Nazaj

Mladi Slovenci in Slovenke zaznamovali košarkarsko poletje

31
avg.
2021
  • Fantje U20
  • Fantje U18
  • Fantje U16
  • Dekleta U18
  • Dekleta U16

Ljubljana – V izjemno pestrem košarkarskem poletju nista navduševali zgolj moška in ženska članska reprezentanca na olimpijskih igrah oziroma evropskem prvenstvu, blestele so tudi slovenske reprezentance mlajših starostnih kategorij. Na letošnjih prvenstvih pod okriljem Fibe, ki so potekala v obliki challengerjev so namreč vse posegle po najvišjih mestih. Slovenija je tako v letu 2021 v seštevku izidov članske in mlajših reprezentanc v moški konkurenci celo vodilna reprezentanca v Evropi.

Izvršni odbor FIBA Europe je na svojem majskem zasedanju sprejel odločitev, da evropska prvenstva mlajših reprezentančnih kategorij v letošnjem poletju ne bodo potekala v klasičnem formatu. Namesto prvenstva z več udeleženci je bilo tako izvedenih več turnirjev (challengerjev) s po šestimi nastopajoči reprezentancami. Vse tri slovenske fantovske ekipe in dekliška ekipa do 16 let so zaigrale v diviziji A, dekleta do 18 let v diviziji B, na parketu pa so to poletje mladi Slovenci in Slovenke naravnost blesteli.

Reprezentance so druga za drugo postale zmagovalke turnirjev, le fantovska reprezentanca do 16 let je na zadnjem turnirju morala priznati premoč gostiteljici Srbiji in osvojila drugo mesto. S tem je Slovenija po kriteriju osvojenih challengerjev v letu 2021 pristala na drugem mestu, saj je osvojila kar štiri turnirje. S tem je zaostala zgolj za Francijo, ki je bila zmagovalka petih turnirjev.

Ob vrednotenju v skladu z uradnimi FIBA pravili v primeru, ko se igra več skupin in se vse ekipe ne pomerijo med seboj, so posamezne reprezentance v letu 2021 zasedle naslednje končne uvrstitve:

FANTJE DO 20 LET  - EP (Challenger) Heraklion:

Končno 1. mesto izmed 18 nastopajočih reprezentanc na EP divizije A;
Seznam igralcev: Dan Duščak, Robert Jurković, Luka Ščuka, Rok Radović, Bine Prepelič, Uroš Šikanič, Primož Kmetič, Jan Copot, Rok Nemanič, Andrej Stavrov, Klemen Smrekar in Gregor Glas.
Štab Reprezentance: Dejan Jakara (selektor), Nejc Kobal (pomočnik selektorja), Gašper Papež (pomočnik selektorja), Anže Zdolšek  (trener za telesno pripravo), David Drame (trener za telesno pripravo),  Andrej Potrata (fizioterapevt) In  Tadej Jug (zdravnik).

FANTJE DO 18 - EP (Challenger) Konya:

Končno 2. mesto izmed 18 nastopajočih reprezentanc na EP divizije A;
Seznam igralcev: Jošt Flerin, Jan Zemljič, Gašper Škorjanc, Arne Osojnik, Matija Samar, Sergej Macura, Jurij Višnikar, Luka Rudović, Saša Ciani, Tibor Mirtič, Jaka Klubučar in Lovro Urbiha.
Štab reprezentance: Peter Markovinovič (glavni trener) Boštjan Kočar (pomočnik trenerja), Uroš Krevh (pomočnik trenerja), Filip Stepišnik (trener za telesno pripravo), Tilen Vehovec (maser) in Žiga Volgemut (zdravnik).

FANTJE DO 16 LET - EP (Challenger) Novi Sad:

Končno 4 .mesto izmed 18 nastopajočih reprezentanc na EP divizije A;
Seznam igralcev: Luka Šmitran, Lon Ličan, Rok Popovič, Jan Vide, Alej Kump, Peter Bandelj, Nejc Dizdarević, Teo Flis, Jure Rener, Filip Pirš, Jernej Bolčina in Blaž Tratar.
Štab reprezentance: Dejan Gašparin (glavni trener), Gregor Gornjec (pomočnik trenerja), Jan Močnik (pomočnik trenerja), Tevž Ružič (pomočnik trenerja), Tomaž Žabčič (trener za telesno pripravo), Tadej Dragovan (maser) in Tadej Jug (zdravnik).

DEKLETA DO 18 LET -  EP (Challenger) Sofija:

Končno 1. mesto izmed 10 nastopajočih reprezentanc na EP divizije B;
Seznam igralk: Ana Vita Mičunović, Blaža Čeh, Tara Pulevič, Zala Šrot, Tiana Meglič Šteharnik, Sara Sambolić, Ana Nuša Anžič, Alina Kvrgić, Tina Tomšič, Mia Žeks, Hana Sambolić in Zoja Vilfan.
Štab reprezentance: Ernest Novak (glavni trener), Jan Bezica (pomočnik trenerja), Uroš Majcen (pomočnik trenerja), Nina Vodeb (pomočnica trenerja), Žane Bortek (trener za telesno pripravo) in Živa Žerjav (zdravnica).

DEKLETA DO 16 LET - EP (Challenger) Matosinhos:

Končno 3. mesto izmed 18 nastopajočih reprezentanc na EP divizije A;
Seznam igralk: Alina Žitek, Zoja Štirn, Lana Iseinoski, Ajša Sivka, Špela Brecelj, Kim Žibert, Elena Lazarević, Manca Marolt, Tanja Valančič, Živa Windisch Mišjak, Hana Ovčina in Ula Krenk.
Štab reprezentance: Robert Matevžič (glavni trener), Robert Stojković (pomočnik trenerja), Domen Drobne (pomočnik trenerja), Eva Gogala (pomočnica trenerja), Benjamin Ograjšek (trener za telesno pripravo), Nika Kranjec (maserka) in Živa Macura (zdravnica).

Slovenija je torej v letošnjem poletju osvojila tri medalje na ravni evropskega prvenstva, in sicer so fantje do 20 let zasedli končno prvo mesto, fantje do 18 let končno drugo mesto in dekleta do 16 let končno tretje mesto.

V moški konkurenci mlajših reprezentanc (U16-U20) je Slovenija v letu 2021 celo najboljša v Evropi (po kriteriju doseženih uvrstitev posamezne reprezentance na nivoju EP divizije A, torej skupnega vrstnega reda, na podlagi katerega tudi FIBA vrednoti razvrstitev posameznih držav v vsakoletnem dokumentu na nivoju komisije za mlade).

Ob tem sta se prvič v zgodovini reprezentanci fantov in deklet do 16 let uvrstili na svetovni prvenstvi do 17 leta starosti, ki bosta potekali prihodnje leto. Na teh svetovnih prvenstvih bodo zgolj tri evropske države nastopale tako v moški kot ženski konkurenci. Ob Sloveniji bosta to še košarkarski veselili Francija in Španija. Za slovensko košarko je torej res sanjsko poletje.

Mirko Jurjavčič, vodja reprezentanc mlajših starostnih kategorij:
'' Vsi, ki delujemo v košarki smo lahko izjemno veseli in ponosni na dosežke, ki smo jih skupaj uspeli doseči letošnje poletje. Gre namreč za najuspešnejše košarkarsko poletje v samostojni Sloveniji.   Neverjetno je, da je Slovenija po letu 2017 ponovno najboljša v Evropi, vendar tokrat ne zgolj z moško člansko reprezentanco ampak, kar na nivoju vseh moških reprezentanc v seštevku izidov vseh štirih starostnih kategorij. Ob tem sta zgodovinsko prvo uvrstitev na SP U17 uspeli doseči reprezentanci fantov in deklet v starostni kategoriji do 16 let, tri reprezentance so osvojile medaljo na ravni evropskega prvenstva prvega nivoja, ena pa na drugem nivoju. Ob takšnih dosežkih se zahvaljujem vsem igralcem in igralkam, ki so nas tako uspešno zastopali, njihovim staršem, klubskim trenerjem ter košarkarskim klubom za usmerjanje v košarko, vso podporo, ki jo nudijo športnikom na njihovi poti ter za uspešno sodelovanje med klubskimi in reprezentančnimi programi ter nenazadnje za medsebojno zaupanje. Poleg tega se zahvaljujem vodstvu Košarkarske zveze Slovenije za vedno večje vložke, ki jih namenja programom mlajših reprezentanc in podpori pri zagotavljanju vedno večjega števila profesionalnega strokovnega kadra tako na košarkarskem področju kot na področju telesne priprave, kjer zelo uspešno sodelujemo z MIZŠ in OKS, kar nam omogoča kvalitetnejšo izvedbo reprezentančnih programov in kvalitetnejšo povezavo med klubskimi in reprezentančnimi programi. Ob rezultatskih uspehih bi želel izpostaviti, da je bistveno večjega pomena v programih mlajših reprezentanc izoblikovati igralce ter igralke, ki bodo Slovenijo lahko uspešno zastopali v članski kategoriji tako na reprezentančnem, kot na klubskem nivoju in kar nas lahko še posebno veseli je dejstvo, da se je v zadnjih letih število igralcev in igralk, ki imajo takšno nadarjenost in sposobnosti močno povečalo, tudi tistih, ki lahko posežejo po najvišjem nivoju. Velika zahvala z moje strani pa gre predvsem štabom mlajših reprezentanc na čelu z glavnimi trenerji Dejanom Jakaro, Petrom Markovinovičem, Ernestom Novakom, Dejanom Gašparinom in Robertom Matevžičem, ki so bili v letošnjem poletju nagrajeni za ves trud, ki ga vlagajo že vrsto let in za katerega zaradi različnih vzrokov žal ne morejo biti vsakokrat nagrajeni kljub temu, da zelo kvalitetno in srčno opravljajo vse svoje naloge tudi takrat, ko rezultati niso tako uspešni kot letošnje poletje. Veselim se naslednjega praznika košarke na katerem bomo vsi skupaj imeli priložnost, da se skupaj poveselimo izjemnih dosežkov in s tem na primeren način zaključimo najuspešnejše košarkarsko poletje v zgodovini samostojne Slovenije.''
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se