Nazaj

Teden košarkarskih spominov

20
maj
2020
  • Člani

Ljubljana – V letu, ko Košarkarska zveza Slovenije praznuje 70 let obstoja je prav, da se spomnimo dveh pomembnih majskih košarkarskih dogodkov. 20. maja 1992 je slovenska košarkarska reprezentanca v Slovenskih Konjicah odigrala svojo prvo uradno tekmo, 24. maja pred natanko petdesetimi leti, pa so se v ljubljanskem Tivoliju Ivo Daneu, Aljoša Žorga, Vinko Jelovac in soigralci v dresu jugoslovanske reprezentance veselili prvega izmed treh naslovov svetovnega prvaka.

26. januarja 1992 leta so se na gradu Bogenšperk slovesno ustanovile državne košarkarske reprezentance. Kasneje tega dne so se v litijski športni dvorani v medsebojnih tekmah že predstavili reprezentančni kandidati do 22 let, kandidati za olimpijsko reprezentanco in kandidatke za žensko člansko reprezentanco.

Prvo neuradno mednarodno tekmo so Slovenci sicer 8. maja v Tolminu odigrali proti Univerzi Michigan, nekaj dni kasneje pa so dočakali tudi prvo uradno tekmo pod slovensko zastavo. 20. maja 1992 so se Sagadinovi izbranci v prijateljski tekmi v Slovenskih Konjicah pomerili s Hrvaško, ki je pričakovano slavila zmago. Za Hrvate, ki so nekoliko pozneje na olimpijskih igrah v Barceloni osvojili celo srebrno odličje, so tedaj igrali zvezdniki, kot so Dražen Petrović, Dino Rađa in Toni Kukoč. Slovenski dres pa so ponosno nosili Teoman Alibegović, Peter Vilfan, Slavko Kotnik, Žarko Đurišić, Roman Horvat, Dušan Hauptman, Boris Gorenc, Jaka  Daneu, Vlado Mičunovič, Primož Bačar, Zoran Golc, Bojan Brodnik in Darko Mirt.

Slovenske Konjice, 20. maj 1992, pripravljalna tekma:
SLOVENIJA : HRVAŠKA 74:93 (32:53)

Strelci za slovensko reprezentanco: Alibegović 16, Vilfan 14, Kotnik 10, Đurišić 9, Horvat 8, Hauptman 7, Gorenc 4, Daneu 2, Mičunovič 2, Bačar 2, Golc, Brodnik, Mirt.

TEKME SKOZI LETA SLOVENSKE MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Polna Hala Tivoli popeljala Jugoslavijo do naslova
Med 10. in 24. majem leta 1970 je Jugoslavija organizirala košarkarsko svetovno prvenstvo. Predtekmovanja so pripravili v Sarajevu, Splitu in Karlovcu, za prizorišče zaključnih bojev pa so izbrali ljubljansko Halo Tivoli. Jugoslovanska izbrana vrsta, v kateri so zaigrali tudi Ivo Daneu, Aljoša Žorga in Vinko Jelovac je bila kot gostiteljica neposredno uvrščena v Ljubljano. Boj za medalje je bil odigran še po starem sistemu. Tako ni šlo za boj na izpadanje, pač pa se je po ligaškem sistemu vsaka reprezentanca pomerila z vsako.

Domača izbrana vrsta je košarkarski mundial začela uspešno. S 66:63 je ugnala zahodne sosede Italijane. Sledil je obračun s poznejšimi podprvaki Brazilci, ki pa so jih Jugoslovani premagali s kar 80:55. Varovanci trenerja Žeravice nato niso imeli veliko dela s Čehoslovaško (94:84) in Urugvajem (63:45). V odločilni tekmi se je gostiteljica pomerila z ZDA. Jugoslavija je ves čas imela pobudo in polčas dobila s 35:32, na koncu pa so slavila s 70:63. Sledila je še tekma s Sovjetsko zvezo, ki pa ni več odločala o ničemer. Jugoslavija si je lahko privoščila poraz (72:87) in se pred bučno domačo publiko pred petdesetimi leti veselila prvega izmed treh naslovov svetovnega prvaka.

VSE O SVETOVEM PRVENSTVU LETA 1970
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se