Nazaj

Pokal članic: Košarkarice Cinkarne Celja do 16. pokalnega naslova

06
mar.
2022
  • Pokal članic

Celje – Košarkarice Cinkarne Celje se zasluženo veselijo že svojega 16. pokalnega naslova. Na mariborskem parketu, v dvorani Lukna, so v finalu 31. izvedbe Pokala članic s 81:71 ugnale kranjski Triglav, ki tako ostaja pri dveh pokalnih lovorikah. Za najkoristnejšo igralko turnirja je bila izbrana igralka Cinkarne Celja, Isabela Macedo.
Foto: KZS/alesfevzer.com

POKAL ČLANIC, FINALE
Nedelja, 6. marec


CINKARNA CELJE : TRIGLAV 81:71 (25:17, 21:21, 20:13, 15:20)

CELOTNA STATISTIKA
FOTOGALERIJA

V finale Pokala članic sta se po pričakovanjih uvrstili že nekaj časa najboljši ženski članski ekipi v Sloveniji, Cinkarna Celje in Triglav. V državnem prvenstvu sta se v sezoni 2021/2022 pomerili dvakrat in obakrat zmagali v gosteh, zato je bilo tokrat težko napovedati zmagovalca pred tekmo.

Zmagovalke letošnjega Pokala članic pa so postale celjske košarkarice, ki so v zadnjih letih najuspešnejša ekipa pokalnega tekmovanja, saj so od leta 2003 osvojile kar 16 naslovov. Nazadnje je njihovo zmagovito serijo leta 2018 prekinil ravno kranjski Triglav, ki pa Celjankam tokrat ni zmogel preprečiti slavja.

Začetek tekme je minil v rahli živčnosti in izenačeni igri obeh ekip, kar je bilo tudi razumljivo, glede na pomembnost srečanja in končno odločitev, ki jo je današnji dvoboj prinašal. Po slabih petih minutah je prvi minuto odmora vzel trener Cinkarne Celja, Damir Grgić, saj so Kranjčanke takrat povedle z 11:7. S to minuto odmora je trener Celjanke nekoliko prebudil in aktualne branilke pokalnega naslova so takoj, z delnim rezultatom 17:4, izid obrnile v svojo korist, ter si po prvi četrtini priigrale osem točk prednosti (25:17). V drugi četrtini so Celjanke bolje nadaljevale in v 12. minuti prvič prišle do dvomestne prednosti (29:17) ter prisilile trenerja Triglava, Gašperja Slugo, da je vzel že drugo minuto odmora v prvem polčasu, saj so imele Gorenjke kar nekaj težav z zelo agresivno obrambo košarkaric Celja že v zgodnji fazi organizacije napada. S tem so Celjanke ponovno prišle do najvišje prednosti na tekmi (34:19), nato pa so Kranjčanke uprizorile mini niz 9:2 in zaostanek znižale pod 10 točk. Nato do je do konca polčasa razlika med ekipama znašala med osem in deset točk v korist zasedbe iz Celja, na veliki odmor pa so Celjanke odnesle osem točk zaloge (46:38). Obe ekipi sta bili napadalno solidno razpoloženi, razlika pa se je ustvarila zaradi obrambnega pritiska Cinkarne Celja, na podlagi katerega so Triglavanke že v prvem polčasu izgubile devet žog. V tretji četrtini so igralke iz Celja prednost iz prvega polčasa večino časa zadrževale in jo celo povečale, saj so igralke Triglava nespametno izgubile kar nekaj žog (samo v tretji četrtini kar devet izgubljenih žog Kranjčank), kar so Celjanke znale kaznovati in so v zadnjo četrtino tekme krenile s kar 15 točkami prednosti (66:51). Prve tri minute zadnje četrtine so minile v izenačeni igri, več energije v obrambi pa so pokazale Celjanke. Kljub temu pa so Kranjčanke z zadeto trojko Gale Kramžar in po nešportni osebni napaki Celjank zaostanek znižale na 10 točk (70:60). A za kaj več jim je zmanjkalo natančnosti, tokrat predvsem pri odprtih metih za tri točke, tudi v tem delu igre pa so igralke Cinkarne Celja to znale kaznovati z zbrano igro v napadu in s pritiskom v obrambi že na polovici nasprotnic, s čimer so na koncu zasluženo osvojile svojo 16. pokalno lovoriko.

Igralke Cinkarne Celja so bile na koncu malenkost bolj zbrane v skoku, predvsem v napadu, prav tako pa so iz igre metale z boljšim odstotkom kot Triglavanke (44%-38%).

K slavju Celjank je največ točk prispevala najkoristnejša igralka zaključnega turnirja Pokala članic, Isabela Macedo, in sicer 22. Sledila ji je Ana Nuša Anžič s 13 doseženimi točkami. Pri ekipi Triglava je bila najboljša strelka Manca Vrečer, ki je dosegla 17 točk, Zala Pavlič jih je prispevala 13.

Damir Grgić, trener ŽKK Cinkarna Celje:
''Rad bi čestital prvo igralkam, potem strokovnemu štabu in vsem delavcem v klubu in našim navijačem. Mislim, da smo zasluženo zmagali, danes smo bili boljši nasprotnik. Kljub velikim problemom, ki smo jih imeli v zadnjem času, smo se uspeli konsolidirati in res sem ponosen na vse skupaj. Videli ste, da imamo mlada dekleta, ki so danes prevzele odgovornost in odigrale fenomenalno tekmo. Naša agresivna obramba in veliko število lahkih košev so na koncu odločili zmagovalca. Čestitke tudi ekipi Triglava, ki igra res dobro v tej sezoni, tako da nas čaka tudi še zanimivo državno prvenstvo.''

Maruša Seničar, kapetanka ŽKK Cinkarna Celje:
''Jaz sem zelo vesela, da smo z dekleti osvojile ta naslov! Vedeli smo, da bo tekma težka, ker v pokalnem načinu ena tekma odloča o zmagovalcu in vedno se povsod dogajajo presenečenja, zato sem še bolj vesela, da smo pripeljali pokalni naslov v Celje. Naša žar in želja sta odločila današnjo tekmo, saj si vsak želi osvojiti pokalno lovoriko.''

Gašper Sluga, trener ŽKK Triglav:
''Moram pohvaliti dekleta za borbenost. Čez teden je četverica njih obležala, danes se jim je pridružila peta z vročino na tekmi. Poznalo se nam je, da nismo maksimalno pripravljeni, ampak vseeno mislim, da smo odigrali dobro in borbeno tekmo. V nekaterih taktičnih stvareh smo bili preveč površni, ampak na koncu mislim, da smo lahko zadovoljni. Danes so odločale malenkosti, predvsem pa smo izgubili preveliko število žog, da bi lahko resno ogrozili nasprotnika. Čestitke nasprotniku za zmago, prav tako pa čestitam mojim dekletom za borbenost, kljub vsem težavam, ki jih imamo.''

VSE O ZAKLJUČNEM TURNIRJU POKALA ČLANIC
VSE PRVAKINJE
MLADE KOŠARKARICE ŠKOFJELOŠKEGA DOMELA ZMAGOVALKE MINI POKALA DEKLET
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se