morale igrati med 22. in 24. majem, evropsko prvenstvo pa bi med 25. in 27. junijem moral gostiti belgijski Antwerpen. Med kandidati za najvišja mesta na prvenstvu stare celine je tudi slovenska moška reprezentanca. Novih datumov za izvedbo kvalifikacij in prvenstva FIBA še ni sporočila, saj še išče najboljše možne rešitve v danih okoliščinah. Evropsko prvenstvo do 17 let, ki je predvideno sredi septembra (kvalifikacije v začetku avgusta) ter svetovni prvenstvi do 18 (konec avgusta) in 23 let (konec septembra) v koledarju tekmovanj zaenkrat še ostajajo v prvotno predvidenih terminih.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se