Nazaj

Znani organizatorji evropskih tekmovanj za mlajše reprezentančne kategorije

07
jun.
2021
  • Fantje U20
  • Fantje U18
  • Fantje U16
  • Dekleta U18
  • Dekleta U16

Ljubljana – Izvršni odbor FIBA Europe je na svojem majskem zasedanju sprejel odločitev, da evropska prvenstva mlajših reprezentančnih kategorij v letošnjem poletju ne bodo potekala v klasičnem formatu. Namesto prvenstva z več udeleženci bo namreč izvedenih več turnirjev s po šestimi nastopajočimi. Vse tri slovenske fantovske ekipe in dekliška ekipa do 16 let so v letu 2021 uvrščene v divizijo A, dekleta do 18 let pa v diviziji B.

Fante do 20 let nastop na turnirju čaka med 19. in 24. julijem v grškem Heraklionu, fantje do 18 let bodo v turški Konyi igrali med 3. in 8. avgustom, fantje do 16 let pa med 16. in 21. avgustom v Novem Sadu.

FANTJE DO 20 LET
Od 19. do 24. julija 2021

SKUPINA C (Heraklion, Grčija): SLOVENIJA, Grčija, Hrvaška, Izrael, Ukrajina, Belgija
Selektor: Dejan Jakara

FANTJE DO 18 LET
Od 3. do 8. avgusta 2021

SKUPINA C (Konya, Turčija): Rusija, Turčija, SLOVENIJA, Latvija, Poljska, Češka
Selektor: Peter Markovinovič

FANTJE DO 16 LET
Od 16. do 21. avgusta 2021

SKUPINA C (Novi Sad, Srbija): Turčija, Srbija, Izrael, SLOVENIJA, Češka, Belgija
Selektor: Dejan Gašparin

Od 27. julija do 1. avgusta bodo na turnirju v bolgarski Sofiji nastopila dekleta do 18 let in od 9. do 14. avgusta še dekleta do 16 let v portugalskem Matosinhosu.

DEKLETA DO 18 LET
Od 27. julija do 1. avgusta 2021

SKUPINA D (Sofija, Bolgarija): SLOVENIJA, Ukrajina, Bolgarija, Švica, Makedonija, Albanija
Selektor: Ernest Novak

DEKLETA DO 16 LET
Od 9. do 14. avgusta 2021

SKUPINA C (Matosinhos, Portugalska): Rusija, Češka, Poljska, Belgija, Portugalska, SLOVENIJA
Selektor: Robert Matevžič

Tekmovalne skupine so oblikovane na podlagi uvrstitev reprezentanc v posamezno kakovostno divizijo. Pri najmočnejših treh skupinah A, B in C gre za tri enakovredne kakovostne skupine sestavljene iz trenutno najboljših 18 rangiranih reprezentanc. Odličje prejme le zmagovalna reprezentanca vsake skupine. Reprezentance, ki so na jakostnih lestvicah uvrščene nižje od 19. mesta nastopajo v skupinah od D navzdol.

Posledično drugačnemu tekmovalnemu sistemu je prilagojeno tudi uvrščanje reprezentanc na svetovno prvenstvo do 17 let, kamor bo iz letošnjega evropskega tekmovanja do 16 let napredovalo po pet moških in ženskih ekip. Španija pri moških ter Madžarska pri dekletih sta kot gostiteljici na prvenstvo že uvrščeni, tako da se bo s turnirjev, na katerih bosta sodelovala gostitelja SP U17 uvrstila le še ena ekipa, s preostalih dveh turnirjev pa bosta napredovali dve reprezentanci.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se