#mojtim v kvalifikacijah za SP 2023


Svetovno prvenstvo bo na sporedu med 25. avgustom in 10. septembrom leta 2023, gostile pa ga bodo Indonezija (Džakarta), Japonska (Okinava) in Filipini (Manila). Sistem kvalifikacij za nastop na prvenstvu, ki ga je FIBA uvedla leta 2017 ostaja nespremenjen. V 15-mesečnem obdobju bo na sporedu šest kvalifikacijskih oken, ki se bodo istočasno odvijala v Afriki, Ameriki, Aziji (vključno z Oceanijo) in Evropi. Kvalifikacije bodo potekale od novembra 2021 do februarja 2023.

Za nastop na prvenstvu se bo sicer potegovalo 80 reprezentanc, odigranih pa bo 420 tekem. V afriškem delu kvalifikacij bo nastopilo 16 reprezentanc (5 mest na prvenstvu), v ameriškem prav tako 16 reprezentanc (7 mest na prvenstvu), 16 reprezentanc pa bo nastopilo tudi v azijskem (vključno z Oceanijo) delu (6 mest na prvenstvu). V evropskem delu kvalifikacij bo nastopilo 32 reprezentanc, ki se bo borilo za 12 prostih mest na prvenstvu. Filipini in Japonska sta kot gostitelja že neposredno uvrščena na svetovno prvenstvo, Indonezija pa si bo neposredno vstopnico lahko priigrala z uvrstitvijo v četrtfinale azijskega pokala. Na svetovnem prvenstvu bo zaigralo 32 reprezentanc.

Evropski del kvalifikacij za svetovno prvenstvo

V evropski del kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu se je podalo 32 reprezentanc, ki so bile razporejene v osem skupin s štirimi ekipami (A-H). Vsako moštvo je v tem delu tekmovanja odigralo šest tekem (tri doma in tri v gosteh), v treh tekmovalnih oknih.

Po šestih odigranih tekmah v drugi del kvalifikacij iz skupinskega dela napredujejo prve tri reprezentance iz vsake od osmih skupin in tvorijo nove štiri skupine po sistemu (I=A+B, J=C+D, K=E+F in L=G+H). Vsi rezultati iz prvega dela kvalifikacij se prenašajo.

#mojtim je nastopil v skupini C, v kateri so na prvem mestu zasluženo končali Finci (5 zmag in 1 poraz), drugi so Slovenci (4 zmage in 2 poraza) ter tretji Švedi (2 zmagi in 4 porazi). Slovenska skupina C se združi s skupino D v kateri so igrali Izrael, Nemčija, Estonija in Poljska. Prvo mesto je osvojila Nemčija (5 zmag in 1 poraz), drugi je bil Izrael (3 zmage in 3 porazi) ter tretja Estonija (2 zmagi in 4 porazi).

Tudi v drugem delu vsako reprezentanco čaka šest tekem, po tri na domačem igrišču in tri v gosteh. Drugi del bo na sporedu 25. in 28. avgusta 2022, 10. in 13. novembra 2022 ter 24. in 27. februarja 2023. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc - prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela kvalifikacij (I, J, K in L).
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se