Nazaj

Moška reprezentanca korak bližje vabilu za olimpijske kvalifikacijske turnirje

03
jul.
2019
  • Člani

Ljubljana - Če so slovenske košarkarice s porazom proti Belgiji na evropskem prvenstvu v Beogradu izgubile vse možnosti za uvrstitev na olimpijske igre, pa so slovenski košarkarji zdaj korak bližje nastopu v Tokiu 2020. FIBA je namreč končno razkrila kriterije, po katerih bo delila vabila za olimpijske kvalifikacijske turnirje.

Glede na to, da se Slovenija ni uvrstila na svetovno prvenstvo na Kitajskem, ki bo glavno sito za olimpijske igre, je njena edina možnost za premierni olimpijski nastop takoimenovan wild card. Evropa bo dobila dva, FIBA pa jih bo podelila glede na uvrstitve reprezentanc na svetovni lestvici. Na njej Slovenija kot evropski prvak zaseda sedmo mesto oziroma peto med evropskimi ekipami.

Pred njo so ZDA, Španija, Francija, Srbija, Argentina in Litva, za njo pa od evropskih držav Grčija, Hrvaška in Rusija. Višjeuvrščene bodo vse igrale na svetovnem prvenstvu, od tistih za njo pa lahko Slovenijo prehiti le Grčija. Hrvaška se namreč ni uvrstila na SP, Rusija pa nas ne more več prehiteti, saj zaostaja za skoraj 100 točk oziroma petino vseh točk. Lestvica FIBA se po novem računa po vsaki odigrani tekmi, zajema pa rezultate zadnjih sedmih let.

Ali bodo slovenski reprezentanti igrali olimpijske kvalifikacije od 6. do 12. julija 2020 (olimpijske igre v Tokiu so od 24. julija do 9. avgusta), bo znano po koncu letošnjega svetovnega prvenstva (od 31. avgusta do 15. septembra), ko bo FIBA objavila posodobljeno lestvico.

V olimpijskih kvalifikacijah bo sodelovalo 24 ekip, razdeljenih v štiri šestčlanske skupine. Šestnajst jih bo prišlo s svetovnega prvenstva, preostalih osem pa bo znanih na podlagi lestvice FIBA. Le Amerika in Evropa bosta dobili dve posebni vabili, preostale celine pa po eno. Štirje zmagovalci kvalifikacijskih turnirjev se bodo uvrstili v Tokio in se tam pridružili prvim sedmim ekipam s SP ter Japonski, ki ima kot gostiteljica edina zagotovljeno mesto.

Pred drugo polovico septembra sta za slovensko košarko še dva pomembna datuma. 15. julija bo FIBA določila prireditelje evropskih prvenstev 2021 za moške in ženske, 22. julija pa bo izžrebala kvalifikacijske skupine.

Slovenija je ena od sedmih kandidatk za organizacijo predtekmovalne skupine. Ena bo zagotovo potekala v Nemčiji, ki je edina oddala kandidaturo tudi za finalni del prvenstva, za preostala tri mesta pa se bodo poleg Slovenije potegovale Češka, Estonija, Gruzija, Madžarska in Italija, ki neuradno razmišlja, da bi umaknila kandidaturo, potem ko je prejšnji teden dobila zimske olimpijske igre 2026.

Sistem kvalifikacij za moško EP je spremenjen v primerjavi z zadnjimi kvalifikacijami, saj bodo prvenstva zdaj potekala na štiri leta, oziroma kvalifikacijami za SP. Dvaintrideset ekip bo razdeljenih v osem skupin, tekme pa bodo odigrane v treh terminih oziroma kvalifikacijskih oknih - februarja 2020, novembra 2020 in februarja 2021. Na EP se bodo uvrstile po tri ekipe iz vsake skupine.

Tri tedne pred žrebom skupin pa še ni povsem natačno dorečeno, kako bodo v kvalifikacije vpete države, ki bodo gostiteljice predtekmovalnih skupin EP. Jasno je, da bodo te reprezentance kvalifikacije igrale, ali bodo njihovi rezultati šteli in koliko ekip se bo iz teh skupin uvrstilo na EP, pa še ni povsem znano.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se