FeelGood košarka

Razvoj gibalnih sposobnosti otrok je nekaj, česar ni smiselno zanemarjati in o tem je vredno razmišljati že kmalu po rojstvu. Gibalna inteligenca je pomemben dejavnik v razvoju malčkov ter malčic in bolj kot se njenega pomena zavedamo, več pozornosti smo tej temi pripravljeni posvetiti. Zavedati se moramo tudi, da so najboljše rešitve strokovne, interdisciplinarne in predvsem premišljene.

Ukvarjanje s športom je najbolj očiten in logičen motivator gibalnega razvoja, vendar se je tudi pri športu potrebno ozirati na strokovne okoliščine in sprejemati pravilne odločitve za dobro otrok.

Košarkarska zveza Slovenije je zato v sodelovanju s partnerskim podjetjem FEELGOOD razvila celovit program razvoja gibalnih sposobnosti, ki se osredotoča na razvoj veščin otroka v različnih obdobjih. Program vključuje različne strokovne pristope, rdeča nit aktivnosti pa je v celoti povezana z najlepšo od vseh iger z žogo, s košarko.

Osnovno načelo programa FEELGOOD KOŠARKA temelji na razumevanju smiselnosti vadbe. Košarkarska igra mora biti v tem obdobju igra v pravem pomenu besede. Cilj je pravilno gibanje, ne dosežek, vadba pa mora krepiti tudi kreativno razmišljanje. Obdobje do 12. leta starosti ne sme biti obdobje tekmovalnosti, zmag, porazov, razočaranj in poškodb, ampak čas zmagovalne koordinacije, motoričnega učenja, krepitve vzdržljivosti, posluha in sodelovanja ter otroškega veselja in radosti.

Znanstvena dognanja pedagogike, sociologije in psihologije dajejo splošne smernice, kako se dela z otroki, kakšne so njihove prirojene lastnosti v določeni starosti, kakšna bi naj bila njihova vzgoja in kako naj bi jih pripeljali do socialno osveščenega človeka.

Strokovna literatura, ki se neposredno dotika mladih športnikov konkretno govori o planiranju dela, o metodah, ki naj bi jih uporabljali, o spremljevalnih disciplinah, ki pripeljejo nas in potencialne kandidate do optimalnih rezultatov.

Izobraževanja, ki se izvajajo pod okriljem Fakultete za šport ali posameznih panožnih zvez, se naslanjajo na to literaturo in dognanja znanosti ter jo bodočim trenerjem korektno podajajo.

Kljub vsemu naštetemu pa se v športnih okoljih izbira kader za delo z najmlajšimi, ki je prišel skozi trenersko sito, ne izbira pa vedno pravih načinov za uresničevanje zastavljenih ciljev.
 
DANAŠNJI ŠPORT MLADIH OPREDELJUJE:
1. Zgodnja specializacija, enolične obremenitve (poškodbe pri mladih športnikih na katere opozarjajo medicinski strokovnjaki)
2. Prevelika količina vadbe pri mladih športnikih, kar pripelje do prezgodnje nasičenosti z izbranim športom pri mladostnikih
3. Neustrezna rezultatska usmerjenost (proces vadbe podrejen rezultatu, ne glede na individualen košarkarski in splošen razvoj otrok)


Z izbranim programom se želimo približati teoretično smiselno zastavljenemu sistemu, ki se ukvarja s športnim razvojem otrok in povečati bazo zdravih ustvarjalnih in motiviranih mladih športnikov.

Trenerjem mlajših kategorij želimo ponuditi okolje, kjer lahko tudi praktično preizkusijo tovrstne principe dela.

SPLOŠNI CILJI PROGRAMA
Vzpostavitev optimalnih pogojev za splošni razvoj: treniranje naj bi vključevalo kar se da veliko aktivnosti, ki vzpodbujajo razvoj motoričnih sposobnosti;
Razvoj medsebojnih odnosov in dela v skupini: otroci v skupinah razvijajo posebne odnose, odnosi med posamezniki vplivajo na njihov razvoj in delovanje v skupini;
Zdravo in športno življenje: navajanje otrok na zdrav način razmišljanja, zavedanja svojega zdravega telesa, hkrati pa spoznavanje naporov, ki so potrebni za doseganje kateregakoli cilja.

POSEBNI CILJI PROGRAMA
Povečevati zanimanje za košarko: z zanimivo, pestro, dinamično vadbo povečujemo zanimanje za košarko, posredno pa vadeči posamezniki vplivajo na svoje prijatelje, sošolce, sorodnike …,
Utrjevati delovne navade: z doslednim obiskom vadbe, zavzetim delom, pripravo in pospravljanjem stvari za vadbo, sodelovanjem in pomočjo soigralcem posamezniki zvišujejo in utrjujejo delovne navade,
Razviti splošne psihofizične lastnosti: s primerno vadbo vplivamo na iznajdljivost, organiziranost, prodornost, iniciativnost … ter pospešujemo njihov razvoj,
Razvoj posebnih košarkarskih lastnosti,
Vključevanje v proces vadbe: z organiziranim treniranjem zvišujemo verjetnost, da bomo v vzgojili potencialne košarkarje oziroma, da bodo ti vključeni v nadaljnje selekcioniranje.

O PROGRAMU
IZVAJALCI PROGRAMA
CENA PROGRAMA
TERMINI VADB
PRIJAVNI OBRAZEC

IZJAVA O VARSTVU OSEBNIH PODATKOV

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se