Nazaj

Polona Dornik sprejeta v Hram športnih junakov

19
dec.
2017
  • Članice

Ljubljana - V ljubljanskih Stožicah so se danes poklonili dvema vrhunskima slovenskima športnikoma. Košarkarica Polona Dornik in nogometaš Marko Elsner sta bila sprejeta v Hram športnih junakov.

Polona Dornik se je rodila 20. novembra 1962 v Trbovljah, kjer je naredila tudi prve košarkarske korake. Leta 1977 se je priključila ljubljanski Olimpiji, nato pa odšla na Ježico. Z ekipo Ježice je leta 1989 osvojila naslov pokalnih prvakinj Jugoslavije.

Največje uspehe je Dornikova dosegla na reprezentančnem nivoju. Z reprezentanco Jugoslavije je nastopila na dveh olimpijskih igrah. Leta 1984 v Los Angelesu je jugoslovanska reprezentanca zasedla šesto mesto. 196-centimetrov visoka košarkarica je na v povprečju dosegla 11,8 točke in zbrala 5,8 skoka na tekmo.

V Seulu štiri leta pozneje pa so Jugoslovanke stopile na drugo najvišjo stopničko in se okitile s srebrno medaljo. Dornikova je na olimpijskih igrah 1988 v povprečju dosegla 9,8 točke in zbrala 2,4 blokade na tekmo. Na finali tekmi je proti reprezentanci ZDA dosegla 11 točk.

Leta 1980 se je na evropskem prvenstvu veselila bronaste medalje, še mesto višje pa so Jugoslovanke končale na evropskem prvenstvu leta 1987 v Španiji. Za izbrano vrsto Jugoslavije je zbral 194 nastopov.

Leta 1985 je Polona Dornik prejela Bloudkovo plaketo.

Hram slovenskih športnih junakov je bil ustanovljen leta 2011 s strani Društva športnih novinarjev Slovenije. Na seznamu je trenutno 57 športnih legend iz različnih panog. Polona Dornik je prva košarkarica na omenjenem seznamu, kjer pa se že nahaja pet košarkarjev. Leta 2012 so bili v Hram športnih junakov sprejeti Ivo Daneu, Aljoša Žorga in Vinko Jelovac, leto kasneje pa še Peter Vilfan. Kot zadnji je bil leta 2015 v hram sprejet nekdanji selektor slovenske reprezentance Jure Zdovc.

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se