Nazaj

Pred Slovenkami padla še Kitajska

21
jun.
2019
  • Članice

Riga – Slovenske košarkarice so v Rigi generalko pred bližajočim evropskim prvenstvom začele s tekmo proti zasedbi Kitajske. Kitajke, ki kljub svoji višini gojijo zelo hitro košarko, so bile po pričakovanjih zelo neugodne nasprotnice. Izbranke selektorja Damirja Grgića so vodile skoraj vso tekmo, zmago z 72:68 pa so potrdile v zadnjih trenutkih tekme.

PRIPRAVLJALNA TEKMA V PRIPRAVAH NA EVROPSKO PRVENSTVO 2019
TURNIR V LATVIJI, Riga – dvorana Arena Riga


KITAJSKA : SLOVENIJA 68:72 (49:55, 36:40, 17:21)
Strelke za Slovenijo: Krošelj 2, Oblak 8 (5 podaj), Prezelj 4, Seničar 3, Goršič, Barič 12 (6 skokov in 4 podaje), Jakovina, Lisec 15 (7 skokov in 4 podaje), Friškovec 9, Evans 19 (4 skoki).

STATISTIKA TEKME

Selektor Damir Grgić je tekmo začel s peterko, ki bo tudi na evropskem prvenstvu udarna moč slovenske reprezentance. Kapetanka Nika Barič, Teja Oblak, Annamaria Prezelj, Shante Evans in Eva Lisec so v uvodnih minutah sicer imele nekaj težav z visokimi Kitajkami, a so se kmalu prilagodile na njihovo igro. Tako so začetni zaostanek hitro izničile in predvsem po zaslugi agresivne obrambe prevzele pobudo na parketu. Prvo četrtino so dobile z izidom 21:17.

Selektor Grgić je z menjavami narekoval visok ritem igre in, ko je Slovenkam steklo še v napadu, so v 13. minuti vodile že za 11 točk (30:19). Kitajke pa se razumljivo niso predale. Svoji igri so dodale še širino v napadu, zadele nekaj trojk in se znova približale. Druga četrtina se je tako končala z neodločenim izidom in slovenske reprezentantke so še naprej vodile s štirimi točkami prednosti (40:36).

Tudi v tretji četrtini se razmerje moči na parketu ni spremenilo. Tretjo četrtino so za dve točki (15:13) dobile Slovenke, po tridesetih minutah vodile s 55:49 in jasno je bilo, da bo o zmagovalkah odločala zadnja četrtina. Slabe tri minute pred koncem so Kitajke izenačile na 62, se vrnile tudi po trojki Eve Lisec, njihovo usodo pa sta dokončno zapečatili Nika Barič in Shante Evans. Slednja je zmago 72:68 potrdila z zadetima prostima metoma v zadnji sekundi tekme.

V soboto bodo slovenske košarkarice odigrale še zadnjo, osmo tekmo v pripravah na evropsko prvenstvo, ki se začne že v četrtek. Pomerile se bodo z reprezentanco Latvije. Slednja v pripravljalnem obdobju kaže zelo dobre igre. V uvodu je sicer izgubila proti Franciji in Turčiji, nato pa premagala Bosno in Hercegovino, Češko ter dvakrat Madžarsko in na zadnji tekmi še Kitajsko s 74:56. Tekma v Areni Riga se bo začela ob 17.40 uri.

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
"Igralkam in štabu čestitam za zgodovinsko zmago. Igrati in zmagati tekmo proti takšni reprezentanci kot je Kitajska, nam je v veliko čast in pokazatelj, da je slovenska ženska košarka v zadnjih letih res v velikem vzponu. Sicer pa je za nami zelo težka tekma. Lahko bi rekli, da je bila prava prvenstvena. Sodniki so pustili igro z veliko pretepa in tudi s tega vidika nam je ta tekma zelo prav prišla. Mislim, da smo v solidni formi. Jutri nas proti Latviji čaka še generalka pred prvenstvom. Prepričan sem, da nas čaka nova napeta tekma. Neke stvari v naši igri bomo skušali še skriti, določene pomanjkljivosti odpraviti, da se s čim boljšo popotnico odpravimo v Niš.''
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se