Nazaj

Košarkarska zveza Slovenije praznuje 71. rojstni dan

15
jan.
2021
  • Novice

Ljubljana - Danes mineva 71 let od ustanovitve Košarkarske zveze Slovenije. 15. januarja 1950 je namreč na ljubljanskem Taboru potekala ustanovna skupščina KZS. Hvala, ker v vseh teh letih navijate za slovensko košarko.

Košarkarska društva in zveze so bile pred letom 1950 del Fizkulturne zveze Slovenije (FZS), organizacijske težave pa so botrovale temu, da se je ustanovila samostojna zveza. Ustanovitelji Košarkarske zveze Slovenije so bili Tine Benedičič, Adi Klojčnik, Danilo Erbežnik, Vojmil Šerbec, Marko Deu, Stane Fugina, Tugomir Vozelj, Peter Breznik, Dušan Kit ter Miran Počkar, prvi predsednik Košarkarske zveze Slovenije pa je postal Tine Benedičič.

Košarkarska zveza Slovenije je ob koncu leta 1950 združevala 19 sekcij in imela 630 članov. Enainsedemdeset let kasneje je v krovno slovensko košarkarsko organizacijo včlanjenih 133 registriranih klubov oziroma društev. V letošnji tekmovalni sezoni ima od kategorije U13 pa vse do članske kategorije podeljeno pravico nastopa 6.569 domačih igralcev in igralk ter 137 tujcev in tujk. Od leta 2000, ko je bil vzpostavljen nov registracijski sistem, je vseh registriranih domačih igralcev 45.320, tujcev pa 1.720.

Košarkarska zveza Slovenije bo še naprej z velikim zanosom opravljala različne aktivnosti v dobrobit slovenske košarke ter športa na splošno. Idej in izzivov nam v letu 2021 ne manjka, predvsem pa si želimo čim hitrejše vrnitve športa v normalne vode ter znova še bolj povezati športne navdušence.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se