Nazaj

V pričakovanju praznovanja 70. rojstnega dne KZS

08
jan.
2020
  • Ostalo

Ljubljana – Košarkarska zveza Slovenije v letu 2020 praznuje 70 let delovanja. Ob tej priložnosti bomo skozi leto pripravili več dogodkov, na katerih se bomo družili s številnimi košarkarskimi prijatelji in tako obeležili ta častitljivi jubilej. Za uvod nas v sredo, 15. januarja čaka rojstnodnevna zabava s Klemnom Slakonjo tam, kjer se je vse skupaj začelo – na ljubljanskem Taboru.

Slavnostno leto bomo v krogu klubskih košarkarskih delavcev ter poslovnih partnerjev torej začeli z januarsko rojstnodnevno zabavo, junija bomo pripravili posebno presenečenje in v Stožicah uživali v tekmi moške članske reprezentance, glavno praznovanje ob 70-letnici pa pripravili jeseni, ko bo luč sveta ugledal film o nepozabni poti slovenske moške izbrane vrste na evropski prestol. 

15. januar leta 1950 je bil za slovensko košarko prav poseben dan. Na Taboru v Ljubljani je namreč potekala ustanovna skupščina Košarkarske zveze Slovenije. Izjemno veseli smo, da bomo 70. rojstni dan praznovali v družbi predstavnikov slovenskih košarkarskih klubov, poslovnih partnerjev ter številnih košarkarskih prijateljev ravno tam, kje se je vse skupaj začelo – na ljubljanskem Taboru. 

V letu 2020 Košarkarsko zvezo Slovenije čaka veliko izzivov. Tako na košarkarskem parketu, kot izven njega. Številne aktivnosti bomo predstavili na prvem delu trilogije praznovanja 70-letnice, kjer ne bo manjkala niti prava košarkarska rojstnodnevna zabava. Za to bo s svojo glasbeno zasedbo poskrbel velik košarkarski navdušenec in mojster svojega poklica, Klemen Slakonja.

Klemen Slakonja – mož s 1000 obrazi in glasovi

70. rojstni dan Košarkarske zveze Slovenije oziroma košarkarsko leto 2020 bo popestril tudi izjemni dramski igralec, pevec, televizijski voditelj in izvrsten imitator Klemen Slakonja, ki ga najlažje opišemo kot moža s 1000 obrazi in glasovi.

Ob tem, da je Klemen mojster igralske preobrazbe, humorja in vrhunske glasbene izvedbe, je tudi velik košarkarski navdušenec. To dokazujeta tudi Klemnovi izjemni preobrazbi v Gorana Dragića in Luko Dončića, ki sta postali pravi košarkarski himni ter eni izmed njegovih najljubših igralsko glasbenih mojstrovin, ki na spletu beležijo milijonske oglede. Klemnove nepozabne preobrazbe in imitacije si lahko ogledate na njegovi spletni strani oziroma YouTube kanalu.

Sicer pa je Klemen Slakonja v zadnjem obdobju Slovenijo navdušil z glasbeno komedijo, ki jo je ustvaril skupaj z imenitnim Big Bandom RTV Slovenija in dirigentom ter aranžerjem Lojzetom Krajnčanom. Vrhunski nastopi so doživeli izjemen odziv občinstva in neverjeten uspeh, med drugim so Klemen in Big Band RTV Slovenija z nepozabnim koncertom kar trikrat razprodali Gallusovo dvorano Cankarjevega doma.

Na prvem izmed dogodkov Košarkarske zveze Slovenije ob praznovanju 70-letnice, bo Klemen Slakonja goste v legendarnem Sokolskem domu na ljubljanskem Taboru zabaval skupaj s svojim novoustanovljenim bandom.  Gre za nov projekt izjemnega umetnika, ki prav vsak koncert lucidno oplemeniti s svojimi domislicami v danem trenutku. Zato je vsak nastop ekskluziven in nekaj posebnega. Tako smo prepričani, da nas vse skupaj čaka nepozabno rojstnodnevno presenečenje.

Športna dvorana Tabor Ljubljana -
mojstrovina arhitekta Vurnika še danes služi istemu namenu

Športna dvorana Tabor je poznana predvsem po gimnastiki, sabljanju in uspešnem sokolskem gibanju, a je tesno povezana tudi s košarko. Sokolski dom je po naročilu športnega društva Sokol zasnoval arhitekt Ivan Vurnik. Z izgradnjo so začeli 1924 leta, otvoritev pa je bila poleti 1927 s sokolskim nastopom. V Sokolskem domu Tabor, leta 2017 so praznovali 90. obletnico odprtja dvorane in 110. obletnico ustanovitve društva Sokol I. Ljubljana, so v več kot stoletju telovadili številni znani in manj znani športniki.

Rudolf Cvetko, ki je leta 1912 v ekipi Avstro-Ogrske kot prvi Slovenec osvojil olimpijsko kolajno, je na primer na Taboru sabljaške veščine prenašal na naslednike. Sokoli so osvajali kolajne na pomembnih  tekmovanjih. Prvi veliki uspeh je dosegel Stane Vidmar, ko je leta 1912 postal vseslovanski prvak v sokolskem mnogoboju. Stane Derganc je leta 1924 tekmoval na prvih olimpijskih igrah po prvi svetovni vojni, štiri leta pozneje pa je skupaj z Antonom Malejem, Josipom Primožičem in Janezom Porento osvojil srebro v ekipnem mnogoboju na igrah v Amsterdamu.

V bogati zgodovini so svoj domicil na Taboru našli tudi kulturniki. Med drugim dramska in lutkovna sekcija, imeli so godbo, organizirali so več kulturnih prireditev, javno poslušanje radia in gledanje televizijskega programa. Vsako leto so za svoje člane organizirali tudi pustni ples in skupaj praznovali silvestrovo.

Mojstrovina arhitekta Ivana Vurnika še danes služi istemu namenu, različnim športnim dejavnostim. Danes duh taborske dvorane in njene vloge v ožjem in širšem mestnem okolišu obuja predsednik društva Tabor in sabljaški trener Aljoša Cetinski. Telesna vadba je tako še vedno osrednja aktivnost v tej tri tisoč kvadratnih metrov veliki zgradbi. Vendar pa se v njej s ciljem, da prostor spet v celoti zaživi, odvijajo še drugi dogodki, med njimi pustno rajanje in garažna razprodaja.

Natanko 70 let po ustanovitvi Košarkarske zveze Slovenije se bo na Taboru znova govorilo o košarki. In v priljubljenem Sokolskem domu bo 15. januarja še posebej slavnostno.

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se