Nazaj

Slovenija brez organizacije EuroBasketa 2021

15
jul.
2019
  • Člani
  • Članice

München – Slovenski košarkarski navdušenci na žalost ne bodo mogli spremljati novega EuroBasketa na domačih tleh. Člani odbora FIBA Europe namreč Sloveniji, kljub odlični zasnovi, pripravi in predstavitvi projekta ter dejstvu, da poleg Nemčije, Italije in Češke v tem trenutku edina izpolnjuje vse zahtevane kriterije, niso zaupali organizacije ene od skupin evropskega prvenstva leta 2021. Prvenstvo bo potekalo na Češkem, v Gruziji, Italiji ter Nemčiji, kjer se bo odvijal tudi sklepni del. Ženski EuroBasket bo istega leta na sporedu v Franciji in Španiji.

Aktualni evropski prvaki iz Carigrada naslova evropskih prvakov torej ne bodo branili na domačem parketu v ljubljanski Areni Stožice. Skupinski del prvenstva bodo gostili Češka (Praga), Gruzija (Tbilisi), Italija (Milano) in Nemčija (Köln). Izločilni dvoboji EuroBasketa bodo na sporedu v nemškem Berlinu. Brez organizacije prvenstva sta poleg Slovenije ostali Madžarska in Estonija. EuroBasket bo na sporedu med 2. in 19. septembrom 2021.

Omenjeni štirje organizatorji prihajajočega EuroBasketa so že neposredno uvrščeni na prvenstvo. Po trenutni zamisli FIBA Europe je prav tako jasno, da bodo te reprezentance kljub temu igrale kvalifikacije. Ni pa še povsem znano, ali bodo njihovi rezultati šteli in koliko ekip se bo iz teh skupin uvrstilo na EP. Žreb kvalifikacijskih skupin bo v ponedeljek, 22. julija, prav tako v Münchnu.

Sicer pa je sistem kvalifikacij spremenjen v primerjavi z zadnjimi kvalifikacijami, saj bodo prvenstva zdaj potekala na štiri leta. Dvaintrideset ekip bo razdeljenih v osem skupin, tekme pa bodo odigrane v treh terminih oziroma kvalifikacijskih oknih – med 17. in 25. februarjem 2020, med 23. novembrom in 1. decembrom 2020 ter med 15. in 23. februarjem 2021. Na EP se bodo uvrstile po tri ekipe iz vsake skupine.

Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije:
"Čestitam vsem izbranim gostiteljem za organizacijo evropskega prvenstva leta 2021. Zahvaljujem se vsem sodelavcem na Košarkarski zvezi Slovenije za izredno pripravo in prezentacijo naše kandidature. Žal se ni izšlo, da bi Ljubljana dobila izvedbo ene skupine EuroBasketa, čeprav je bilo narejeno vse, da bi se to zgodilo. Upamo, da bo dogodek vrhunski. Izbrani gostitelji so dobri, upam pa, da bo tudi Gruzija izpolnila svoje obljube o dokončanju izgradnje nove dvorane.''

Prvenstvo deklet v Franciji in Španiji
Ponedeljkovo dogajanje v Münchnu so z zanimanjem spremljali tudi ljubitelji ženske košarke. Člani odbora FIBA Europe so namreč prav tako izbrali organizatorja ženskega EuroBasketa leta 2021. Kandidaturo za organizacijo evropskega prvenstva so vložile Švedska, Ukrajina ter s skupno kandidaturo Francija in Španija. Člani odbora FIBA Europe so s svojimi glasovi odločili, da bosta prvenstvo gostili finalistki letošnjega EuroBasketa, tako da se bo 38. evropsko prvenstvo med 17. in 27. junijem 2021 odvijalo v Franciji in Španiji. Skupinski del bo potekal v Valenciji ter Lyonu, izločilni del prvenstva pa se bo igral v Parizu.

Slovenke, ki so na pravkar končanem prvenstvu v Beogradu osvojile 10. mesto, bodo tekmice v kvalifikacijah prav tako dobile na že omenjenem ponedeljkovem žrebu, 22. julija. Pri dekletih bodo reprezentančna okna za igranje tekem med 10. in 18. novembrom 2019, med 8. in 16. novembrom 2020 ter med 31. januarjem in 8. februarjem 2021.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se