Nazaj

Novinarska konferenca pred začetkom Lige Nova KBM

13
okt.
2017
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - V petek je v Ljubljani potekala novinarska konferenca pred začetkom Lige Nova KBM. Svoje cilje pred sezono so predstavili trenerji ekip, ki bodo nastopale v Ligi Nova KBM.

LIGA NOVA KBM, 2. KOLO:

V novi sezoni Lige Nova KBM se bo za naslov državnega prvaka merilo deset moštev. Deveterici, ki je v 1. slovenski košarkarski ligi igrala že v pretekli sezoni, se je pridružila še ljubljanska Ilirija. Moštva bodo v prvem delu tekmovanja odigrala po osemnajst srečanj (dvokrožni sistem), v Ligo za prvaka pa se uvrsti prvih osem ekip. Preostali dve ekipi s prvimi štirimi ekipami iz 2. SKL tvorita skupino za obstanek. Rezultati prvega dela se ne prenašajo v nadaljevanje sezone. V drugem delu čaka ekipe še štirinajst tekem, v polfinale pa se bodo prebile prve štiri ekipe. Finale Lige Nova KBM bo na sporedu v drugi polovici meseca maja. V ligi za obstanek si bosta nastopanje v 1. SKL v sezoni 2018/19 prvouvrščeni ekipi.


Jernej Močnik, direktor poslovanja z gospodarskimi družbami v Novi KBM, predstavnik glavnega pokrovitelja Košarkarske zveze Slovenije:
"Slovenska košarka je šport z bogato tradicijo in vrhunskimi dosežki. V  Novi KBM dejavno že vrsto let sodelujemo s  Košarkarsko zvezo Slovenije in smo zavezani k skupnim razvojnim ciljem ter trajnemu napredovanju v ureditvi te športne panoge. Prepričan sem, da bo letošnja novost v tekmovalnem sistemu Lige Nove KBM prinesla dodatno dinamiko in pritegnila še več navijačev. Košarkarjem želimo pošten športni boj, navijačem pa veliko navdiha in športnega veselja."

Petek, 13. oktober, ob 19.00:
KRKA : PETROL OLIMPIJA

Nova sezona Lige Nova KBM se bo začela s ponovitvijo Superpokalnega obračuna med Krko in Petrol Olimpijo, kjer je visoko slavila ljubljanska ekipa. Ljubljančani, ki imajo v tej sezoni že osvojeno eno lovoriko, bodo poleg tekmovanja v Ligi Nova KBM sodelovali tudi v FIBA ligi prvakov, moštvo pa so okrepili Erjon Kastrati, Bojan Radulović, Jan Špan, Roko Badžim, Jordan Morgan, Taylor Battle in Domen Lorbek. V novomeško zasedbo so se vrnili Domen Bratož, Maj Kovačević, Dalibor Đapa Žiga Fifolt in Tim Osolnik. Poleg Jakova Stipaničeva in Martina Jančarja Jarca, ki sta se moštvu priključila iz mlajših kategorij, so se v Novo mesto preselili Marko Jošilo, Dino Cinac ter Paolo Marinelli. V sezoni 2016/17 je na medsebojnih obračunih v Ligi Nova KBM v rednem delu dvakrat zmago slavila Krka, v Ligi za prvaka sta bili moštvi polovično uspešni, v polfinalu državnega prvenstva pa se je Olimpija z izkupičkom dveh zmag uvrstila v finale in se kasneje veselila šestnajstega naslova državnih prvakov.

Izjavi trenerjev pred začetkom sezone:

Simon Petrov, trener Krke:
"Z Olimpijo smo letos že igrali, ko so nas precej prepričljivo premagali. Pričakujem, da bomo tokrat prikazali veliko boljšo igro kot na tekmi v Superpokalu. Imamo dva igralca več, ki nam veliko pomenita, in mislim, da se bo to videlo že na tej tekmi."

Gašper Okorn, trener Petrol Olimpije:
"Že na samem začetku želim vsem ekipam srečno sezono s čim manj poškodbami. Mi bomo šli iz tekme v tekmo. Brez nekih večjih pretresov bi se radi uvrstili med najboljših osem, kjer se vse začne znova. Osredotočeni smo na prvi del državnega prvenstva. Na vsaki tekmi si bomo prizadevali odigrati na polno in se poskušali na vsakega nasprotnika resno pripraviti in zmagati."


Petek, 13. oktober, ob 19.00:
ZLATOROG LAŠKO : SIXT PRIMORSKA

Zlatorog Laško bo v novi sezoni nastopal v precej spremenjeni zasedbi. Klub so zapustili Jan Špan, Igor Tratnik, Matej Krušič, Ramo Rizvić, Dino Kobić in Ibrahim Mulaomerović. Moštvo pa so okrepili Uroš Zadnik, Imran Polutak, Petar Kusovac, Đorđe Lisica in Miha Lapornik. Podobno je tudi Sixt Primorska precej spremenila igralski kader. Aleksandra Sekulića je na trenerskem mestu zamenjal Jurica Golemac, v Koper pa so prišli tudi Alen Hodžić, Daniel Vujasinović, Marijan Čakarun, Nebojša Joksimović, Tadej Ferme, Mirko Mulalić, Rafael Baldasi in Shawn King. Klub pa so zapustili Nikola Gajić, Bojan Radulović, Uroš Zadnik, Duda Sanadze in Vjekoslav Petrović. Zlatorog je v prejšnji sezoni tekmovanje v državnem prvenstvu zaključil v polfinalu, Sixt Primorska pa je v Ligi za obstanek končala na najvišjem mestu. Laščani v tej sezoni nastopajo tudi v tekmovanju Helios Alpe Adria.

Izjavi trenerjev pred začetkom sezone:

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško:
"V prvem delu sezone imamo samo en cilj, in to je uvrstitev v Ligo za prvaka, kjer se bo šlo vse zares. Pot do tja za nas sigurno ne bo lahka. Ekipo smo sestavili v skladu z našimi zmožnostmi. Dobro smo trenirali, fantje so dobro pripravljeni na vse izzive. Čakajo nas težke tekme, tako doma kot na gostovanjih. Dali bomo vse od sebe in upali, da bo to dovolj za uvrstitev med najboljših osem."

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
"Naš klub je že dva tedna v tekmovalnem ritmu. Vsem ekipam želim, da bi imele v tej sezoni čim manj težav s poškodbami. V Ligi Nova KBM si želimo stopnjevati formo in se uvrstiti v Ligo za prvaka. Nato se vse začenja znova."


Sobota, 14. oktober, ob 19.00:
ŠENTJUR : HELIOS SUNS

Šentjur, ki je v preteklih sezonah nastopal pod imenom Tajfun, je s Helios Suns v sezoni 2016/17 odigral dve srečanji, oba kluba pa sta bila polovično uspešna. Iz Podčetrtka se je v tej sezoni v Šentjur preselil trener Andrej Žakelj, ekipi pa sta se pridružila tudi Marcus Samuel Williams in Sandi Čebular. Šentjurčani in Domžalčani bodo poleg Lige Nova KBM in pokala Spar, nastopali tudi v tekmovanju Helios Alpe Adria. Iz šentjurskega kluba so po prejšnji sezoni odšli Khaliq Khadeen Spicer, Daniel Vujasinović in Žiga Fifolt. Domžale so pred sezono zapustili Urban Gorjanc, Đorđe Lelić in Simo Atanacković, klub pa so okrepili trener Jovan Beader ter igralci Matej Rojc, Jure Pelko, Blaž Mahkovic, Miha Zupan in Jure Besedić.

Izjavi trenerjev pred tekmo:

Andrej Žakelj, trener Šentjurja:
"Rad bi se zahvalil klubu, saj nam je kljub temu, da Tajfun ni več glavni sponzor, omogočil normalne priprave na sezono. Res je, da smo še v sestavljanju ekipe, zato ne vemo točno, kaj pričakovati. V pripravljalnem obdobju smo v formi zelo nihali, ampak že v tem tednu smo prikazali boljšo igro, kar nas navdaja z optimizmom. Osredotočeni smo na državno prvenstvo in upamo na uvrstitev med najboljših osem ekip."

Jovan Beader, trener Helios Suns:
"Najprej bi rad čestital Sloveniji za osvojen naslov evropskih prvakov. V tej sezoni imamo dva cilja. Prvi je razvoj naših mladih igralcev, saj imamo šest zelo mladih igralcev. Drugi cilj je uvrstitev med najboljših osem. Podobno kot ostale ekipe imamo tudi mi nekaj težav s poškodbami."


Sobota, 14. oktober, ob 19.00:
HOPSI POLZELA : ŠENČUR GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA

Polzeljani so bili v prejšnji sezoni stoodstotno uspešni proti ekipi Šenčurja. Vrste Hopsov so pred sezono zapustili Alen Hodžić, Žan Kosič in Jakob Čebašek, klubu pa sta se pridružila Chauncey Collins in Sebastjan Borse. Hopsi so bili v prejšnjem državnem prvenstvu do zadnjega kola v borbi za polfinale, a so na koncu tekmovanje končali na petem mestu. Na drugi strani pa si je Šenčur GGD ravno v zadnjem kolu Lige za obstanek zagotovil mesto med najboljšimi slovenskimi klubi tudi v sezoni 2017/18. Šenčurjani v tej sezoni prvič nastopajo v mednarodnem tekmovanju, saj so eni izmed štirih slovenskih predstavnikov v pokalu Helios Alpe Adria. Moštvo sta pred sezono zapustila trener Ernest Novak in Marko Pajić, k zasedbi pa so pridružili trener Rade Mijanović in igralci Urban Gorjanc, Miljan Pavković, Dino Murić ter Ramo Rizvić.

Izjavi trenerjev pred tekmo:

Boštjan Kuhar, trener Hopsov Polzele:
"Nova sezona se za nas začenja z mešanimi občutki. Imamo težave s poškodbami in boleznijo in upamo, da bomo čim prej kompletni. Želimo si uvrstiti med najboljših osem. V tej sezoni bomo predstavili dva mlada igralca in skušali vsaj ponoviti dosežek iz lanske sezone."

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
"Šenčur v spremenjeni zasedbi vstopa v novo sezono. Mislim, da gre za posrečeno kombinacijo mladih, manj izkušenih igralcev in starejših z več izkušnjami. Čaka nas naporna sezona, saj igramo na treh frontah. Tako nam kot ostalim ekipam želim čim manj poškodb. Naš cilj je uvrstitev v drugi del."


Nedelja, 15. oktober, ob 19.00:
ILIRIJA : ROGAŠKA

Ilirija se bo proti Rogaški prvič predstavila v Ligi Nova KBM. Ljubljančani so v prejšnji sezoni v 2. SKL osvojili naslov najboljših, sezono pa so sklenili neporaženi. Prvi nasprotnik Ilirije v državnem prvenstvu pa bo Rogaška, ki je v prejšnji sezoni osvojila naslov državnih podprvakov. Slatničani so v polfinalu ugnali Zlatorog, v finalu pa so morali priznati premoč Petrol Olimpiji. Moštvo Rogaške sta po končani prejšnji sezoni zapustila Darwin Davis in Tadej Ferme, ekipo pa so okrepili Žan Kosič, Marko Pajić, Rashun Davis in Ivan Batur. 

Izjavi trenerjev pred tekmo:

Saša Dončić, trener Ilirije:
"Ilirija letos praznuje 60-letnico delovanja, zato smo presrečni, da lahko sodelujemo v prvi slovenski ligi in smo se znašli v taki imenitni družbi. Vsaka tekma bo za nas spektakel. Glede na naš proračun smo sestavili solidno ekipo, veliko možnosti za igranje bomo namenili tudi mlajšim igralcem. Pomembno je, da bomo na vsaki tekmi dali svoj maksimum. Veseli nas, da se nam je pridružil tudi Aleksander Sekulić, ki nam bo zagotovo pripomogel s svojimi izkušnjami."

Damjan Novaković, trener Rogaške:
"Naše misli so povsem osredotočene na borbo za uvrstitev v Ligo za prvaka, nikakor ne moremo že razmišljati o novi uvrstitvi v finale. Vsako tekmo bomo poskušali odigrati na maksimumu. Cilj je vsekakor priti med najboljših osem, ne bomo se obremenjevali z mestom, na katerem bomo zaključili ta prvi del. Če bo ta cilj izpolnjen, se bomo pogovarjali o načrtih za drugi del. Začetek Lige Nova KBM je malce pozen, a za nas še skoraj prehiter, saj imamo težave s poškodbami. Upam, da bomo čim prej kompletni."


Lestvica Lige Nova KBM:

M Ekipa Z/P Točke
1. Petrol Olimpija 0/0 0
2. Sixt Primorska 0/0 0
3. Zlatorog Laško 0/0 0
4. Krka 0/0 0
5. Helios Suns 0/0 0
6. Hopsi Polzela 0/0 0
7. Šentjur 0/0 0
8. Rogaška 0/0 0
9. Ilirija 0/0 0
10. Šenčur Gorenjska gradbena družba 0/0 0

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se