Nazaj

To poletje nas čaka HUD BASKET

31
mar.
2021
  • Košarka 3x3

Ljubljana – Za nami je sedemnajst izjemno uspešnih sezon državnega prvenstva v košarki 3x3, ki velja za uradno najstarejše državno prvenstvo v tej panogi na svetu. V tem času je košarka 3x3 postala olimpijski šport, Slovenci pa smo, poleg vrhunskih rezultatov naših ekip na vseh ravneh, v svetu izjemno priznani tudi kot organizatorji tekmovanj. V novo sezono se košarka 3x3 podaja s prenovljenim sistemom tekmovanja državnega prvenstva ter novo celostno grafično podobo. Prepričani smo, da bomo poleti spremljali HUD BASKET. Razpis za izvedbo turnirjev je že na voljo.

Ena izmed največjih teženj Košarkarske zveze Slovenije pri spremembi sistema tekmovanja državnega prvenstva je bila ta, da bi turnirji košarke 3x3 gostovali v čim več slovenskih krajih. Tako je tekmovanje razširjeno na tri ravni in s tem je igralcem ponujenih še več možnosti igranja. Poleg tega bodo vsi turnirji zajeti v uradnem koledarju tekmovanja v izogib prekrivanju turnirjev v isti regiji na isti dan.

Turnirji najnižje ravni tekmovanja se imenujejo turnirji serije Lokalc in edini niso neposredno povezani z državnim prvenstvom. Osnovna ideja je umestitev turnirjev v tekmovalni koledar Košarkarske zveze Slovenije, poenotenje pravil igre in pomoč lokalnim organizatorjem pri izvedbi tekmovanja.

Naslednja stopnja turnirjev je poimenovana turnirji serije Regionalc. Na teh turnirjih bo tekmovanje potekalo v najmanj dveh starostnih kategorijah (prosta izbira lokalnega izvajalca katere kategorije bo izvedel), turnir pa bo umeščen v uradni koledar tekmovanj KZS. Ekipe bodo v vseh kategorijah zbirale točke te serije turnirjev in si s tem lahko priigrale tudi vstopnico za nastop na velikem finalu državnega prvenstva.

Turnirji, ki nosijo ime Državc bodo najbolj prestižna oblika državnega prvenstva na igriščih košarke 3x3. Na tej ravni bodo ekipe nastopile v šestih kategorijah, razpored turnirja pa bo uniformiran. Kategorije MU15, MU18 in ŽU18 bodo za prijavo popolnoma odprte, v preostalih pa si bodo ekipe, ob tistih, ki so neposredno uvrščene v glavni del, možnost igranja v skupinskem delu skušale priigrati preko kvalifikacij. Ekipe bodo na turnirjih serije Državc zbirale točke in prav končne lestvice bodo merilo za uvrstitev na finalni turnir.

Finalni turnir bo še naprej krona državnega prvenstva. Na njem bo nastopilo dvanajst najboljših ekip v članski kategoriji ter po šest najboljših ekip v preostalih petih kategorijah (članice, mlajši člani U23, mladinci U18, mladinke U18, kadeti U15). Slednje se bodo 13. avgusta v pravem spektaklu, ki ga lahko ponudi le HUD BASKET, potegovale za naslov 18. sezone državnega prvenstva v košarki 3x3.


Kako do nastopa na finalnem turnirju HUD BASKET?

Regionalc - Za uvrstitev na finalni turnir državnega prvenstva v članski konkurenci prek serije turnirjev Regionalc potrebuješ dovolj hudo ekipo, ki bo po koncu vseh turnirjev tega tekmovanja na lestvici uvrščena med šest najboljših ekip. Teh šest ekip se bo med seboj pomerilo na zadnji postaji Državca in zmagovalec si bo priigral mesto v velikem finalu državnega prvenstva. V mlajših kategorijah turnirjev Regionalca pa se bo neposredno na finalni turnir DP uvrstila najbolj huda ekipa v posamezni kategoriji, ki bo nastopila na najmanj treh turnirjih te ravni tekmovanja.

Državc - Eno mesto v velikem finalnem spektaklu državnega prvenstva v vseh kategorijah bodo torej zasedle najboljše ekipe turnirjev serije Regionalc. Preostala mesta bodo zapolnile najbolj hude ekipe turnirjev serije Državc. V članski kategoriji bo tako v finalu na voljo še enajst prostih mest, med katerimi bodo tri mesta pripadla najboljšim trem slovenskim ekipam turnirjev Fibine svetovne serije. Za preostalih osem finalnih vozovnic v članski kategoriji pa bodo merilo zbrane točke ekip na letvici turnirjev serije Državc. V mlajših starostnih kategorijah bo mesto na finalnem turnirju državnega prvenstva lovilo pet najbolj hudih ekip na Državca, preostalo mesto pa bo kot zapisano dobila najbolj huda ekipa iz ravni Regionalca.

VSE O DRŽAVEM PRVENSTVU V KOŠARKI 3X3

Pomembno - Točke med Državcem in Regionalcem se ne seštevajo, kar pomeni, da posamezna ekipa lahko sodeluje na obeh ravneh tekmovanja, saj se točke upoštevajo le znotraj posamezne ravni turnirjev.

Želiš HUD BASKET izvesti v svojem kraju?

Turnirji serije Lokalc, Regionalc in Državc v košarki 3x3 lahko gostujejo tudi v tvojem kraju. Pogoje za izvedbo turnirja ter obrazec za prijavo najdeš na spodnji povezavi. Za izvedbo turnirja se lahko prijavi kdorkoli (klub, društvo, športna zveza, občina, posameznik,…), ki v koledarskem letu 2021 razmišlja o organizaciji kakršnegakoli turnirja v košarki 3x3.

Sezona košarke 3x3 se bo začela v mesecu maju. Turnirji serije Lokalc lahko potekajo skozi celo poletje, turnirji serije Regionalc morajo biti odigrani do 1. avgusta, turnirji serije Državc pa do 7. avgusta. Finalni turnir državnega prvenstva bo v Ljubljani na sporedu 13. avgusta.

Rok za oddajo prijav za izvedbo posameznega turnirja je ponedeljek, 26. april 2021, do 12. ure.

Oddana prijava sicer še ne zagotavlja avtomatično pridobljene izvedbe turnirja. Po izteku roka za prijave bo vodstvo tekmovanja uskladilo tekmovalni koledar, potrdilo lokacije turnirjev ter z izbranimi partnerji sklenila dogovor o izvedbi posameznega turnirja.

PRIJAVA ZA IZVEDBO TURNIRJEV LOKALC, REGIONALC IN DRŽAVC
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se