Nazaj

Zveneča trenerska imena ta vikend v Novem mestu

26
avg.
2022
  • Ostalo

Ljubljana - Združenje košarkarskih trenerjev Slovenije (ZKTS) tudi letos pripravlja licenčna izobraževanja za trenerje v različnih kategorijah. Dogajanje se bo začelo ta vikend v Novem mestu, kjer bodo gostovala zveneča imena.

Dolenjska prestolnica bo, sedaj že tradicionalno v Športni dvorani Leona Štuklja gostila uvod licenčnih predavanj. V sobotnem dopoldnevu se bo dogajanje začelo s trenersko kliniko za vodje selekcij U14 in mlajših ter vodje mlajših. Slednji bodo prisluhnili tudi  Mednarodni trenerski kliniki, ki bo sledila. Slednja je, poleg vodij mlajših, v slovenskem prostoru namenjena trenerjem selekcij do 20 let ter v članski kategoriji. Obenem renomirani predavatelji nanjo vsako leto privabijo tudi številne tuje trenerje, željne novih znanj. Tudi letos ne bo nič drugače.

ZKTS se ni izneveril tradiciji, tako da bodo v Novem mestu znova gostovala znana trenerska imena, ki bodo predstavila svoje poglede na posamezne segmente košarkarske igre. V soboto in nedeljo bodo tako zbrani prisluhnili Dušku Ivanoviću, Erdemu Canu, Georgu Dikeoulakosu, Nevenu Spahiji ter Ioannisu Sfairopoulosu.

Gre za sama preverjena in dokazana trenerska imena, ki imajo bogate izkušnje z vodenjem ekip na najvišji ravni. Ivanović je 64-letni črnogorski strokovnjak, ki je kot igralec osvojil dva evroligaška naslova, uspešno pa koraka tudi na trenerski poti, saj je različne ekipe v Španiji, Franciji, Grčiji in Švici vodil do 16 lovorik. Pri španski Basconii je bil v različnih obdobjih trener 11 sezon, vmes pa vodil tudi velikane kot so Limoges, Barcelona, Panathinaikos, Himki in Bešiktaš. Can je 41-letni turški trener, ki se z novo sezono vrača v domovino, kjer bo vodil ekipo Türk Telekoma. V njej je kot pomočnik leta 2008 tudi začel trenersko pot. Med drugim je bil devet sezon pomočnik trenerja v Fenerbahčeju, v zadnji sezoni pa je kot pomočnik deloval v Ligi NBA pri moštvu iz Utaha. Na klinike v organizaciji ZKTS se letos vrača 59-letni Hrvat Neven Spahija, ki ima na Novo mesto lepe spomine. Med letoma 2001 in 2003 je vodil tamkajšnjo Krko in z njo osvojil naslov slovenskega prvaka. Za tem ga je trenerska pot peljala izven naše regije. Leta 2010 je špansko Valencio popeljal do naslova prvaka EuroCupa. V zadnjih letih je kot pomočnik trenerja deloval v Ligi NBA pri Atlanti in Memphisu, bil trener kitajskega prvoligaša iz Šanghaja, nazadnje pa deloval pri Baskonii.

Za grški pridih na letošnji kliniki bosta skrbela dva trenerja. Prvi je 55-letni Sfairopoulos, ki je zadnje štiri sezone vodil Maccabi iz Tel Aviva, pred tem pa prav toliko sezon grški Olympiacos. Samostojno je v Grčiji vodil še zasedbo Apollon Kalamarias, Kolossosa in Panioniosa. Kot pomočnik je izkušnje nabiral pri PAOK-u, moskovskemu CSKA-ju ter v Ligi NBA pri Houstronu.

Slovenski javnosti je izmed tokratnih predavateljev dobro znan 51-letni Grk Dikeoulakos, ki vodi slovensko žensko člansko izbrano vrsto. Eden mejnikov na njegovi trenerski poti sega v začetek tega tisočletja, ko ga je slovenski trener Slobodan Subotić povabil v svoj štab pri evroligašu Olympiacosu. Leta 2008 se je podal v žensko košarko iz z grškim klubom Athinaikosom in v drugi sezoni osvojil dvojno grško krono ter naslov prvaka EuroCupa. Na svoji dosedanji trenerski poti je deloval na čelu latvijske in grške ženske reprezentance ter pri številnih ženskih evroligaških klubih.

Po vikendiu v Novem mestu se bo košarkarska trenerska karavana preselila v Postojno. Prihodnji konec tedna bo tam gostovala klinika za trenerje selekcij do 18 in 16 let, še teden dni za tem pa do 14 in 12 let. Zadnje dejanje letošnjih trenerskih klinik bo prvi vikend v novembru, kjer bodo, prav tako v Postojni, nova znanja nabirali trenerji najmlajših nadobudnic in nadobudnežev.

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se