Nazaj

Znana sestava članskih lig za tekmovalno sezono 2022/23

01
avg.
2022
  • Tekmovanja

Ljubljana - Po prejetem poročilu Komisije za licenciranje o izdanih tekmovalnih licencah, posredovanih prijavah klubov, izpolnitvi pogojev tekmovalnega pravilnika in določil tekmovalnih propozicij je Tekmovalna komisija KZS objavila pregled prijavljenih ekip za sodelovanje v članskih tekmovanjih za tekmovalno sezono 2022/2023. Žreb članskih tekmovanj bo predvidoma izveden v torek, 23. avgusta.

1. SKL (11 ekip)

Predviden začetek: sobota, 1. oktober 2022
CEDEVITA OLIMPIJA, GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA ŠENČUR, HELIOS SUNS, HOPSI POLZELA, ILIRIJA, KRKA, LTH CASTINGS, ROGAŠKA, ŠENTJUR, TERME OLIMIA PODČETRTEK, ZLATOROG LAŠKO


1. DEL TEKMOVANJA
V tekmovalni sezoni 2022/2023 tekmovanje poteka po dvokrožnem ligaškem sistemu (18 kol) in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk v skladu s koledarjem tekmovanja. Izvršni odbor KZS lahko izjemoma dovoli klubu, da članska ekipa ne sodeluje v prvem delu tekmovanja, v kolikor je izpolnjen pogoj, da ekipa sodeluje v dveh mednarodnih tekmovanjih v katerih se v prvem delu ligaškega tekmovanja odigra najmanj 10 kol (Basketball Champions League ali Euroleague ali ULEB Cup ter v ABA1 ligi).

2. DEL TEKMOVANJA
V drugem delu v tekmovanju za državnega prvaka tekmovanja sodeluje 6 ekip. V tem delu tekmovanja ekipe odigrajo po dvokrožnem ligaškem sistemu 10 kol. Rezultati ekip iz prvega dela tekmovanja se ne prenašajo, prenašajo pa se odvzete točke zaradi registracije tekme po uradni dolžnosti vseh tekem prvega dela tekmovanja.

V tekmovalni sezoni 2022/2023 v drugem delu v tekmovanju za obstanek v 1. SKL sodeluje 5 ekip - šesto, sedmo, osmo, deveto in deseto uvrščena ekipa 1. dela 1. SKL. Vsi rezultati odigranih tekem sodelujočih ekip iz prvega dela se prenašajo, prenašajo se tudi odvzete točke zaradi registracije tekme po uradni dolžnosti vseh tekem prvega dela tekmovanja. Petouvrščena ekipa tega dela tekmovanja v tekmovalni sezoni 2023/2024 sodeluje v tekmovanju 2. SKL, v tekmovanje se uvrsti prvouvrščena ekipa 2. SKL.

3. DEL TEKMOVANJA
Šest ekip tekmovanja za prvaka in prvi dve ekipi tekmovanja za obstanek se uvrstijo v končnico za naslov državnega prvaka (1: 2 lige za obstanek, 2: 1 lige za obstanek, 3:6, 4:5). V prvem krogu končnice (četrtfinale) ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, v drugem krogu končnice (polfinale) ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, v tretjem krogu končnice (finale) pa ekipe igrajo na tri dobljene tekme,

2. SKL (12 ekip)

Predviden začetek: sobota, 1. oktober 2022
BRINOX MEDVODE, CELJE, ECE TRIGLAV KRANJ, GORICA, JANČE LJUBLJANA, JEŽICA, LITIJA, MESARIJA PRUNK SEŽANA, PORTOROŽ, POSTOJNA, SLOVAN, TROTI


1. DEL TEKMOVANJA
V tekmovanju sodeluje 12 ekip. Tekmovanje poteka po dvokrožnem ligaškem sistemu in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk.

2. DEL TEKMOVANJA
Osem prvouvrščenih ekip prvega dela tekmovanja se uvrsti v končnico za naslov prvaka 2. SKL (1:8, 2:7, 3:6, 4.5). V prvem krogu končnice (četrtfinale) ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, v drugem krogu končnice (polfinale) ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, prav tako na dve dobljeni tekmi igrata ekipi v tretjem krogu končnice (finale).

V drugem delu v tekmovanju za obstanek v 2. SKL sodelujejo 4 ekipe: deveto, deseto, enajsto in dvanajstouvrščena ekipa 1. dela tekmovanja. V tem delu tekmovanja ekipe odigrajo po dvokrožnem ligaškem sistemu (6 kol). Medsebojni rezultati sodelujočih ekip iz prvega dela se prenašajo, prenašajo se tudi odvzete točke zaradi registracije tekme po uradni dolžnosti vseh tekem prvega dela tekmovanja. Tretje in četrtouvrščena ekipa drugega dela tekmovanja za obstanek v 2. SKL (enajsto in dvanajstouvrščena ekipa 2. SKL) v prihodnji tekmovalni sezoni sodelujejo v tekmovanju 3. SKL.

3. SKL (24 ekip)

Predviden začetek: sobota, 1. oktober 2022
Vzhod: BISTRICA, BRANIK, CALCIT BASKETBALL, CEDEVITA OLIMPIJA MLADI, GROSUPLJE, HRASTNIK, KOLPA, KONJICE, KRŠKO, NAZARJE, PREBOLD 2014, VOJNIK G7
Zahod: CERKNICA, GORENJA VAS, HIDRIA, IPROS VRHNIKA, JESENICE, KOPER, KRVAVEC METEOR, LEONE AJDOVŠČINA, OPIKAR EVMA LOGATEC, PLAMA - PUR ILIRSKA BISTRICA, TERA TOLMIN, VBO LJUBLJANA

1. DEL TEKMOVANJA
V tekmovanju sodeluje 24 ekip, razdeljenih v dve skupini po 12 ekip (vzhod, zahod). Tekmovanje poteka po dvokrožnem ligaškem sistemu (22 kol) in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk.

2. DEL TEKMOVANJA
Osem prvouvrščenih ekip prvega dela tekmovanja skupine vzhod in zahod se uvrstijo v končnico za naslov prvaka 3. SKL. Finalista razigravanja za naslov prvaka 3. SKL v prihodnji sezoni nastopata v 2. SKL.

V drugem delu v tekmovanju za obstanek v 3. SKL sodelujejo 4 ekipe, ki osvojijo deveto in deseto mesto v skupinah vzhod in zahod. Enaindvajseto, dvaindvajseto, triindvajseto in štiriindvajsetouvrščene ekipe v prihodnji sezoni (2023/24) nastopajo v 4. SKL.

4. SKL

Rok za prijavo ekip v tekmovanje je 19. avgust.

1. SKL ZA ŽENSKE (8 ekip)

Predviden začetek: sobota, 1. oktober 2022
AKSON ILIRIJA, CINKARNA CELJE, DOMŽALE, DERBY JEŽICA, TOSAMA LEDITA, VBO MARIBOR, PRO-BIT KONJICE, TRIGLAV


1. DEL TEKMOVANJA
V prvem delu sodelujejo vse prijavljene ekipe. Tekmovanje poteka po štirikrožnem ligaškem sistemu in razporedu, določenem za prvi in drugi krog na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk, za tretji in četrti krog se pripravi nov razpored tekem.

2. DEL TEKMOVANJA
Prve štiri ekipe po odigranem druge delu tekmovanja se uvrstijo v končnico za naslov državnega prvaka, kjer igrajo po principu 1:4 in 2:3. V prvem kolu končnice (polfinale) ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, v drugem kolu (finale) na tri dobljene tekme.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se