Nazaj

Reprezentanca v košarki 3x3 se pripravlja na kvalifikacije za OI

12
mar.
2021
  • Košarka 3x3

Ljubljana – Avstrijski Gradec bo med 26. in 30. majem gostil prvi olimpijski kvalifikacijski turnir v košarki 3x3. Vozovnico za olimpijske igre v Tokiu, kjer bo košarka 3x3 doživela premiero v olimpijski družini, bo lovilo po 20 moških in ženskih reprezentanc. V moški kategoriji bodo na uresničitev sanj vsakega športnika upali tudi slovenski reprezentanti.

Slovenska reprezentanca bo nastopila v skupini C skupaj s Francijo, Katarjem, Filipini in Dominikansko republiko. V skupini A so Mongolija, Poljska, Brazilija, Turčija in Češka, v skupini B ZDA, Litva, Belgija, Južna Koreja in Kazahstan (v zadnjem trenutku je zamenjal Novo Zelandijo), v skupini D pa Nizozemska Latvija, Kanada, Hrvaška in Avstrija. V izločilne dvoboje se uvrstita po dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine, slovenska skupina C pa se v četrtfinalu križa s skupino A.

V Tokio bodo tako med fanti, kot dekleti potovale tri najboljše reprezentance iz turnirja v Gradcu. Te se bodo pridružile Japonski, Srbiji, Rusiji in Kitajski pri fantih ter Rusiji, Kitajski, Mongoliji in Romuniji pri dekletih, ki so na olimpijski turnir uvrščene neposredno. Na igrah bo v vsaki kategoriji namreč nastopilo osem reprezentanc.

Zadnjega potnika na poletne olimpijske igre bo dal drugi kvalifikacijski turnir v madžarskem Debrecenu, ki bo na sporedu od 4. do 6. junija. Slovenska moška reprezentanca bo na Madžarskem nastopila v primeru, če si nastopa na OI ne bi zagotovila že na turnirju v Gradcu.

Slovenska reprezentanca se na turnir v Gradcu že pospešeno pripravlja. Treningi potekajo štirikrat do petkrat tedensko v športni dvorani Baza oziroma dvorani Gimnazije Šentvid. Poleg taktičnega uigravanja kandidati za reprezentančni dres veliko pozornost namenjajo telesni pripravi, za kar z usklajenim programom skrbi partner Košarkarske zveze Slovenije 2A Sports LAB pod vodstvom Anžeta Zdolška. V nadaljevanju priprav naj bi reprezentanca odigrala nekaj pripravljalnih tekem z reprezentancama Hrvaške in Srbije, poleg tega pa upa tudi na nastop na kakšnem pripravljalnem turnirju.

Reprezentančni kandidati za nastop na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Gradcu so Gašper Ovnik, Simon Finžgar, Adin Kavgić, Anže Srebovt, Tjaž Rotar, Mensud Julević, Milan Kovačević, Gašper Jordan Rojko in Stojan Đekanović, na pripravah pa so na pomoč priskočili še Mirko Mulalić, Jakob Jesih in Dejan Mlakar.

Matic Vidic, selektor slovenske reprezentance v košarki 3x3:
''Program dela za naslednje tri mesece je zastavljen. Res pa je, da je trenutna epidemiološka situacija zelo nepredvidljiva in sama izvedba programa zahteva kar nekaj prilagajanja. Nastop na olimpijskih igrah so sanje vsakega športnika, tako da so motiv in želje reprezentance jasne. Pri tem pa vsekakor nismo osamljeni in čaka nas izjemno težko delo. V lovu olimpijske vozovnice smo ena izmed šestih reprezentanc, ki ima dve priložnosti. Verjamem v ekipo in prepričan sem, da bomo vsi skupaj naredili vse, da se bomo veselili poti v Tokio.''

Gašper Ovnik, kapetan slovenske reprezentance v košarki 3x3:
'' S soigralci se že nekaj časa zavzeto pripravljamo na kvalifikacije za olimpijske igre. Košarkarska zveza Slovenije nam je zagotovila odlične pogoje za delo in vzdušje na treningih je res super. Največ poudarka namenjamo telesni pripravi in uigravanju, saj je bil premor kar dolg, zaradi epidemije koronavirusa pa je odpadlo tudi nekaj turnirjev. Vsi si želimo dokazati, da si Slovenija po vseh teh uspešnih letih na zemljevidu košarke 3x3 zasluži tudi mesto na olimpijskih igrah. Verjamem, da vsi že komaj čakamo na kvalifikacijski turnir in sem prepričan, da se bomo dobro pripravljeni spustili v boj za vozovnico za Tokio.''
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se