Nazaj

Pol leta do novega košarkarskega spektakla v Ljubljani

15
dec.
2022
  • Članice

Ljubljana – Deset let po moškem EuroBasketu bo Slovenija znova gostila druženje najboljših evropskih košarkarskih reprezentanc. Le, da se bodo za naslov prvakinj stare celine med 15. in 25. junijem 2023 tokrat borila dekleta. Poleg Ljubljane bo dve skupini uvodnega dela gostil še izraelski Tel Aviv. Natanko pol leta pred začetkom novega športnega spektakla v slovenski prestolnici, so organizatorji razkrili nekaj zanimivih podrobnosti, ki bodo zaznamovale mesece, tedne in dneve do uvodnega sodniškega meta. Žreb skupin bo 8. marca, prvenstvo napovedala ambasadorja Goran Dragić in Jan Oblak.

Vse tekme v Sloveniji bo gostila ljubljanska dvorana Stožice. Poleg dveh predtekmovalnih skupin bo v Ljubljani odigran celoten finalni del, od vseh četrtfinalnih tekem dalje pa vse do velikega finala, ki bo na sporedu v nedeljo, 25. junija.

Do začetka EuroBasketa se obetajo številni zanimivi dogodki. Vsekakor bo med pomembnejšimi žreb skupinskega dela prvenstva, ki se bo v Sloveniji odvil na mednarodni dan žena 8. marca. Začetek prodaje vstopnic je načrtovan 15. marca, torej natanko tri mesece pred prvo tekmo. Zanimiva zgodba pa se bo spisala že v mesecu januarju, ko bo predstavljena ekipa dvanajstih ambasadork, ki bo zbrana iz različnih področij in bo skozi promocijo dogodka skrbela tudi za krepitev vloge žensk v družbi.

Emir Haskić, direktor ženskega evropskega prvenstva 2023
''Natančno 182 dni nas loči do začetka ženskega evropskega košarkarskega prvenstva. V organizacijski ekipi, ki tvori 15 področij in šteje več kot 20 oseb, v tesnem sodelovanju z mednarodno košarkarsko zvezo FIBA Europe že skrbno pripravljamo vse potrebne aktivnosti. Šest mesecev pred uradnim začetkom prvenstva tako začenjamo z aktivnejšo promocijo dogodka in izjemno veseli ter ponosni smo, da sta EuroBasket napovedala slovenska ambasadorja, dve super športni zvezdi, dva kapetana in dva vzornika mladim in starim, Goran Dragić in Jan Oblak. Ob kopici aktivnosti, ki so pred nami bomo skozi organizacijo dogodka veliko pozornosti namenili opolnomočenju žensk, skozi trajnostno organizacijo pa želimo povečati koristne učinke prvenstva. Vsekakor je naš cilj še enkrat več pokazati, da smo v Sloveniji sposobni organizirati športne dogodke najvišjega ranga. Veselimo se kar petindvajsetih tekem v dvorani Stožice, Ljubljana pa bo samo iz naslova organizacije dogodka in brez upoštevanja turističnih aranžmajev ustvarila prek 5000 nočitev. Ob tem smo v sodelovanju s FIBA Europe v Slovenijo uspeli dodatno pripeljati še štiri mednarodne kongresne dogodke in prepričan sem, da bomo skozi šport še enkrat več ustvarili izjemno promocijo za našo državo.''

Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije
''Le še pol leta nas loči do novega izjemnega športnega dogodka v Ljubljani. Deset let po moškem EuroBasketu bo Slovenija znova živela s košarko in tokrat navijala za naša dekleta. Organizacijska ekipa na čelu z direktorjem prvenstva Emirjem Haskićem je že pošteno zavihala rokave. Večina ekipe ima že bogate izkušnje iz leta 2013, tako da vsi koraki potekajo po načrtih. Pred tedni je bila na delovnem obisku v Ljubljani tudi številčna zasedba Fibe, ki si je ogledala dvorano, namestitvene kapacitete in medijske prostore ter prižgala zeleno luč. Verjamem, da bo tudi sama promocijska kampanja evropskega prvenstva odmevna in bodo navijači nestrpno čakali na mesec junij.''

Goran Dragić in Jan Oblak slovenska ambasadorja prvenstva
Pol leta pred začetkom košarkarskega spektakla v Ljubljani sta športne navdušence nagovorila dva izjemna slovenska športnika, Goran Dragić in Jan Oblak. ''To bo izjemen turnir in vesel sem, da lahko naša država gosti vrhunske športnice, ki dokazujejo, da so med najboljšimi na parketu," je med drugim dejal Dragić. Navdušenje je izrazil tudi Oblak, brat košarkarske reprezentantke Teje Oblak. "Komaj čakam, da se junija naslednje leto v Ljubljani zberejo najboljše evropske košarkarice. Verjamem, da bodo vse tekme prava poslastica in vrhunski spektakel." Ob tem je FIBA razkrila tudi uradni slogan prvenstva. Le ta se glasi ''Dare to dream'', ki povzema miselnost o pogumu in odločnosti za uspeh ter doseganje tudi najvišjih ciljev.

Na evropskem prvenstvu v Ljubljani in Izraelu bo med 15. in 25. junijem 2023 nastopilo 16 reprezentanc. Poleg Slovenije in Izraela, ki sta kot gostiteljici na EuroBasket neposredno že uvrščeni, se bo na prvenstvo uvrstilo vseh deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance (iz kvote drugouvrščenih reprezentanc sta izvzeti reprezentanci iz skupin F in I).  V primeru, da bosta med temi štirinajstimi potniki na evropsko prvenstvo tudi Slovenija in Izrael, si bo napredovanje priigrala še peta oziroma šesta drugouvrščena reprezentanca. Vstopnico EuroBasketa so si po dveh kvalifikacijskih ciklih že priigrale Italija, Latvija in Španija.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2023

Slovenke, ki nastope v kvalifikacijah izkoriščajo kot pripravo za evropsko prvenstvo so na dosedanjih štirih tekmah zbrale dve zmagi in dva poraza. Premagale so Albanijo in Poljsko ter bile dvakrat poražene proti Turčiji. #rakete se bodo znova zbrale februarja prihodnje leto, ko bo na sporedu še zadnji cikel kvalifikacij. Čakata jih dve domači tekmi, in sicer 9. februarja proti Albaniji ter 12. februarja proti Poljski.

PODSTRAN ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se