Nazaj

Spremembe odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov

21
maj
2021
  • Reprezentance

Ljubljana - V Uradnem listu je bil včeraj objavljen nov Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, ki ima nekaj ključnih sprememb. Najdete jih v nadaljevanju. Odlok velja z dnem, 21. maj  2021.

URADNI LIST RS - 079/2021, UREDBENI DEL (URADNI-LIST.SI)

- Za gledalce na tekmah ne velja medsebojna razdalja 1,5 metra, temveč mora biti prosto eno sedišče, razen za osebe iz skupnega gospodinjstva.
Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih je dovoljena do 50% kapacitete sedišč, pri čemer izključno na sediščih ne velja medosebna razdalja 1,5 metra. Med končnimi uporabniki mora biti eno sedišče prosto, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.
Za prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih, se ne uporabljajo določbe odloka, ki ureja začasno prepoved zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2. Iz tega izhaja, da za športne prireditve ni potrebno soglasje NIJZ.

- Testiranja niso več potrebna za vse osebe, ki imajo pozitiven rezultat testa PCR, ki ni starejši od 8 mesecev in so se cepili z enim od cepiv, pri čemer za cepiva Pfizer in Moderna zadostuje en odmerek, potrdilo pa velja z dnem cepljenja. Osebe (uradne osebe, člani ekip, organizatorji ali gledalci oziroma drugi prisotni v dvorani) morajo posedovati obe potrdili. Za ostale prebolevnike (ki niso cepljeni), pa še vedno velja potrdilo, ki ni starejše od 6 mesecev.

Še vedno veljajo ostale izjeme glede testiranj, ki niso potrebne za osebe, če imajo:
1. dokazila o negativnem rezultatu testa PCR ali testa  HAG, če je izdano v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Ruski federaciji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike;

2. dokazila o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev;

3. dokazila o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema:
– drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,
– drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
– prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
– odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,
– prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,
– drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni,
– drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali
– drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,

4. dokazila iz 2. točke tega odstavka in so se v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov, cepili z enim od cepiv iz prejšnje točke, pri čemer v primeru cepiv iz prve in druge alineje prejšnje točke zadostuje en odmerek. Zaščita se vzpostavi z dnem cepljenja.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se