Nazaj

Tekmice na svetovnem prvenstvu dobila tudi dekliška reprezentanca do 17 let

22
mar.
2022
  • Dekleta U18
  • Dekleta U16
  • Dekleta U17

Budimpešta/Ljubljana – Potem ko so minuli konec tedna tekmece na svetovnem prvenstvu dobili fantje do 17 leta starosti, je Mednarodna košarkarska organizacija FIBA danes v Budimpešti izvedla še žreb svetovnega prvenstva za dekleta. Slednje bo med 9. in 17. julijem potekalo v madžarskem Debrecenu. Med košarkarsko elito bodo prvič zaigrale tudi Slovenke.

Tudi pri dekletih bo na svetovnem prvenstvu zaigralo 16 reprezentanc. Štiri reprezentance, ki bodo predstavljale Azijo oziroma Oceanijo bodo znane po njihovem junijskem kontinentalnem prvenstvu, iz Amerike bodo nastopile Združene države Amerike, Kanada, Mehika in Argentina, iz Afrike Egipt in Mali ter iz Evrope gostiteljica Madžarska, Francija, Nemčija, Slovenija in Španija.

Vezano na zadnje sankcije za ruske športnike, bo zadnjo sodelujočo reprezentanco iz evropskega dela pravočasno določil Izvršni odbor Fibe. V žrebu se bo tako namesto Rusije za to reprezentanco pojavilo ime TBD. Sodelujoče ekipe so razdeljene v štiri skupine, pri žrebu pa so bila upoštevana določena geografska načela.

SKUPINA A: Mehika, Madžarska, TBD, Azija2
SKUPINA B: Azija1, Francija, Argentina, Slovenija
SKUPINA C: Egipt, Kanada, Španija, Azija3
SKUPINA D: Nemčija, Združene države Amerike, Mali, Azija4

Po odigranih tekmah skupinskega dela vse ekipe napredujejo v osmino finala, v katerem se križata skupini A in B (A1: B4, A2:B3, A3:B2, A4:B1) ter C in D (C1:D4, C2:D3, C3:D2, C4:C1). Zmagovalke tekem osmine finala se uvrstijo v četrtfinale in nadaljujejo z boji za medalje, poraženke pa igrajo tekme za razvrstitev od 9. do 16. mesta.

SPLETNA STRAN SVETOVNEGA PRVENSTVA ZA DEKLETA DO 17 LET

Mirko Jurjavčič, vodja reprezentanc mlajših starostnih kategorij:
''Udeležba naših deklet na svetovnem prvenstvu U17 bo v prvi vrsti pomenila največjo nagrado za vrhunske nastope na zadnjem prvenstvu U16, leta 2021 na Portugalskem. Dekleta, ki bodo nastopala na svetovnem prvenstvu na Madžarskem, predstavljajo zelo nadarjeno generacijo košarkaric, za katere si želimo, da bodo Slovenijo v prihodnje predstavljale tudi v članski kategoriji. Žreb nam je namenil zelo močno skupino, vendar kljub temu upamo, da bomo v osmini finala, ko se začnejo tekme na izpadanje, imeli čim bolj enakovrednega nasprotnika.''

Naslov svetovnih prvakinj v kategoriji do 17 let branijo ameriške košarkarice. Slednje so od leta 2010, ko je FIBA uvedla svetovno prvenstvo za to starostno kategorijo, sicer osvojile štiri naslove prvakinj. Le leta 2016 so jim krono snele Avstralke.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se