Nazaj

Pokal članic: Cinkarna Celje osvojila že 17. naslov pokalnih prvakinj

19
mar.
2023
  • Pokal članic

Ljubljana – Košarkarice Cinkarne Celje se veselijo že svojega 17. pokalnega naslova. V športni dvorani v Slovenskih Konjicah, so v finalu 32. izvedbe Pokala članic z 72:67 ugnale kranjski Triglav, ki tako ostaja pri dveh pokalnih lovorikah. Za najkoristnejšo igralko turnirja je bila izbrana igralka Cinkarne Celja, Blaža Čeh.
Foto: Jan Gregorc/alesfevzer.com

POKAL ČLANIC, FINALE
Nedelja, 19. marec


CINKARNA CELJE : TRIGLAV 72:67 (14:18, 14:10, 21:23, 23:16)

CELOTNA STATISTIKA
FOTOGALERIJA

V finale Pokala članic sta se po pričakovanjih uvrstili že nekaj časa najboljši ženski članski ekipi v Sloveniji, Cinkarna Celje in Triglav. V državnem prvenstvu sta se v sezoni 2022/2023 do zdaj pomerili trikrat, dvakrat so zmagale Celjanke, enkrat pa Gorenjke, zato je bilo tokrat težko napovedati zmagovalca pred finalno tekmo Pokala članic.

Zmagovalke letošnjega Pokala članic pa so postale celjske košarkarice, ki so v zadnjih letih najuspešnejša ekipa pokalnega tekmovanja, saj so od leta 2003 osvojile kar 17 naslovov. Nazadnje je njihovo zmagovito serijo leta 2018 prekinil ravno kranjski Triglav, ki pa Celjankam tokrat ni zmogel preprečiti slavja.

Začetek tekme je minil v izenačeni igri obeh ekip, hitro pa so pobudo prevzele Celjanke in povedle s 7:3. Nato pa so se Triglavanke zbrale in sledil je njihov delni izid 11:0, ter vodstvo 7:14. Celjanke so imele v tem delu nekaj težav s skokom, Kranjčanke pa so jim zaprle poti do koša. Vendar so se igralke iz Celja na podlagi individualne kvalitete uspele pobrati in se približati tekmicam, ki so prvo četrtino vseeno dobile z razliko štirih točk (14:18).
V drugi četrtini so aktualne pokalne prvakinje začele z agresivno obrambo preko celotne dolžine igrišča, to pa je Triglavu povzročalo velike preglavice pri prenosu žoge na nasprotno polovico in s tem pri organizaciji napada danes gostujoče ekipe. S tem so Celjanke hitro izenačile rezultat na 18:18 in kranjski strateg, Gašper Sluga, je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Po kratkem premoru so se Kranjčanke zbrale in ponovno prešle v vodstvo z dvema zadetima metoma za tri točke, ki ju je prispevala Rebeka Abramovič, kar je prisililo tokrat trenerja Cinkarne Celja, Damirja Grgića, da je tudi on posegel po minuti odmora. To se je pokazalo kot dobra odločitev, saj so igralke iz Celja znova izničile zaostanek, na polčas pa sta obe ekipi odšli z izenačenim rezultatom (28:28).
Začetek tretje četrtine je pripadel Celjankam, obe ekipi pa sta pokazali nekaj nepovezane igre v napadu. Vendar so se, tako kot na začetku tekme Triglavanke vrnile v igro, predvsem s tremi zadetimi meti za tri točke Mance Vrečer ter so v zadnjo četrtino odšle s prednostjo dveh točk (49:51).
Zadnja, odločilna četrtina se je začela odlično za Gorenjke, ki so povedle z najvišjo razliko na tekmi, s sedmimi točkami. Tokrat so se v igro vrnile Celjanke, s pomočjo Mojce Jelenc in trojk Blaže Čeh, Lee Debeljak in Lee Bartelme ter so povedle za pet točk (64:59). Po delnem izidu 12:0 za Cinkarno Celje pa se igralke Triglava niso več pobrale, čeprav so na koncu še zapretile (70:67, štiri sekunde do konca tekme) in Celjanke so zasluženo ubranile pokalno lovoriko.

Ekipi sta bili v večini statističnih elementov izenačeni, igralke Cinkarne Celja pa so bile na koncu malenkost bolj zbrane pri izgubljenih žogah saj so jih izgubile šest manj.

K slavju Celjank je največ točk prispevala najkoristnejša igralka zaključnega turnirja Pokala članic, Blaža Čeh, in sicer 13. Sledile so ji kar tri igralke s po 12 točkami, in sicer Sara Loomis, Maruša Seničar in Lea Bartelme. Pri ekipi Triglava sta bili najboljši strelki Manca Vrečer in Rebeka Abramovič, ki sta dosegli po 16 točk.

Damir Grgić, trener ŽKK Cinkarna Celje:
''Danes se je še enkrat pokazalo, da so pokalna tekmovanja specifična. Ne vem, kaj se je zgodilo v naših glavah, toda očitno je pritisk finalne tekme naredil svoje. Ekipa Triglava je igrala odlično, mi pa smo se zbudili pet minut do konca tekme, vendar spet zasluženo zmagali, saj smo, poleg nekaj izkušenj, pokazali tudi karakter. Čestital bi seveda za zmago mojim igralkam, prav tako pa čestitke ekipi Triglava na izjemni tekmi.''

Blaža Čeh, igralka ŽKK Cinkarna Celje in najkoristnejša igralka zaključnega turnirja Pokala članic:
''Pričakovale smo težko tekmo in v prvih treh četrtinah nismo bile dovolj zbrane, saj smo nasprotnicam dovoljevale preveč doseženih lahkih točk. V četrti četrtini smo tudi zadele nekaj metov in mislim da smo zasluženo zmagale, odločilna pa je bila naša energija proti koncu tekme.''

Gašper Sluga, trener ŽKK Triglav:
''Kapo dol mojim dekletom. Mislim da smo odigrali eno zelo dobro tekmo in težko mojim igralkam karkoli očitam, res jih moram pohvaliti. Na koncu tekme je serija trojk igralk Celja odločila zmagovalca, zato jim čestitam za osvojeni naslov pokalnih prvakinj. Vendar bom še enkrat pohvalil naša dekleta in mislim da gremo lahko z dvignjenimi glavami domov iz zaključnega turnirja Pokala članic. Imeli smo nekaj priložnosti tudi sami in tudi nekaj smole, a to je šport in verjamem, da bomo kdaj v prihodnosti imeli tudi nekaj sreče in bomo lahko preobrnili kakšno tekmo, ki se ne izteka v našo korist.''

VSE O ZAKLJUČNEM TURNIRJU POKALA ČLANIC
VSE PRVAKINJE
MLADE KOŠARKARICE ŠKOFJELOŠKEGA DOMELA DRUGIČ ZAPORED ZMAGOVALKE MINI POKALA DEKLET
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se