Nazaj

Košarka 3x3: V četrtfinalu tokrat žal boljši Američani

22
jun.
2019
  • Košarka 3x3

Ljubljana - Slovenska moška reprezentanca v košarki 3x3 je v četrtfinalu svetovnega prvenstva izgubila proti reprezentanci Združenih držav Amerike. Slovenija je z uvrstitvijo med osem najboljših ekip na svetu dosegla velik uspeh, že v naslednjem tednu pa fante čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. 
Foto: FIBA 3x3

ČETRTFINALE
Sobota, 22. junij
SLOVENIJA : ZDA 14:21

POSNETEK TEKME
Za razliko od prejšnjih štirih tekem so tokrat Slovenci na začetku tekme pustili nasprotnikom, da hitro dosežejo nekaj lahkih točk. Američani so z uspešnimi meti za dve točki v prvih petih minutah pobegnili na +4, našim fantom pa met z razdalje tokrat ni stekel kot v preteklih dneh. Ameriški košarkarji so dobro izkoriščali svoje prednosti v napadu ter z agresivno obrambo, na meji osebne napake, Slovencem povzročali veliko težav. Tri minute pred koncem srečanja je bila v škodo Slovenije dosojena nešportna osebna napaka s katero so naši fantje izkoristili bonus osebnih napak. Američani so to kaznovali z uspešno izvedenimi prostimi meti, povišali prednost na šest točk (13:7)  in jo do konca tekme tudi zadržali. Kljub porazu v četrtfinalu, se je Sloveniji uspelo uvrstiti med osem najboljših ekip na svetu, s čimer so fantje dosegli zastavljen cilj pred svetovnim prvenstvom. Časa za počitek ni veliko saj Slovenijo že v naslednjem tednu čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo v Debrecenu.

Simon Finžgar: "Po porazu je vedno težko strniti misli. Res je, da smo se križali z zelo težko skupino in Američani so se na koncu izkazali za boljšo ekipo, kot smo pričakovali. Glave gor in gremo naprej."

Matic Vidic, selektor slovenske reprezentance 3x3: "Letošnje svetovno prvenstvo smo žal končali v četrtfinalu. Za razliko od preteklih let smo se letos križali z res neugodno skupino. Američani so dobro izkoristili naše napake, fantje so se borili do konca in skušali izvleči zmago. Uvrstili smo se med osem najboljših na svetu, kar smo si na začetku tudi želeli. Gremo naprej, naslednji teden nas čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo."


 

SKUPINA C
Slovenija je skupinski del svetovnega prvenstva končala na drugem mestu, kar pomeni četrtfinalni obračun s prvouvrščeno ekipo v skupini A. Nasprotnik Slovenije bo znan po koncu tekmovalnega dne.

Adin Kavgić: "Drugi tekmovalni dan je za nami in dosegli smo, kar smo si želeli. Ne glede na to, kdo bo naš nasprotnik v četrtfinalu, nam ne bo lahko. Veseli smo, da smo se uspeli uvrstiti naprej in jutri bomo ponovno dali vse od sebe. Verjamemo, da nam bo uspelo!"

Gašper Ovnik: "Primarni cilj smo z uvrstitvijo v četrtfinale dosegli. Zavedamo se, da se sedaj križamo z izjemno težko skupino. Mi bomo igrali kot znamo in z borbenostjo še naprej zastopali barve Slovenije. Kaj nam bo to prineslo, pa bomo videli jutri."


Petek, 21. junij:
SLOVENIJA : KATAR 18:17
POSNETEK TEKME
Slovenska reprezentanca je svoj drugi tekmovalni dan otvorila z zmago nad Katarjem. Prvi koš na tekmi je dosegel Gašper Ovnik in Slovenija je uvodne tri minute tekme odigrala zelo dominantno. Neumorni in hitri Katarci so se štiri minute pred koncem obračuna približali na točko zaostanka in nato s trojko celo povedli. Simon Finžgar je z nekaj uspešnimi meti z razdalje držal Slovenijo v igri za zmago, a so Katarci, na krilih Nadima Muslića in Fadija Abilmone, 40 sekund pred koncem tekme ušli na tri točke prednosti. Anže Srebovt je z uspešnim polaganjem znižal na 14:16, Slovenci so uspešno ubranili naslednji napad Katarja, nato pa je na sceno ponovno stopil Gašper Ovnik in z metom za dve točki izid izenačil. Redni del se je tako končal brez zmagovalca, Slovenija pa je imela prvo posest v podaljšku. Po odlično izvedenem napadu so naši fantje povedli za točko, a so Katarci takoj uspeli izenačiti. Gašper Ovnik je nato izkušeno prepoznal svojo prednost pod košem, izigral nasprotnika ter Slovenijo popeljal do pomembne zmage in uvrstitve v četrtfinale.


SLOVENIJA : FRANCIJA 18:21
POSNETEK TEKME
Francija je po uvodnem porazu dosegla tri zaporedne zmage in na letošnjem svetovnem prvenstvu prikazuje odlično igro. Francozi so v uvodnih minutah hitro pobegnili na 1:6, nato pa so naši fantje postopoma zniževali njihovo prednost in pet minut pred koncem tekme izid izenačili. Ekipi sta se nato izmenjavali v vodstvu. Dobri dve minuti pred koncem je pri rezultatu 18:18, po izteku francoskega napada, zadel Lucas Dussoulier in Francijo popeljal v vodstvo. Slovenija je v naslednjem napadu žal zapravila priložnost za izenačenje, kar je uspešno kaznoval Charly Pontens in s košem za dve točki popeljal Francijo do zmage ter prvega mesta v skupini C.

 


ŽE ODIGRANO

Sreda, 19. junij
SLOVENIJA : KITAJSKA 20:13

POSNETEK TEKME
Slovenska četverica je uvod v svetovno prvenstvo začela s tekmo proti reprezentanci Kitajske. Naši fantje so potek tekme nadzarovali od prve do zadnje minute in z odločno igro v napadu popolnoma nadigrali Kitajce. Adin Kavgić in Simon Finžgar sta z atraktivnimi potezami držala visoko prednost Slovenije, ki je na koncu zmagala za sedem točk (20:13).

“Najprej bi rad čestital reprezentanci Kitajske za dobro igro. Na začetku so začeli fizično, kar smo tudi pričakovali in se na to dobro pripravili. Kar smo se dogovorili, smo na igrišču tudi izvedli in z zmago otvorili naše nastope v Amsterdamu,” je po tekmi povedal Gašper Ovnik. 


SLOVENIJA : LITVA 21:20
POSNETEK TEKME
Svojo drugo tekmo so Gašper Ovnik, Anže Srebovt, Simon Finžgar in Adin Kavgić igrali proti veliko mlajši, a manj izkušeni reprezentanci Litve. Litvanci so po zaostanko z 8:3 zaigrali agresivneje v obrambi, kar je vodilo v nekaj zgrešenih metov slovenskih košarkarjev. Po izenačenju na 8:8 sta se ekipi ves čas izmenjavali v vodstvu, Litvanci pa so dobri dve minuti pred koncem igralnega časa z metom za dve točki prišli do vodstva, 19:18. Anže Srebovt je po dobro izvedenem napadu izenačil izzid na 19 nato pa so Litvanci s posrečenim metom ponovno povedli za točko. Že v naslednjem napadu pa je izkušeni Gašper Ovnik, z neverjetnim metom za dve točki, prinesel zmago Sloveniji, 21:20. 

“Litvanci so zelo neugodni pod košem prav tako pa so dobri strelci z razdalje. Na srečo nas je rešil neverjetni met Gašperja in prvi dan smo zaključili z dvema zmagama. V petek nas čaka zelo težka preizkušnja, Francija in Katar sta odlični ekipi z zelo dobrimi posamezniki. Mi smo pripravljeni in upajmo na najboljše,” je vtise strnil Anže Srebovt. 


Slovenija se bo v petek, za napredovanje v četrtfinale, pomerila z reprezentancama Katarja in Francije. Danes so na njuni medsebojni tekmi z 21:13 zmagali Francozi, ki pa so pred tem izgubili tekmo proti Litvi (21:17). Katarci so na svoji drugi tekmi dneva premagali Kitajsko z rezultatom 21:18. Slovenija je po dveh zmagah trenutno na prvem mestu v skupini C, v morebitnem četrtfinalu pa se bodo Slovenci križali s skupino A.

 

 

URADNA SPLETNA STRAN SVETOVNEGA PRVENSTVA

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se