Kaj je Košarkarski Superšolar?

Glavni namen Košarkarskega Superšolarja je športna vzgoja otrok ter mladine in skrb za to, da bodo šport, košarka in skrb za zdravo telo tudi v naslednjih rodovih nekaj, za kar je vredno vložiti čas ter energijo in je tudi promocija košarke ter krepitev temeljev množičnosti ukvarjanja s košarko v Sloveniji.


Košarkarski Superšolar je program krovne košarkarske organizacije – Košarkarske zveze Slovenije. Namenjeno je učenkam in učencem vseh slovenskih osnovnih šol, poteka v dveh delih, razdeljeno pa je v tri starostne kategorije, in sicer U14 (učenci in učenke od 12. do 14. leta starosti ), U12 (učenci in učenke od 10. do 12. leta starosti) in U10 (nastop mešanih ekip do 10. leta starosti). Razpršeno je po vsej Sloveniji, saj je v prvem delu razdeljeno na 16 regijskih centrov, tako da so v program enakovredno vključene tako šole iz večjih mest, kot manjše šole iz manjših slovenskih krajev.


Tekmovanje poteka po večkratnem turnirskem ali ligaškem sistemu. Na košarkarskih igriščih se tako v prvem delu tekmovanjadruži prek 5000 otrok in aktivno sodeluje 250 trenerjev športne vzgoje in trenerjev. Na državno raven (drugi del) se uvrsti 123 šolskih ekip/šol, torej je v program še naprej aktivno vključenih 1845 otrok in 123 pedagoških delavcev (profesorjev športne vzgoje, trenerjev, mentorjev, …)

Na državni ravni je pod okriljem KZS in v sodelovanju s šolami udeleženkami ter lokalnimi klubi organizirano 72 turnirjev po vsej Sloveniji (posamezen turnir je organiziran na eni izmed šol udeleženk). Na posameznem turnirju so odigrane tri tekme, kar letno znaša cca 430 ur programa.

PREDSTAVITEV KOŠARKARSKEGA SUPERŠOLARJA (SLOVENSKA RAZLIČICA)

PREDSTAVITEV KOŠARKARSKEGA SUPERŠOLARJA (ANGLEŠKA RAZLIČICA)

ZGODOVINA

Košarkarsko tekmovanje Košarkarski Superšolar (nekdanji Pionirski festival) je najstarejše organizirano ekipno šolsko tekmovanje v Sloveniji, saj prva izvedba tega tekmovanja v kategoriji starejših dečkov sega v daljne leto 1966. Tako je Košarkarski Superšolar na področju šolskega športa v Sloveniji postal vzorčni model številnim ostalim športom in v vseh teh letih ostal sopomenka za množičnost in druženje na športnih igriščih.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se