Nazaj

Pokal članic: Jutri pričakovan finale, zmagovalca polfinalnih tekem Cinkarna Celje in Triglav

18
mar.
2023
  • Pokal članic

Ljubljana – V soorganizaciji Košarkarske zveze Slovenije in ŽKK Pro-Bit Konjic danes in jutri poteka zaključni turnir Pokala članic v sezoni 2022/2023. V dveh polfinalnih srečanjih sta bila pred tekmama znana favorita za uvrstitev za finale, oba pa sta ta naziv upravičila in vstopnici za finale sta si priigrali ekipi Triglava in Cinkarne Celja. Finale bo na sporedu jutri ob 20.00, moč pa si ga bo ogledati v direktnem prenosu na televiziji Sportklub.
Foto: KZS/alesfevzer.com

POKAL ČLANIC, POLFINALE
Sobota, 18. marec


CINKARNA CELJE : DERBY JEŽICA 104:61 (24:13, 34:19, 32:15, 14:14)

CELOTNA STATISTIKA
FOTOGALERIJA

V prvi polfinalni tekmi Pokala članic sta se pomerili ekipi Cinkarne Celja in Derby Ježice. Celjanke so pred tekmo veljale za favoritinje, a pokalno tekmovanje je vedno specifično, zato so Ljubljančanke potihoma prav gotovo upale na presenečenje.

Tekmo so z veliko energije začele vse igralke obeh ekip, Celjanke pa so spretno izkoriščale nekatere napake Ježičank in povedle s 6:1. Ljubljančanke pa to ni zmedlo in z nekaj dobrimi akcijami Ele Mićunović so uspele držati stik s Cinkarno Celjem v prvem delu prve četrtine. V drugi polovici tega dela tekme pa so igralke iz Ljubljane vse težje organizirale svoje napade zaradi agresivne obrambe Celjank, zato so si do konca prve četrtine igralke iz knežjega mesta, tudi z raznovrstno igro v napadu, priigrale prvo otipljivo prednost (24:13).
Druga četrtina je ponudila raztrgano igro z obeh strani, a sta obe ekipi pokazali zavidljivo borbenost. Zaradi nadaljnjih težav pri organizaciji napadov Ljubljančank, ki so v prvih 15 minutah izgubile kar 12 žog, je Cinkarna Celje dosegala vse več točk iz protinapadov in razlika je do konca prvega polčasa zrasla na 26 točk v korist Cinkarne Celja (58:32).
V tretji četrtini so Ježičanke popustile, Celjanke pa so nadaljevale v prepoznavnem ritmu, tako v obrambi kot v napadu, zato se je razlika med ekipama še dodatno povečala.
Zadnji del igre je tako postal le še formalnost in Celjanke so jo zaključile rutinsko ter se tako uvrstile v finale Pokala članic.

Igralke Cinkarne Celja so ob končni veliki razliki seveda bile boljše v vseh segmentih košarkarske tekme, najbolj pa je bila opazna razlika v skokih (44-26), izgubljenih žogah (19-27) in metu za tri točke (44%-17%). 

Za uvrstitev Celjank v finale je največ točk dosegla Sara Loomis, in sicer 20. Sledili sta ji Mojca Jelenc (9 skokov, 5 blokad, statistični indeks 25) in Taylah Simmons s 15 doseženimi točkami. Pri Ježičankah je najboljša strelka postala Ela Mićunović, ki je dosegla 19 točk, Hana Ivanuša jih je prispevala 14.

Finalna tekma, kjer se bo ekipa Cinkarne Celja srečala s Triglavom, bo na sporedu jutri, 19. marca, ob 20. uri.

Damir Grgić, trener ŽKK Cinkarna Celje:
''Igralkam čestitam za zmago, uvrstili smo se v 26. finale pokalnega tekmovanja. Z nekim delom tekme sem lahko zadovoljen, v drugih pač ne. Mislim da bo potrebno jutri v finalu odigrati veliko bolj zavzeto v obrambi ter tudi z večjo mero koncentracije in upam, da pričakamo finale v najboljši možni formi.''

Mojca Jelenc, igralka ŽKK Cinkarna Celje:
''Menim, da smo danes odigrale dokaj korektno tekmo, a moramo še popraviti nekatere stvari v obrambi, da bomo jutri v finalu odigrale še bolje. V napadu pa mislim, da nam je žoga dobro krožila, zato smo bile učinkovite. Za jutrišnje finale upam, da nas bo krasila dobra energija, tako kot nas je danes in da nam bo steklo tako v obrambi kot v napadu.''

Slavko Duščak, trener ŽKD Derby Ježica:
''Najprej bi čestital Cinkarni Celje za uvrstitev v finale pokalnega tekmovanja. Glede naše igre smo si zadali nekatere cilje, a se je poznalo, da so košarkarice iz Celja premočne, mi pa smo dali svoj maksimum. Nekatere stvari smo poizkusili pripraviti, kar nam je uspelo, vendar nekatere stvari ekipa fizično ne zdrži in tukaj se je poznala razlika med mojo ekipo in ekipo iz Celja. Še enkrat čestitam Celjankam, mojim dekletom pa bi čestital za boj.''

Ela Mićunović, igralka ŽKD Derby Ježica:
''Mislim, da smo se dobro borile, čeprav se to na končnem rezultatu mogoče ne odraža. Za seboj smo imele naporen teden, saj smo igrale prejšnji torek, pred tem pa smo bile prejšnji vikend udeleženke tudi zaključnega turnirja mladink, ki tvorijo večino naše članske ekipe. V bodoče upam, da bomo igrale bolj, vendar čestitam naši ekipi za dober boj, Celjankam pa za uvrstitev v finale Pokala članic.''


PRO-BIT KONJICE : TRIGLAV 64:76 (12:18, 12:24, 15:18, 25:16)

CELOTNA STATISTIKA
FOTOGALERIJA

Drugo polfinalno srečanje finalnega turnirja v Slovenskih Konjicah, med Triglavom in gostiteljicami zaključnega turnirja, Pro-Bit Konjicami, je postreglo s srčno igro domače ekipe, a kranjske košarkarice niso dovolile presenečenja in so se tako ponovno zanesljivo uvrstile v finale.

Uvod v tekmo je minil v izenačeni igri, domača ekipa pa je celo povedla s 7:4. A so nato Triglavanke z delnim izidom 10:0 povedle in četrtino zaključile s šestimi točkami prednosti (12:18), največji razlog pa so bile izgubljene žoge Konjičank.
V drugi četrtini so Kranjčanke povedle že za 12 točk (15:27), a so tudi same napravile nekaj napak v napadu in igralke Pro-Bit Konjic so spet prišle na zaostanek pod desetimi točkami (19:27), kar je stratega Gorenjk, Gašperja Slugo, prisililo v minuto odmora. To so gostje dobro izkoristile in z novim delnim izidom 15:5 izkoristile nekaj nezbranosti Konjičank pri prostih metih in metih pod košem ter na veliki odmor odšle s prednostjo 18 točk (24:42).
Tretjo četrtino so z delnim rezultatom 6:0 odlično odprle Konjičanke, vendar so se gostujoče igralke hitro zbrale in odgovorile s svojim delnim izidom 10:0, nato pa vzdrževale prednost, pridobljeno v prvem polčasu, skozi celotnih tretjih deset minut, ter jo celo še povečale na +21 (39:60).
V zadnji četrtini pa smo bili priča zadnjemu napadu domače ekipe, ki je z delnim izidom 14:2 močno zapretila in se približala le na devet, dobri dve minuti do konca pa celo na osem točk zaostanka (62:70), vendar so Kranjčanke nalet zdržale in se zasluženo uvrstile v finale Pokala članic.

Igralke iz Kranja so od bile od zelo borbenih in nepopustljivih Konjičank opazno boljše pri pridobljenih žogah (18-8), prav tako pa so za tri točke metale z boljšim odstotkom zadetih metov (46%-27%). 

Pri novopečenih finalistkah je bila najboljša strelka Manca Vrečer, ki je dosegla 15 točk, sledila ji je Ajda Burgar s 14. Pri domači ekipi je Hana Ovčina dosegla 25 točk, Maruša Podgrajšek jih je vpisala 18.

Gašper Sluga, trener ŽKK Triglav:
''Čestitam našim igralkam za zasluženo zmago in uvrstitev v finale, prav tako pa čestitam domačim igralkam, ki so drago prodale svojo kožo in so se odlično borile. Na koncu je vseeno naša kvaliteta in daljša klop odločila zmagovalca in misli že usmerjamo k jutrišnjemu finalu.''

Manca Vrečer, igralka ŽKK Triglav:
''Zelo smo vesele te zmage v polfinalu pokalnega tekmovanja. Pričakovale smo težko tekmo, tudi zaradi motiva, ki ga je imela domača ekipa pred svojimi gledalci, vedeli smo, da v Slovenskih Konjicah zato gostujočim ekipam ni vedno najbolj ugodno igrati. V jutrišnji finale bomo šle čim bolj sproščeno in dale bomo vse od sebe."

Robert Matevžič, trener ŽKK Pro-Bit Konjice:
''Najprej bi čestital ekipi Triglava za zaslužen uvrstitev v finale pokalnega tekmovanja. Mi smo odigrali zelo korektno tekmo, žal imamo krajšo klop, tik pred tekmo so ostali še brez ene od ključnih igralk. Tudi zato lahko čestitam mojim igralkam za vso prikazano borbenost. Triglavu želim veliko sreče v finalu.''

Eva Brdnik, kapetanka ŽKK Pro-Bit Konjice:
''Mislim, da smo odigrale tekmo nad pričakovanji, saj smo se zelo borile in dale vse od sebe. Na koncu je zmagala boljša ekipa. Svojim soigralkam bi čestitala za prikazano igro, zmagovalkam pa za uvrstitev v finale Pokala članic.''

RAZPORED FINALNEGA TURNIRJA POKALA ČLANIC
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se