Nazaj

Košarkarska zveza Slovenije praznuje 72. rojstni dan

14
jan.
2022
  • Novice

Ljubljana – To soboto bo minilo 72 let od ustanovitve Košarkarske zveze Slovenije. 15. januarja 1950 je namreč na ljubljanskem Taboru potekala ustanovna skupščina KZS. Konec tega meseca tudi trideseta obletnica ustanovitve državnih košarkarskih reprezentanc.

Košarkarska društva in zveze so bile pred letom 1950 del Fizkulturne zveze Slovenije (FZS), organizacijske težave pa so botrovale temu, da se je ustanovila samostojna zveza. Ustanovitelji Košarkarske zveze Slovenije so bili Tine Benedičič, Adi Klojčnik, Danilo Erbežnik, Vojmil Šerbec, Marko Deu, Stane Fugina, Tugomir Vozelj, Peter Breznik, Dušan Kit ter Miran Počkar, prvi predsednik Košarkarske zveze Slovenije pa je postal Tine Benedičič.

Košarkarska zveza Slovenije je ob koncu leta 1950 združevala 19 sekcij in imela 630 članov. Dvainsedemdeset let kasneje je v krovno slovensko košarkarsko organizacijo včlanjenih 146 registriranih klubov oziroma društev. V letošnji tekmovalni sezoni ima od kategorije U13 pa vse do članske kategorije podeljeno pravico nastopa 6.116 domačih igralcev in igralk ter 135 tujcev in tujk. Od leta 2000, ko je bil vzpostavljen nov registracijski sistem, je vseh registriranih domačih igralcev 46.165, tujcev pa 1.920.

Košarkarska zveza Slovenije bo še naprej z velikim zanosom opravljala različne aktivnosti v dobrobit slovenske košarke ter športa na splošno. Številnih idej in novih izzivov nam tudi v letu 2022 ne manjka.

Nova priložnost za prijetno obujanje košarkarskih spominov pa nas čaka 26. januarja. Na ta dan leta 1992 so bile namreč na gradu Bogenšperk pri Litiji slovesno ustanovljene državne košarkarske reprezentance Slovenije.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se