Kaj je E-šport?

Elektronski šport ali e-šport (tudi ešport) je ime za aktivnost tekmovalnega igranja videoiger, bodisi preko računalnika, konzole ali mobilne naprave. Z začetkom v Južni Koreji konec devetdesetih let prejšnjega tisočletja, sedaj tudi turnirji v Evropi in ZDA pričenjajo polniti stadione z več deset tisoč gledalci v živo in milijoni od doma.

Vse več velikih organizacij iz največjih svetovnih športov vstopa v segment s svojimi ekipami (Miami Heat, Philadelphia 76ers iz NBA, New England Patriots, Miami Dolphins iz NFL, Colorado Avalanche, Philadelphia Flyers iz NHL… Gre za razmeroma nov pojav, ki združuje industrije športa, tehnologije, kulture in poslovanja.

Medtem, ko je iz naslova vključevanja pozitiven širok nabor tekmovalnih iger, se e-športna skupnost fragmentira na manjše skupnosti po posameznih igrah. Le-te so popolnoma drugačne in pogosto zelo fokusirane - krivulja zahtevnosti za dosego dobrega nivoja igranja je zelo strma. Za tekmovalno udejstvovanje je potrebno toliko vloženega truda, da igralci skoraj brez izjem igrajo in sledijo ekskluzivno samo eni igri. Posledično takšne manjše skupnosti pogosto ne vedo ena za drugo oz. za aktivnosti na širši sceni. Vseeno pa je vsaka od zgoraj navedenih del zgodbe e-športov, v katere je redno ali občasno vključenih več kot 280 milijonov ljudi po svetu.

V Sloveniji vsaj občasno igre na katerikoli napravi igra 73 % prebivalcev Slovenije. Od teh vsaj nekajkrat letno igre igra 97 % vprašanih, vsak dan ali skoraj vsak dan pa skoraj četrtina (23 %). Več kot 10 Slovencev se preživlja s profesionalnim igranjem videoiger, občasnih igralcev videoiger je v Sloveniji 697.000, 40 tisoč od teh je e-športnikov. Največji slovenski dogodek je EPICENTER, ki ga organizira Društvo za elektronske športe - spid.si, s 500 igralci na dogodek in 20% stopnjo rasti iz dogodka v dogodek. Populacija tekmovalnih igralcev je 90% moških, z venomer večjim deležem žensk, starosti med 13 in 29. Zadnji slovenski up v igri Fortnite, ki si je pred nekaj tedni priigral 80.000 € na evropskem prvenstvu, Tai "Tayson" Starčič, je star le 16 let.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se