Nazaj

Liga Nova KBM: Petrol Olimpija in Krka do pomembnih dveh točk, GGD Šenčur v četrtfinalu

20
apr.
2019
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - V predzadnjem kolu Lige Nova KBM so do pomembnih zmag prišli košarkarji Petrol Olimpije, Krke in Gorenjske gradbene družbe Šenčur. Ljubljančani so si z zmago nad Hopsi priigrali drugi mesto na lestvici Lige za prvaka, košarkarji Krke so visoko premagali Rogaško in tako ostajajo v boju za tretje mesto, Sixt Primorska pa je v izdihljajih tekme dosegla še deveto zmago zapored. V Ligi za obstanek so košarkarji Gorenjske gradbene družbe Šenčur premagali Šentjur in si priigrali prvo mesto ter četrtfinalno vstopnico.
Foto: Drago Perko

LIGA NOVA KBM ZA PRVAKA
9. kolo
Sobota, 20. april
PETROL OLIMPIJA : HOPSI POLZELA 93:72 (27:21, 26:22, 21:10, 19:19)

Špan 23 (9 podaj), Bdžim 13 (7 skokov), Lazić 11 (5 skokov in 5 podaj); Atanacković (7 skokov) in Benson (5 podaj) 17, Čebular 13
STATISTIKA 
Košarkarji Petrola Olimpije so v predzadnjem kolu Lige Nova KBM za prvaka premagali Hopse s Polzele s 93:72 in si tako zagotovili drugi izhodiščni položaj pred četrtfinalnimi tekmami. Ljubljančani bodo od 30. aprila dalje igrali proti prvouvrščeni ekipi iz skupine za obstanek, Zlatorogu ali Šentjurju. Hopsi bodo svojega tekmeca dobili v torek zvečer, ko bodo odigrali zadnjo tekmo proti Helios Suns.

Ljubljančani so izenačili svojo tretjo najvišjo zmago v sezoni. Z več kot 21 točkami razlike so premagali le Ilirijo. Tekmo so imeli pod nadzorom vseh 40 minut. Prvo četrtino so dobili s 27:21, ob polčasu so imeli že deset točk prednosti, dokončno pa so tekmeca strli v tretjem delu igre, ki so ga dobili z 21:10.

Pri Petrolu Olimpiji je pet igralcev prišlo do dvomestnih številk. Izstopal je Jan Špan, ki je dosegel 23 točk ter zbral devet podaj in štiri skoke (met 9:15, indeks 33). Po trinajst točk sta jih dodala Roko Badžim (trojke 3:5, 7 podaj, 5 skokov) in Marvin Jones (met 5:6), enajst jih je prispeval Aleksandar Lazić (met 5:7, 5 podaj, 5 skokov), deset pa Miha Lapornik (trojke 2:3).

Pri gostih sta po sedemnajst točk dosegla Simo Atanacković (met 7:12, trojke 3:5, 7 skokov) ter Casey Benson (trojke 3:5, 5 podaj, 4 skoke).
Izjavi trenerjev po tekmi

Jure Zdovc, trener Petrol Olimpije:
"»Čestitke fantom za zanesljivo zmago. Že v prvem polčasu smo počeli kar dosti neumnosti in košarkarjem Hopsov stalno dopuščali možnost, da se vrnejo v igro za zmago. K sreči smo bili razpoloženi v napadu. V drugem polčasu smo malenkost popravili igro v obrambi. Naši tekmeci so nas sicer želeli presenetiti s consko obrambo, a so fantje odlično reagirali in zasluženo zmagali.«

Boštjan Kuhar, trener Hopsov:
"Nismo se držali dogovorov. Zaigrali smo premehko, to pa je košarkarjem Petrol Olimpije odgovarjalo. Razigrali so se pri metu za tri točke in zasluženo zmagali."9. kolo
Sobota, 20. april
HELIOS SUNS : SIXT PRIMORSKA 67:68 (
22:10, 19:21, 11:23, 15:14)
Mahkovic 17 (7 skokov), Bratec 14, Gajić 9 (10 skokov); Marinković 20 (6 skokov), Harris 11 (6 skokov), Ferme 8
STATISTIKA
Košarkarji Sixt Primorske pred koncem Lige Nova KBM za prvaka ostaja neporaženi. Na gostovanju v Domžalah so tudi s kančkom sreče premagali Helios Suns in vpisali deveto zaporedno zmago. V četrtfinalu, ki se igra na dve zmagi, bodo igrali proti drugouvščeni ekipi iz skupine za obstanek.

Čeprav tekma ni bila odločilna za nobeno ekipo, saj si je Sixt Primorska že zagotovila prvo mesto v skupini, Helios Suns pa višje od šestega mesta ne more, so gledalci v Domžalah videli zanimivo predstavo z dramatično končnico. Junak pri gostih je bil prvi strelec tekme Ivan Marinković (20 točk, met 9:13, 6 skokov), ki je sedem sekund pred koncem dosegel zmagoviti koš, tragična figura pri domačih pa je postal Nikola Gajić, ki je v zadnji sekundi zgrešil "zicer" za dve točki.

Prvi strelec pri Helios Suns, ki je vodil tudi s 15 točkami prednosti (25:10), je bil Blaž Mahkovic, ki je dosegel 17 točk, od tega 13 v prvi četrtini, v vrstah gostov, ki so nastopili brez svojih dveh najboljših posameznikov, Marijana Čakaruna in Marka Jagodića Kuridže, pa je ob Marinkoviću mejo desetih točk presegel le še Lance Harris (11 točk, 6 skokov).

V zadnjem kolu, ki je na sporedu že v torek, 23. aprila, bo Sixt Primorska gostila Krko, Helios Suns pa bo gostoval na Polzeli.

Izjavi trenerjev po tekmi

Dejan Jakara, trener Helios Suns:
"Čestitke Primorski za zmago, vseeno pa mislim, da ne bi bilo nezasluženo, če bi se vse skupaj obrnilo v našo korist. Žal nam je tokrat zmanjkalo nekaj sreče. Lahko sem zadovoljen z igro, tokrat smo uspeli bolj kontrolirati skok, na kar smo opozarjali zadnje dni. Na žalost smo imeli nekaj slabših minut v 3. četrtini, kar nas je verjetno celo stalo zmage. Zadnja tekma rednega dela sicer za nas ne bo odločala o ničemer, vseeno pa bomo na Polzeli preizkusili nekaj novih taktičnih zamisli. Primorski pa srečno v zaključku sezone."

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
"Čestitke našim fantom za zmago. V prvem polčasu sploh nismo bili na tekmi, ampak šele nekje nekje pri Ravbarkomandi. V drugem polčasu smo nato v obrambi le začeli igrati tako, kot bi bilo potrebno skozi celoten čas. Tekmecem smo dovolili le 25 točk in tudi po zaslugi tega zmagali. Čestitke ekipi Helios Suns za borbo. Ne bi bilo nezasluženo, če bi zmagali domžalski košarkarji. Vem, da je našim fantom najtežje igrati tekme, ki ne prinašajo ničesar, a tudi te je potrebno odigrati in ostati profesionalen do konca."9. kolo
Sobota, 20. april
KRKA : ROGAŠKA 99:69 (
24:10, 24:14, 26:22, 25:23)
Osolnik 20, Jošilo 14, Marinelli 11; Davis 22, Bilić 15 (6 skokov)
STATISTIKA
Krka je s prepričljivo zmago proti Rogaški prekinila negativen niz rezultatov, štiri poraze v petih tekmah, in naredila korak k osvojitvi tretjega mesta v Ligi Nova KBM za prvaka, ki vsaj v četrtfinalu prinaša prednost domače dvorane.

Novomeščani so vprašanje o zmagovalcu rešili že v prvem polčasu. Z natančno izvedbo napadov - v prvih 20 minutah so imeli 65-odstotni met iz igre, trojke 8:11 - ter raznovrstno igralsko zasedbo so si do 15. minute nabrali že 23 točk prednosti (38:15), ki so jih v nadaljevanju brez težav zadržali. Domači strateg Simon Petrov je v igro poslal vseh dvanajst igralcev (le Jure Lalić se ni vpisal med strelce), ki so imeli na koncu 63-odsotni met iz igre, zadeli so štirinajst trojk, vseh trinajst prostih metov in Rogaško preskočili 31:23.

Priložnost je pri Krki najbolje izkoristil Tom Osolnik, ki je ob metu 8:9 dosegel 20 točk. Marko Jošilo je za tri točke metal 4:5 (14 točk), enajst točk je prispeval Paolo Marinelli, deset pa Dalibor Đapa. Prvi strelec tekme je bil organizator igre gostov Rashun Davis (22 točk, trojke 5:8).

V zadnjem kolu bo Krka gostovala v Kopru pri Sixt Primorski, Rogaška pa bo gostila Petrol Olimpijo.

Izjavi trenerjev po tekmi
Simon Petrov, trener Krke:
"Razen povsem na začetku smo tokrat odigrali tako, kot bi morali vsako tekmo. Borbeno in agresivno v obrambi in potem steče tudi v napadu. Prikazali smo dobro tekmo, ki pa nas nikakor ne sme uspavati. Zelo možno je namreč, da se bomo z Rogaško pomerili spet v četrtfinalu. Si pa fantje za današnjo tekmo zaslužijo pohvalo."

Damjan Novaković, trener Rogaške:
"Odlična igra Krke. Od samega začetka tekme se je videlo, da so veliko bolj motivirani za tekmo, ki sicer odloča o vrstnem redu za nadaljnje tekmovanje v četrtfinalu. Pri nas se to ni videlo. Odigrali smo brez energije, brez ponosa, brez vsega, kar je potrebno, da bi tako tekmo bolje odigrali. Čestitam Krki za zmago in upam, da se bomo čim prej zbrali."LIGA NOVA KBM ZA OBSTANEK
8. kolo
Sobota, 20. april
ŠENTJUR : ŠENČUR GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA 85:96 (
28:23, 21:19, 15:30, 21:24)
Woolridge 26 (5 podaj), Konjević 19, Ahmedović 13 (9 skokov); Pavić 21 (8 skokov), Rizvić 19 (6 skokov), Kralj 14
STATISTIKA
Gorenjci so si z zmago proti Šentjurju priigrali tudi četrtfinalno vstopnico in bodo najverjetneje Ligo za obstanek končali na prvem mestu, v končnici pa jih tako čaka boj z drugouvrščeno ekipo Lige za prvaka.

Domačini so v uvodnih minutah prevzeli pobudo in po prvi četrtini vodili za pet točk, njihova prednost pa je pred velikim odmorom znašala 7. V prvem polčasu je pri Šentjurju odlično igral Royce Amir Woolridge, ki je 20 od svojih 26 točk dosegel v tem delu tekme. Gostje so z odmora prišli odločnejši, izkušeni igralci Pavić, Murić in Rizvić so kot ponavadi prevzeli pobudo in zmanjšali zaostanek Šenčurja. Smiljan Pavić je bil v tretji četrtini najzaslužnejši za preobrat, strelsko pa sta mu na pomoč priskočila še Ramo Rizvić in David Kralj. Kar šest igralcev Šenčurja je na koncu preseglo mejo desetih točk, kar je bilo dovolj za končni uspeh in zasluženo uvrstitev v končnico. 

V zadnjem kolu Šentjurčane čaka še obračun z Zlatorogom, ki bo odločal o tem, katera ekipa bo tekmovanje nadaljevala v četrtfinalu proti Sixt Primorski. Tekma je na sporedu v torek, 23. aprila, ob 19. uri. Gorenjce pred nadaljevanjem tekmovanja čaka le še formalni obračun z Ilirijo, ki bo prav tako v torek, 23. aprila. 

Izjavi trenerjev po tekmi
Jakša Vulić, trener Šentjurja:
"Žal nismo zdržali vse tekme, saj nam je proti koncu začelo zmanjkovati moči. Pozna se, da nam manjkajo poškodovani igralci. Za uvrstitev v končnico sedaj šteje le zmaga v Laškem, kjer bomo šli na vse ali nič."

Konstantin Subotič, trener GGD Šenčur:
"Lovili smo se skoraj ves prvi polčas in delali preveč napak, preden nam je igra le stekla. Končnica je vendarle tu in zelo smo zadovoljni.«


 

LESTVICI DRUGEGA DELA LIGE NOVA KBM
 

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se